Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Τα εξ Αμερικής «δώρα» και η φούσκα της δημόσιας ασφάλειας

Είθισται οι επισκέψεις των υπουργών Δημόσιας Τάξης στην Ουάσιγκτον να αντιμετωπίζονται από τα ΜΜΕ ως κάτι το ιδιαίτερο και το ελπιδοφόρο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκαν και τούτη τη φορά με τον Β. Κικίλια, τροφοδοτώντας τις ζωηρές προσδοκίες όσων εξακολουθούν να ζουν στην εποχή του θείου Σαμ… Υπήρξαν μάλιστα και ορισμένοι αφελείς που πίστεψαν ότι CIA και FBI υποσχέθηκαν ότι θα συμβάλλουν στην έρευνα για τη σύλληψη του καταζητούμενου Χριστόδουλου Ξηρού.
Λησμόνησαν ή σκοπίμως απέκρυψαν το γεγονός ότι επί 30 χρόνια ακούγαμε και διαβάζαμε το «παραμύθι» της αμερικανικής βοήθειας για την πάταξη της τρομοκρατίας, που τελικά μεταφραζόταν και σε πολλά εκατ. δολάρια, συνοδευόμενα από εκβιασμούς και άλλες απαιτήσεις; Αλλά τελικά τη 17Ν την εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία και όχι το FBI. Ούτε καν οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, όπως υποστηρίχτηκε (;) ένα διάστημα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Τι επομένως αναμένει η χώρα διαρκούσης της οικονομικής κρίσης από τις συνεργασίες του Β. Κικίλια με τους αμερικανούς αξιωματούχους; Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις βοήθεια στην αντιτρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση (το κερασάκι εδώ είναι οι τζιχαντιστές), ενώ κατά πληροφορίες συζητήθηκαν και θέματα υλικοτεχνικής υποστήριξης. Το σκάνδαλο με το ΤΕΤRA έχει τις ρίζες του στην Αμερική και εκεί λέγεται ότι ανιχνεύτηκαν διαθέσεις και δυνατότητες παροχής νέων συστημάτων επικοινωνίας για τις ανάγκες όλων των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Αυτή είναι όμως η μια όψη του νομίσματος. Στην άλλη υπάρχει δυσπιστία και περίσκεψις. Ως που θα το πάει με τις πατροπαράδοτες συνεργασίες και τα εικαζόμενα μυστικά πρωτόκολλα που τις χαρακτηρίζουν. Διότι ουδέποτε έγινε αποτίμηση της συνεργασίας με ευθύνη βεβαίως της ελληνικής πλευράς. Οι αμερικανοί να μην έχουμε αυταπάτες τα κάνουν τα κουμάντα τους. Κανένα δολάριο δεν πάει χαμένο. Εδώ όμως τι γίνεται; Πόσο και πού έχουν πιάσει τόπο το αντιτρομοκρατικά σχέδια, τα σχέδια για τη φύλαξη των συνόρων κλπ; Διαρκούντος του ταξιδιού του Β. Κικίλια, αποκαλύπτεται από έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ ότι έχουν δαπανηθεί περίπου μισό δισ. ευρώ με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, για την πολιτική αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης που εφαρμόζει η Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα. Τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από τις ΗΠΑ ασφαλώς, αλλά δεν είναι αδιάφορα από τα κονδύλια που δαπανώνται στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.
Ειδικά για την πολιτική αυτή, το ΕΛΙΑΜΕΠ υποστηρίζει ότι αποδεικνύεται ιδιαιτέρως σπάταλη και αναποτελεσματική.
Σύμφωνα με την έκθεση «Αξιολογώντας τη σχέση κόστους – αποτελέσματος των πολιτικών ελέγχου της παράτυπης μετανάστευσης στην Ελλάδα» το κεντρικό συμπέρασμα είναι, πως οι βασικοί πυλώνες αυτής της πολιτικής (ασφυκτικός έλεγχος συνόρων, αστυνομικές επιχειρήσεις – σκούπα, κέντρα κράτησης και αναγκαστικές επιστροφές μεταναστών) έχουν αποτύχει να περιορίσουν αισθητά την παράτυπη μετανάστευση.
Επίσης, πως απαιτούνται αλλαγές που θα εξασφαλίσουν μικρότερο κόστος, καλύτερη κατανομή κονδυλίων, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και, επιπλέον, θα είναι συμβατές με τα ανθρώπινα δικαιώματα (Πηγη:efsyn.gr)

Άρα δεν είναι βέβαιο ότι ο κ. Κικίλιας με τις επισκέψεις του στην Ουάσιγκτον έχει διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, αποκλίνοντας από την πεπατημένη της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Ο υπουργός αντί να περιγράφει τα προβλήματα ως αναλυτής οφείλει να παρουσιάζει πειστικές λύσεις και τεκμηριωμένα σχέδια. Να τα υποβάλει και στη βάσανο του δημόσιου ελέγχου και όχι να τα κανονίζει μέσα στα στεγανά του υπουργείου του ως ιδιωτική υπόθεση. Γνωρίζει εξ άλλου ότι στο περιβάλλον που βρέθηκε να υπουργεύει αργούν να φυτρώσουν οι μοντέρνες αντιλήψεις για τη διοίκηση και αυτό είναι το πρόβλημα που αργά ή γρήγορα θα τον εγκλωβίσει κι αυτόν στην διαχείριση μιας μίζερης για τον ελληνικό λαό κατάστασης. Άλλωστε, δεν πάει πολύς καιρός που ξεφούσκωσε απότομα η φούσκα του προκατόχου του Ν. Δένδια, κι ας τον επιβράβευσε ο πρωθυπουργός σήμερα αναθέτοντάς του τον υπουργικό θώκο του ΥΕΘΑ σε μια κρίσιμη για την πατρίδα και το λαό μας περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.