Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Έζωσαν τα φίδια τους απόστρατους! Success story κι εδώ;

«Όταν ακόμη και οι θεσμικοί απόστρατοι "αγριεύουν" με τα περί αυξήσεων στους στρατιωτικούς τότε τα πράγματα δεν πάνε καλά»…
Έτσι έσπευσε να σχολιάσει σήμερα το Onalert.gr  την επιστολή του Συντονιστικού Οργάνου των τριών θεσμικών ενώσεων των αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία απαιτούν απαντήσεις εδώ και τώρα για το πως θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνοντας μάλιστα σε έντονο ύφος ότι κανείς δεν ζήτησε αύξηση αλλά επιστροφή χρημάτων που παράνομα "κόπηκαν"!
Προφανώς, το success story που επιχείρησε να στήσει το Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη φορά με θύματα τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καταρρέει πριν καλά καλά βρει το …στόχο του. Η εξαγγελία περί αποκατάστασης, κατά τα ¾, των περικοπών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να τους συναντήσει, είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Ουδείς γνωρίζει τι και πώς θα επιμεριστεί το διαθέσιμο κονδύλι, όταν έχουν λαμβάνειν 200.000 δικαιούχοι.

Πριν από τους θεσμικούς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, είχε ανακοινώσει ότι τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, κατατέθηκε το πρώτο πολυσέλιδο δικόγραφο αγωγής των Ελλήνων στρατιωτικών διεκδικώντας το 100% του ποσού, που προκύπτει από την υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας και αναλογεί σε ένα έκαστο των εναγόντων, μετά τη συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση του Ελληνικού δημοσίου στην ανωτέρω απόφαση. Κλειδώνουμε τα ποσά και προχωράμε στα νομικώς προβλεπόμενα με την καθαρογραφή της απόφασης.
Και από τις τάξεις των Σωμάτων Ασφαλείας όμως υπάρχουν εξελίξεις. Οι Ομοσπονδίες των αστυνομικών ζήτησαν από το Αρχηγείο της Αστυνομίας τα συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη των μισθολογικών δαπανών για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, πριν και μετά την εφαρμογή του Ν. 4093/2012, καθώς και το συνολικό ποσό των δικαιούμενων αναδρομικών ποσών μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2014, όπως προκύπτει από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Οικονομικών. Ζητούν τα στοιχεία αυτά επειδή, όπως γράφουν, παρά την κατάθεση στην Βουλή του προσχεδίου του Προϋπολογισμού έτους 2015 και τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, παραμένει ασαφές το πώς ακριβώς προτίθεται να συμμορφωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα, προκειμένου να γνωρίζουμε τα ακριβή ποσά που δικαιούνται οι συνάδελφοι με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να χρησιμοποιηθούν αυτά σε συντρέχουσες περιπτώσεις άσκησης περαιτέρω ενδίκων μέσων.
Τα φίδια έχουν ζώσει πάντως ειδικά τους απόστρατους, αφού είναι εντελώς ξεκρέμαστοι. Τα ποσά που εμφανίζονται στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό δεν επιμερίζονται σε εν ενεργεία και αποστρατεία, Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Μάλιστα, προξενεί εντύπωση ότι γίνεται αναφορά και στους δικαστικούς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα δοθούν χρήματα τέλη Νοεμβρίου  με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, σε μια φορτισμένη πολιτικά όπως όλα δείχνουν περίοδο, όπου παίζει δυνατό το σενάριο και των πρόωρων εκλογών λόγω κατάρρευσης της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Από το υπουργείο θεωρούν «αυξήσεις» τα λεφτά που θα δοθούν κι αυτό προκαλεί επίσης εκνευρισμό.  Σύμφωνα με αυτήν την διαρροή, οι «αυξήσεις» θα ισοδυναμούν με το 50% των περικοπών που έγιναν στους ένστολους και θα είναι ενιαίες για όλους. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ξεκινήσει η καταβολή των αναδρομικών για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2014 και θα ολοκληρωθεί σε 36 μηνιαίες δόσεις.
Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι στο πλαίσιο της αποκατάστασης των μισθών των ενστόλων δεν πρόκειται να γίνει συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα, ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά προαγωγές στις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο μισθολόγιο για τους ένστολους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.