Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Συνεδριακός πυρετός στα Σ.Α.



Οι κορυφαίες συνεδριακές διαδικασίες και η λήψη σημαντικών αποφάσεων θα απασχολήσουν ως το τέλος του χρόνου τους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας. Το μέλλον των ασφαλιστικών τους ταμείων, τα μισθολόγια, τα υπηρεσιακά προβλήματα, η πολιτική της κυβέρνησης απέναντί τους, θα τεθούν στα συνέδρια και όπως είναι φυσικό τα πυρά της κριτικής των αντιπροσώπων δεν θα αποφύγουν ούτε οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες. Τα εσωτερικά προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των ενστόλων είναι υπαρκτά, αν και παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Τα συστημικά ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονται για την υγιή λειτουργία των συνδικαλιστών αλλά περιορίζονται στην κατά περίπτωση ανάδειξη μόνο των αρνητικών τους συμπεριφορών. Μόνη τους έγνοια είναι η δυσφήμιση και η απαξίωση του συνδικαλισμού στα μάτια της κοινής γνώμης.
Έχει τεράστιο ενδιαφέρον επομένως η ποιότητα του εσωτερικού διαλόγου στα Σώματα Ασφαλείας. Αφενός γιατί με την ανταλλαγή απόψεων διαμορφώνονται καλύτερες θέσεις και αφετέρου διότι μέσα από το γόνιμο διάλογο στα συνδικαλιστικά όργανα, πέφτουν οι μάσκες και αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαθέσεις των συνδικαλιστών.

Πρώτο είναι προγραμματισμένο να γίνει το 24ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ)  στις 25, 26, 27 Νοεμβρίου 2014, οι αποφάσεις του οποίου κατά γενική παραδοχή, αποτελούν πυξίδα για όλο το συνδικαλιστικό κίνημα. Στη συνέχεια έπεται το 7ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2014. Θα ακολουθήσουν το 24ο τακτικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.) την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Λιμενικού Σώματος με θέμα "Το μέλλον του Τ.Α.Λ.Σ" και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θα πραγματοποιηθεί σε χρόνο που θα αποφασισθεί από το Δ.Σ. και εφόσον υπάρξουν όλα τα δεδομένα (αναλογιστικές μελέτες, στοιχεία κ.τ.λ), ενώ ανάλογη στάση τηρούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, τα τακτικά συνέδρια των οποίων έλαβαν ήδη χώρα σε προγενέστερο χρόνο.
Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου της έχει ανακοινώσει η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, στο οποίο ξεχωρίζει η Ημερίδα με θέμα «Το Οργανωμένο Έγκλημα: Προσεγγίσεις».
Από τις ανακοινώσεις των διοργανωτών των συνεδρίων, προκύπτει η ενωτική προσέγγιση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Αίσθηση ωστόσο προκαλούν ορισμένες δηλώσεις και ανακοινώσεις, όπως π.χ. η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Λιμενικών (ΠΟΕΠΛΣ), μετά από Γενικό της Συμβούλιο, όπου σημειώνονται και τα εξής: «Επίσης το Γ.Σ. έθεσε ως βασική επιλογή του, το αρραγές μέτωπο και την διατήρηση της ενότητας του συνδικαλιστικού μας φορέα, επιδεικνύοντας ωριμότητα, καθαρή και υπεύθυνη στάση και θέση των μελών του, ενώ δεν παρέλειψε να καταδικάσει όλα τα ανώνυμα δημοσιεύματα τα οποία αναρτούνται στο διαδίκτυο και έχουν ως στόχο να προκαλέσουν ρήγματα και εντάσεις, για προφανείς και ιδιοτελείς σκοπούς. Τέλος πεποίθηση όλων είναι, ότι η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ έχει υποχρέωση απέναντι στους συναδέλφους να προσπερνά και να υπερβαίνει τις όποιες αντιπαραθέσεις, κινούμενη υπεύθυνα και απρόσκοπτα στον στόχο της, που δεν είναι άλλος απο την προαγωγή, ανάπτυξη, προάσπιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των στελεχών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.»
Όμως και στην πλευρά των πυροσβεστών διατυπώνονται κριτικές παρατηρήσεις όσον αφορά στη λειτουργία των Ομοσπονδιών τους.
Ενδεικτική η ομιλία του γενικού γραμματέα των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) στο 16ο συνέδριο της άλλης Ομοσπονδίας, της ΠΟΕΥΠΣ, τον Ιούλιο του 2014: «Όσο για το συνδικαλιστικό κίνημα παραπαίει στην δίνη της κρίσης, με τις δυνάμεις που το εκφράζουν, αποτελεί το άρμα στην διευκόλυνση της εφαρμογής της Κυβερνητικής πολιτικής και είναι εγκλωβισμένο σε ανιαρές μορφές διεκδίκησης και περιορισμένο σε διεκδικήσεις με  συναντήσεις με παράγοντες, ανακοινώσεις και με σκοτεινές διαδρομές. Οι  αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τον Νοέμβριο του 2012  έχουν τεθεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Βέβαια η πάλαι ποτέ ετερόκλητες δυνάμεις της συγκυβέρνησης,  πλέον συνεργάζονται και παρασύρουν  στις ίδιες τακτικές τις δυνάμεις τους στον συνδικαλισμό και τελικά αποτελούν το στήριγμά του. Ένα στήριγμα τυχοδιωκτικό  και άθλιο γιατί αποτελεί το άλλοθι, στην συνέχεια των πολιτικών των εγχώριων και ξένων αφεντικών τους».
Ενδιαφέρον αποκτά η έκβαση και των συνεδρίων των αστυνομικών διότι ποτελεί πλέον παράδοση η συνήθης και για διάφορους λόγους κριτική προς το προεδρείο ειδικά της ΠΟΑΣΥ από μια συγκεκριμένη μερίδα συνέδρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.