Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Ο τυχοδιωκτισμός δεν ωφέλησε ποτέ και κανέναν

Την ώρα που το εν στολή και εν όπλοις ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δίνει τις δικές του μάχες για την επιβίωση και τη διατήρηση του αξιόμαχου, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ένα «θέατρο του παραλόγου» εκπέμπει συνθήκες κρίσης, εγείροντας μείζονα ζητήματα εθνικής αφύπνισης, εγρήγορσης και ανταπόκρισης εφόσον ήθελε χρειαστεί.
Σκηνικό πολέμου (!) εν ολίγοις. Πόσο όμως τα πράγματα είναι στ’ αλήθεια κρίσιμα και πόσο υπαρκτές είναι οι απειλές που εκτοξεύονται από την πλευρά της Τουρκίας, τούτη τη φορά με επίκεντρο τις ΑΟΖ; Το θράσος των Τούρκων, τι γίνεται αν αναμιχθεί με την πολιτική αβεβαιότητα και τον πανικό που διακατέχει τους κυβερνητικούς εταίρους; Αρκεί η πολιτική σταθερότητα που επικαλείται ότι επιζητεί η κυβέρνηση ως εργαλείο αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων ή μήπως είναι κι αυτό ένα πρόσχημα για να κερδίσει χρόνο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας; Και πώς μια κυβέρνηση χρεοκοπημένης χώρας, δεμένης ολοκληρωτικά με τα μνημόνια για την αποπληρωμή ενός δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου χρέους είναι σε θέση να διαχειριστεί τον όποιο κίνδυνο υπό αυτές τις περιστάσεις;

Τα πράγματα μοιάζουν να είναι εξαιρετικά κρίσιμα, με τη διαφορά ότι υπάρχουν και άλλες αναγνώσεις των δεδομένων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
Από την μια είναι η κλιμάκωση της έντασης από τη μεριά των Τούρκων, με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΝ, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου να δηλώνει ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς. Νωρίτερα, η Τουρκία είχε απαιτήσει καθολικό πάγωμα ερευνών στην ΑΟΖ ως απάντηση στην τριμερή διάσκεψη στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Από την άλλη όμως, διαβάζουμε κι ενθαρρυντικές ειδήσεις. Γράφει το Οnalert:
«Την ώρα που η Τουρκική κορβέτα ολοκλήρωνε την σχεδόν 36ωρη πρόκλησή της στο Αιγαίο και έμπαινε στα τουρκικά νερά, ετοιμαζόταν να μπει στο ΓΕΕΘΑ μια στρατιωτική αντιπροσωπεία της Τουρκίας για συζητήσεις. Οχι, στο πρόγραμμα δεν ήταν συζήτηση για την πορεία της κορβέτας ''Μπουγιουκαντά''  από ανοιχτά του Κόλπου Ξηρού μέχρι τον ναύσταθμο του Ακσάζ μέσω ...Καφηρέα και ...Κυκλάδων- αλλά ένας από τους επαναλαμβανόμενους κύκλος συζητήσεων για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ) μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΘΑ) των δυο χωρών για το επόμενο έτος (2015).
Η ανακοίνωση έγινε μόλις τώρα - για ευνοήτους προφανώς λόγους. Τώρα , επί της ουσίας, όπως μας διαβεβαιώνει αρμόδια στρατιωτική πηγή του ΓΕΕΘΑ, δεν προσετέθη τίποτα το νέο που να αλλάζει το γνωστό πλαίσιο. ''Αν θα γίνει ένας λιγότερο ή ένας περισσότερο ποδοσφαιρικός αγώνας ή μια ανταλλαγή επισκέψεων, αυτό δεν έχει καμιά ουσιαστική σημασία. Σε αυτό το επίπεδο σημασία έχει να κρατάμε ανοιχτή μια γραμμή επικοινωνίας. Τα περισσότερα τα αποφασίζουν οι κυβερνήσεις δια των αρμοδίων  υπουργείων».
Όμως, και στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, το Σώμα που έχει ενεργό ρόλο στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, διαβάζουμε ότι υπάρχει κινητικότητα μη πολεμικού χαρακτήρα. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκαν στον Πειραιά ο αρχηγός της τουρκικής Ακτοφυλακής Χακάν Ουστέμ και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή  Αθανάσιος Αθανασόπουλος.  Επρόκειτο για τετραήμερη επίσκεψη στην Αθήνα (5-8 Νοεμβρίου) του τούρκου αξιωματούχου  με αντικείμενο την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια.
Το κυριότερο όμως είναι αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα. Ότι το τρίτο τακτικό (ετήσιο) Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, θα συγκληθεί στις 5- 6 Δεκεμβρίου 2014, υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Αχμ. Νταβούτογλου. Η σχετική ανακοίνωση έγινε ταυτόχρονα από την Αθήνα και την Άγκυρα και είναι βέβαιο ότι κινείται σε άλλο μήκος κύματος.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά, ο χρόνος θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση, ο τυχοδιωκτισμός δεν ωφέλησε ποτέ και κανέναν.
Πηγή: Το Βήμα, Οnalert Limenika nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.