Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Τα ΜΑΤ και ο ΣΥΡΙΖΑ



Πολλή φασαρία γίνεται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομία. Μιλώντας στη Βουλή, ο πλέον αρμόδιος του κόμματος βουλευτής, Δημήτριος Τσουκαλάς, ανέπτυξε το σκεφτικό του για την αστυνομία ως ένα πολιτικό και όχι στρατιωτικού τύπου σώμα.

Αφού άσκησε κριτική στο Δένδια για το νόμο περί αναδιοργάνωσης της αστυνομίας που ειρήσθω εν παρόδω ακυρώθηκε αμέσως από τον Κικίλια ως ανεφάρμοστος, είπε ότι η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ ήταν ένα πάγιο αίτημα των αστυνομικών από τα πρώτα συνδικαλιστικά τους βήματα. Ήταν αίτημα της Αριστεράς, που με κάθε ευκαιρία το έφερνε στο προσκήνιο, αλλά ήταν και αναγκαιότητα για την κοινωνία και για την ίδια την Αστυνομία.

«Για το ΣΥΡΙΖΑ άμεση προτεραιότητα για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας είναι η επικέντρωση στην εγκαθίδρυση υπηρεσιών με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με έμφαση στην ανάπτυξη, εκπαίδευση και επαγγελματική επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού, στην αλλαγή της νοοτροπίας με γνώμονα την εξυπηρέτηση της κοινωνίας και όχι να στεκόμαστε απέναντι ή ενάντιά της. Εμείς δίνουμε ρεαλιστικές απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την Αστυνομία προς μια δημοκρατική, φιλολαϊκή κατεύθυνση, επικεντρώνοντάς στο τρίπτυχο «αξιοπρέπεια-διαφάνεια-αξιοκρατία».

Για τα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής εν μέσω παρεμβολών του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, είπε:

«Υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να καταβάλει τα αναδρομικά. Αντί γι’ αυτό, η Κυβέρνηση -και χωρίς να δεσμεύεται συγκεκριμένα- στον προσωρινό Προϋπολογισμό διαχέει σπερμολογίες και φήμες για σταδιακή καταβολή των αναδρομικών από τον Ιούλιο του 2015.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Του 2014.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Ο Ιούλιος του 2014 έχει περάσει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Αναδρομικά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Επιπλέον -και αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Κυβέρνησης- ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών δεν δέχεται καν το αίτημα των φορέων των ενστόλων για συνάντηση ή για ενημέρωση σχετικά με το φλέγον θέμα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Συναντήθηκαν. Την Τετάρτη ήταν μαζί.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Και ξέρετε πολύ καλά ότι έστειλαν ήδη επιστολή στον Πρωθυπουργό για να τους κανονίσει ραντεβού με τον κ. Χαρδούβελη. Εκεί έχουμε φτάσει πλέον.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Δεν είναι έτσι που τα λέτε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Δική μας απόφαση είναι ο σεβασμός στις αποφάσεις των Δικαστηρίων και άμεση συμμόρφωση με αυτές.

Βέβαια, εσείς εδώ δεν συμμορφωθήκατε να δώσετε τα χρήματα και να πάρετε πίσω τις καθαρίστριες που ήταν μόνο πεντακόσιες ενενήντα πέντε. Σκεφθείτε τι δούλεμα έχει να πέσει στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία – Κόλλια Τσαρουχά): Κύριε Κυριαζίδη, σας παρακαλώ μη διακόπτετε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, πρέπει να υπάρχει ένα όριο σε αυτά που λέγονται.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Όσον αφορά το ασφαλιστικό, το ΤΕΑΠΑΣΑ και την ενοποίηση των ταμείων: Η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ουσιαστική διάλυση των ταμείων. Υποχρέωση κατάθεσης αναλογιστικών μελετών –λέει- μέχρι 31.12.2014.

Η θέση η δική μας είναι η εξής: Ζητάμε αναστολή της εφαρμογής του μέτρου και παράταση κατάθεσης των μελετών για να έχουν τον χρόνο οι ένστολοι να βρουν τρόπο να βγάλουν τη θηλειά που τους έχετε περάσει μετά από την κλοπή των 105 εκατομμυρίων με το PSI.

Η σχέση με την κοινωνία - εκδημοκρατισμός. Θέση μας είναι η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, η ριζική βελτίωση των σχέσεων με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, η σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναδιάρθρωση, με  τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΛΑΣ, των συνδικαλιστικών φορέων, των ΟΤΑ, της επιστημονικής κοινότητας και των κοινωνικών φορέων.

Το έλλειμμα δημοκρατίας προκαλείται από τη στρεβλή εφαρμογή πολιτικού ελέγχου, ο οποίος ασκείται ασφυκτικά με τη μορφή της κομματικοποίησης, όπως την εισπράττουν οι ίδιοι οι ένστολοι. Αυτή η αντιδημοκρατική δομή που έχει επιβληθεί στην ΕΛΑΣ ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το συγκεντρωτισμό, την ελλιπή αποκέντρωση και τα επιχειρησιακά κενά.

Άρα, χρειάζεται ενίσχυση του δημοκρατικού και ανθρωπιστικού φρονήματος του προσωπικού με διαρκή σεμινάρια, διαλέξεις και δράσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Το αίτημα του εκδημοκρατισμού της ΕΛΑΣ και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της θα υλοποιηθεί με διαφανή, αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αξιολόγησης με θεσμοθέτηση τριμελούς συμβουλίου αξιολόγησης, συνυπογραφή του αξιολογούμενου και κοινοποίηση της βαθμολογίας στον κρινόμενο και τρίτον, δημιουργία Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου Αξιολόγησης.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Τελειώνω σε μισό λεπτό.

Χρειάζεται αστυνόμευση και όχι αστυνομοκρατία –η ασφάλεια είναι ένα κοινωνικό αγαθό- για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη.

Επειδή η ασφάλεια είναι κοινωνικό αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Αστυνομία, θα πρέπει να αλλάξει η σημερινή μορφή και οι πρακτικές των Μονάδων Καταστολής, ΥΑΤ και ΥΜΕΤ. Θα πρέπει να υιοθετηθούν νέες τακτικές και υπηρεσιακές προσεγγίσεις και να δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες αντιμετώπισης της κρίσης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Δηλαδή προτείνετε να τις καταργήσουμε;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Όχι, θα έχουμε νέες υπηρεσίες αντιμετώπισης κρίσης. Γιατί δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή για την Αθήνα του 2014 να έχουμε από την Ομόνοια και από την Πλατεία Κάνιγγος μέχρι εδώ μονίμως τέσσερις κλούβες με ΜΑΤ να κάθονται και να μην κάνουν απολύτως τίποτα!

Εμείς λέμε ότι θα υπάρχουν μονάδες οι οποίες θα επεμβαίνουν όταν θα υπάρχει κρίση και δεν θα κάθονται χωρίς λόγο, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Όταν θα επεμβαίνουν, τι θα κάνουν;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Ολοκληρώνω με αυτό: οι ειδικές ομάδες ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ και ΖΗΤΑ πρέπει να ενοποιηθούν. Πρέπει να σταματήσει η επιχειρησιακή εμπλοκή τους στις διαδηλώσεις, να αναπροσανατολιστούν και να μετατραπούν σε ταχυκίνητη ομάδα παρέμβασης για την προστασία του πολίτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.