Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Με κατεβασμένα τα βρακιά στην... τρόικα!



Συνεχίστηκε και σήμερα στη Βουλή η συζήτηση της τροπολογίας  1978/130 για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση μισθών και συντάξεων των στελεχών των ΕΔ-ΣΑ. Παρά τις προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα όσο και των κυβερνητικών βουλευτών να καρπωθούν πολιτικό όφελος από τη ρύθμιση αυτή, το αποτέλεσμα είναι τραγελαφικό. Το σφυροκόπημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ανελέητο.
Η πρώτη «πατάτα» χρεώνεται στον ίδιο τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος μίλησε και σήμερα, κάνοντας ότι ούτε άκουσε ούτε είδε  τις πρωτοφανούς σκληρότητας καταγγελίες των δικαστικών ενώσεων. Αντιθέτως, ομολόγησε ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ότι η τροπολογία που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή, ήταν συμφωνημένη! Με ποιους; Μα με τους τροϊκανούς, φυσικά, αλλά δεν τους κατονόμασε!
Αρκέστηκε να επαναλάβει ότι  η κυβέρνηση έλαβε, ως όφειλε, υπ’ όψιν τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες και δυνατότητες, καθώς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής. Είχε ήδη υποστεί την ψυχρολουσία με τον ΕΝΦΙΑ και τις 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών (τι τροπολογία κι αυτή που έκανε μαλλιά κουβάρια κυβέρνηση- ΝΔ και ΠΑΣΟΚ!) και έσπευδε να προλάβει τυχόν απρόβλεπτες αντιδράσεις των ενστόλων.
Και μπορεί ο υπουργός να απέσπασε τα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, κάποιοι εκ των χειροκροτητών του όμως δεν αισθάνονταν καλά και ένιωσαν την ανάγκη να διαφοροποιηθούν έστω και με ... πυροτεχνήματα. Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τροπολογία αφού όλα ρυθμίστηκαν χωρίς να θυμώσουν οι αγορές και η τρόικα και προσβλέποντας στις ψήφους των ενστόλων, πρότεινε να ψηφιστεί ρύθμιση που να συνδέει τις αυξήσεις των ενστόλων με τις αυξήσεις των μισθών των βουλευτών!!!
Το «ξεβράκωμά» τους όμως δεν μπορεί να καλυφθεί. Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης τους θύμιζαν τις ανακοινώσεις των δικαστών και την καταφανή ασέβειά τους προς τις δικαστικές αποφάσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις μεθοδεύσεις της και είπε ότι με την υπό ψήφιση τροπολογία ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο πρωθυπουργός, επιχειρούν να αποφύγουν την παραπομπή τους για παράβαση καθήκοντος. Ο δε Αλέξης Μητρόπουλος, έθεσε το ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση στις 28 Νοεμβρίου ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο θα εξετάσει αν και κατά πόσο συμμορφώθηκε η κυβέρνηση με τις τελεσίδικες αποφάσεις της Ολομελείας του...
Μια διάσταση την οποία παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον οι άμεσα ενδιαφερόμενες Ομοσπονδίες όλων των στρατιωτικών και των υπηρετούντων στα ΣΑ. Αποκάλυψε δε στο Σώμα ότι ο υπουργός πήγε το Σεπτέμβριο «με εμπιστευτικό έγγραφο στην Επιτροπή Συμμόρφωσης  και είπε, «Να ρωτήσω την τρόικα τι να πράξω». Θα καταθέσω το έγγραφο με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου, το οποίο δεν έχει βγει στη δημοσιότητα. Σας διαβάζω μία αποστροφή: «Αναμένουμε τις απόψεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των εταίρων για την κάλυψη του πιθανολογούμενου σοβαρού δημοσιονομικού κόστους». Λαμβάνοντας και αυτό το εμπιστευτικό έγγραφο της Κυβέρνησης, το τριμελές συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι παρόλα αυτά πρέπει να συμμορφωθεί σε ολόκληρο το κράτος» (ακριβής παράθεση από τα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής της ομιλίας του Α. Μητρόπουλου).
Λάδι στη φωτιά, που τσουρουφλίζει την κυβέρνηση έριξε όμως σήμερα και το Σωματείο των Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής. «Οφείλουμε δραττόμενοι της ευκαιρίας να αποδώσουμε εύσημα σε όλους τους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης όπως και στις Δικαστικές Ενώσεις, όχι για τις ευνοϊκές υπέρ ημών αποφάσεις τους, αλλά για τον τρόπο που τις υπερασπίζονται αψηφώντας ακόμη και με συνέπειες "τιμωρίας" που προβάλλονται από την εκτελεστική εξουσία σε βάρος τους. Η  υποτίμηση, η υποτέλεια και η χειραγώγηση που επιδιώκεται να τους επιβληθεί συνθλίβεται στην θεσμική αξιοπρέπεια, στη επιστημονική επάρκεια αλλά και στην ψυχική δύναμη των Ελλήνων Δικαστών. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή μας σε κάθε ενέργεια τους, υπενθυμίζοντας ότι αποτελούν το θεμέλιο της Δημοκρατίας μας»!
Είναι η χαρακτηριστικότερη παράγραφος της ανακοίνωσής τους που αποτυπώνει πιστά τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η συνέχεια προδιαγράφεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.
ΠΗΓΗ parliament.gr, bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.