Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Δεν αρκούν τα αντιτρομοκρατικά σεμινάρια

Επίκαιρο το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2014 με θέμα την Ανάπτυξη Διαχείρισης Στρατηγικών Προστασίας Συνόρων ενάντια στην Παράτυπη Μετανάστευση, την Εμπορία Ανθρώπων και τα Δίκτυα Τρομοκρατίας υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σπουδών Ασφαλείας G.C.Marshall, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι εξελίξεις στο κεφάλαιο τρομοκρατία αναδεικνύουν τη σημασία παρόμοιων σεμιναρίων και κυρίως την αναγκαιότητα της διακλαδικής συνεργασίας που είναι ακόμα το μεγάλο ζητούμενο στη χώρα μας. Το ενιαίο δόγμα ασφαλείας επίσης αναζητείται ακόμα και είναι άξιον απορίας γιατί αυτοί που κόπτονται σήμερα για την πατρίδα και την ασφάλειά τους λειτουργούν ερασιτεχνικά και αποσπασματικά στο μείζον αυτό θέμα.


 Όπως διαβάζουμε στο blog της Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος http://www.limenika-nea.blogspot.gr/  παρέστησαν (17) Στελέχη του Λιμενικού Σώματος από την Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας, την Διεύθυνση Πλωτών-Χερσαίων Μέσων, την Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και Ραφήνας, το Κέντρο Επιχειρήσεων και από την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων του Αρχηγείου μας.
Το Λιμενικό Σώμα εκπροσώπησε ως ομιλητής ο Διευθυντής Κλάδου Ασφάλειας Πλοίαρχος Λ.Σ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά τo πώς και το γιατί της δραματικής αύξησης των περιστατικών παράνομης διακίνησης μεταναστών, αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία γύρω από τις αδιάκοπες ροές των μεταναστευτικών κυμάτων ως προς το κόστος σε καύσιμα και εργατοώρες που δαπανώνται ετησίως στον επιχειρησιακό τομέα αλλά και σε σχέση με τα δύο προηγούμενη έτη. Τόνισε οτι είναι ένα φαινόμενο που αλλάζει συνεχώς μορφή αποτελώντας ταυτόχρονα μια επικίνδυνη παράμετρο του Οργανωμένου Εγκλήματος, προσφάτως και της Διεθνούς Τρομοκρατίας στα σύνορά μας!
Ο επί κεφαλής του Γραφείου Επιχειρήσεων της Frontex στον Πειραιά, Γρηγόρης Αποστόλου αναφέρθηκε στα οφέλη της νόμιμης μετανάστευσης αλλά και στην δημιουργία “έξυπνων συνόρων”. Σε αυτό το πλαίσιο ανέπτυξε την ιδέα και τον τρόπο υλοποίησης του Eurosur, ενός ηλεκτρονικού δικτύου απευθείας επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων.
Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αστυνόμος Α΄ Κουτσολιάκος Βασίλειος επεσήμανε την ραγδαία ενίσχυση των λεγόμενων Foreign Terrorist Fighters (FTF), δηλαδή  νεαρών κυρίως Ευρωπαίων που αποδημούν στην Συρία και το Ιράκ για να στρατολογηθούν στο ισλαμικό κράτος υπέρ του τζιχάντ. Επίσης, υπογράμμισε την σπουδαιότητα της διανομής των εγκληματολογικών στοιχείων μεταξύ των φορεών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση μελλοντικών τρομοκρατικών ενεργειών.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικές και κατατοπιστικές των δράσεων που πρέπει να ακολουθηθούν κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος στα σύνορα των κρατών – μελών της Ε.Ε. ήταν και οι τοποθετήσεις του Υποναύαρχου (ε.α.) του Ιταλικού Ναυτικού Alberto Cervone, του Ταξίαρχου Διευθυντή της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής Ιω. Φραγκίσκου, του ειδικού πράκτορα για την μετανάστευση Daniel Hiel, του Χρ.Κρεμμύδα, Διευθυντή στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου στο Ευρω-Αμερικανικό Κέντρο κατά του Τράφικιν, του Αρχιπλοιάρχου Π.Ν. Ιωάννη Παυλόπουλου, σήμερα Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στην Κρήτη,  της Anica Weitz, επικεφαλής επιθεωρητών της γερμανικής GTAZ, του Aaron Yosef Zelin, υψηλόβαθμου μέλους του Ινστιτούτου της Washington και ερευνητή των τζιχαντιστικών ομάδων και τoυ Ιω. Νομικού, Διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου ΕυρωπαΪκών και Αμερικανικών Σπουδών.
Συμπερασματικά, κρίθηκε απαραίτητη η ταυτόχρονη δράση σε κοινές επιχειρήσεις όλων των Αστυνομικών, Λιμενικών, Συνοριακών Αρχών αλλά και και η διανομή/διαχείριση των εγκληματολογικών στοιχείων των Υπηρεσιών Πληροφοριών των κρατών-μελών της Ε.Ε. για την εξάρθρωση των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας με έμφαση στα θαλάσσια σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.