Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Δεν είχε σχέση η Τρόικα με τα ειδικά μισθολόγια!



Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να προλάβει τις προθεσμίες που έχουν τεθεί από το Τριμελές  Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων χρημάτων από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το υπουργείο θα κληθεί στις 28 Νοεμβρίου 2014 να πείσει τους ανωτάτους δικαστές ότι τα χρήματα που έχουν εγγραφεί στον νέο προϋπολογισμό, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ενστόλων και ότι στην παρούσα φάση είναι αυτά που ...περισσεύουν. Θα έχει προηγηθεί ως τότε και η συνάντηση που ζητούν οι συνδικαλιστές όπου το υπουργείο εκτιμά ότι θα έχει εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους στην τακτική που ακολουθεί από τότε που δικαιώθηκαν.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Οι στρατιωτικοί ήδη έχουν ξεκινήσει τις αγωγές διεκδικώντας το 100% των περικοπών, ενώ οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας θα ανακοινώσουν λίαν προσεχώς και τις δικές τους αποφάσεις. Οπως αποκάλυψε στη εφημερίδα «Δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών), αντισυνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης, «οι στρατιωτικοί, σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει η κυβέρνηση όσα προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα καταθέσουν ομαδικές αγωγές» (ανά 50 άτομα για νομικούς λόγους). Ο κ. Τσουκαράκης αναφέρει ότι «αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει αποκατάσταση μισθών των στρατιωτικών είναι στην πραγματικότητα διαχείριση ζημιάς, καθώς η συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ είναι τουλάχιστον πλημμελής. Επιπλέον, δεν αγγίζει καν το 50%, όπως διατείνεται το υπουργείο Οικονομικών, αλλά το 20% με 25%. Πεποίθηση της Ομοσπονδίας είναι ότι η λεγόμενη αποκατάσταση δεν θα περάσει ούτε από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ. Εμείς, πάντως, συνεχίζουμε κανονικά αυτό που έχουμε εδώ και καιρό εξαγγείλει, μέχρι την ουσιαστική αποκατάσταση των μισθών μας, στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Ηδη, με τον δικηγόρο της Ομοσπονδίας γυρίζουμε την Ελλάδα, ενημερώνοντας τους συναδέλφους και καταθέτουμε αγωγές κατά πενηντάδες, όπως προβλέπεται».
Παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα οι ισχυρισμοί του υπουργείου Οικονομικών περί αποκατάστασης των μισθών στο 75% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, αφού δεν μπορεί να υπολογίζει στην αποκατάσταση των μισθών τα αναδρομικά έξι μηνών που θα δοθούν σε πρώτη φάση τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια τα αναδρομικά των υπόλοιπων 17 μηνών, τα οποία θα δοθούν σε 36 δόσεις, καθώς αυτά αφορούν μόνο το σκέλος της απόφασης που κρίνει παράνομη την περικοπή των μισθών των ενστόλων από τον Αύγουστο του 2012».
Να σημειωθεί ότι το Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ, δεν δέχθηκε τις δικαιολογίες του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο υποστήριζε ότι δεν μπορούσε να υπολογίσει το δημοσιονομικό κόστος της συνολικής αποζημίωσης των ενστόλων και άρα συμμόρφωσής του προς τις αποφάσεις του ΣτΕ, επειδή ήθελε χρόνο να το διαπραγματευτεί με την Τρόικα! Άρα, αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει τη θέση των δικαστών που συνοψίζεται στο εξής ένα: «η σύνδεση του ζητήματος της συμμορφώσεως προς τις προβλέψεις διαφόρων νομοθετημάτων ή τη διαπραγμάτευση του ίδιου ζητήματος με την λεγόμενη Τρόικα, δεν συνιστούν νόμιμα εμπόδια για την απαιτούμενη συμμόρφωση ούτε δικαιολογούν προσωρινή αποχή από αυτήν, ως μη βασιζόμενα σε κάποια συνταγματική διάταξη ή αρχή».
Με άλλα, λόγια, οι δικαστές λένε: Κάντε ό,τι θέλετε με την Τρόικά σας, μη μας εμπαίζετε, φροντίστε να αποκαταστήσετε τους μισθούς που περικόψατε και μη μας ξαναπείτε ότι ήταν θέμα της τρόικας οι περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε αυτό το θέμα να τεθεί –αν έχει όντως τεθεί- σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα διότι άπτεται του αξιομάχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα από όλα αυτά, είναι μήπως τελικά το υπουργείο Οικονομικών, χρησιμοποιούσε ως άλλοθι την Τρόικα για να πετσοκόψει μισθούς και συντάξεις και το χειρότερο για να βάλει χέρι στα αποθεματικά των ασφαλιστικών τους ταμείων;

Πηγή: poes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.