Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

«Τι Αστυνομία θέλουμε, σύντροφοι;»

Η είδηση δεν απασχόλησε ούτε …τα ψιλά γράμματα των εφημερίδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε και πέτυχε χθες να συναντηθεί με την πενταμελή Γραμματεία Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, παρόντος και του προέδρου της Ομοσπονδίας Χρήστου Φωτόπουλου. «Κι αυτό αποτελεί είδηση;», θα μπορούσε κάλλιστα να διερωτηθεί κάποιος που δεν γνωρίζει τι ακριβώς γίνεται στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τους τελευταίους μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τις κυβερνητικές του θέσεις για την Ελληνική Αστυνομία και συνακόλουθα για την πολιτική που θα εφαρμόσει για την αστυνόμευση και την ασφάλεια στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η χθεσινή ενημερωτική συνάντηση των αστυνομικίνων με τους υπεύθυνους του Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, συνάντηση που εξελίχθηκε σε επίσκεψη στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα και σε μια ουσιαστική, αν και ολιγόλεπτη, συζήτηση μαζί τους. Ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνθηκε την υποχρέωση να τις διαβεβαιώσει ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα τα προβλήματά τους με δεδομένο ότι ο αστυνομικός είναι κι αυτός εργαζόμενος.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, την αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΥ υποδέχθηκαν η Βουλευτής Β’ Αθήνας Χαρά Καφαντάρη, το μέλος της ΠΓ Κ. Ήσυχος και ο συντονιστής του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Μαυρόπουλος. «Στη συνάντηση, εκτός των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων του προσωπικού, συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα αιτήματα που έχουν οι γυναίκες εργαζόμενες στην Ελληνική Αστυνομία, τα οποία κύρια συνοψίζονται στο Ασφαλιστικό, καθώς και σε ζητήματα ισότιμης αντιμετώπισης με τις εργαζόμενες στο Δημόσιο, σε θέματα μητρότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα Σώματα Ασφαλείας όπως όλους τους εργαζόμενους, στέκεται σταθερά δίπλα στα αιτήματά τους, τονίζοντας την ανάγκη εκδημοκρατισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης και διαρκούς μετεκπαίδευσής τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται και διεκδικεί μια Αστυνομία Δημοκρατική, πραγματικά στην Προστασία του Πολίτη».
Δεν ήταν επομένως τυχαία η χθεσινή συνάντηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει ανακοινώσει τις θέσεις του για τους αστυνομικούς και την αστυνομία, αλλά τα συστημικά ΜΜΕ δεν έχουν μάθει ακόμα να ασχολούνται σοβαρά με τα ζητήματα της κοινωνίας. Και η ασφάλεια είναι πρώτης προτεραιότητας θέμα, που απασχολεί το ΣΥΡΙΖΑ ως θέμα που απασχολεί την κοινωνία. Μύρια όσα τα ερωτήματα που τίθενται από τα στελέχη του. Ενώ τα ΜΜΕ περιόρισαν το ενδιαφέρον τους σε μια «λεπτομέρεια» των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ που τέθηκαν σε διαβούλευση πριν από ένα μήνα και αφορά το αν θα καταργηθούν και πώς τα ΜΑΤ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πιο μακριά, όπως προκύπτει από το διεθνές συνέδριο που ξεκίνησε επίσης χθες στην Αθήνα.
«Ο εκδημοκρατισμός της Αστυνομίας στην Ευρώπη» είναι το αντικείμενό του και φιλοδοξεί να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα για το ρόλο των αστυνομικών σε συνθήκες οικονομικοπολιτικής κρίσης, για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για την ασφάλεια των πολιτών. Στερεότυπες θέσεις όπως «να καταργηθούν τα ΜΑΤ», «εκδημοκρατισμός της αστυνομίας», «αφοπλισμός της αστυνομίας» και τόσες άλλες που επαναλαμβάνονται με διάφορες παραλλαγές στα προγράμματα των αριστερών κομμάτων από το ΚΚΕ μέχρι τη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ή τον Συνασπισμό, την ΕΑΡ και άλλα σχήματα παλιότερα, προκαλούν αρκετή συζήτηση. Οι φιλοσοφικού περιεχομένου αναλύσεις προσγειώνονται ανώμαλα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και συγκρούονται με πιο πρακτικά ερωτήματα όπως το «τι θα κάνουμε αύριο ως κυβέρνηση της αριστεράς;»
Το συνέδριο ως βάση συζήτησης έχει την επιστημονική μελέτη των Γιώργου Παπανικολάου και Γιώργου Ρηγάκου με θέμα τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας στην Ευρώπη. Σε διάφορα πάνελ αναλύονται ζητήματα αστυνομίας και κράτους στο σύγχρονο καπιταλισμό, τάσεις και προοπτικές εκδημοκρατισμού της αστυνομίας, αστυνομία και ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.
Μια πρόγευση δίνει η συνέντευξη τους στην εφημερίδα Αυγή:

http://www.avgi.gr/article/4863131/o-ekdimokratismos-tis-astunomias-meros-tou-ekdimokratismou-tis-koinonias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.