Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Ταμπού για την αστυνομία το Πολυτεχνείο

Σε δημόσιες δηλώσεις προέβη σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυριανή έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Ανακύπτουν όμως πολλά ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης. Ο υπουργός χρειάστηκε να πει ότι το Πολυτεχνείο αποτελεί ορόσημο για τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας, μετά από μία επταετή σκοτεινή περίοδο, την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό ανταγωνίζονται στη ρητορική του μίσους και των προκλήσεων. Από τα «θρασίμια» του Αντ. Σαμαρά, φτάσαμε στους «τρομοκράτες» του Μαρκόπουλου και το γαϊτανάκι άλλων προκλητικότατων χαρακτηρισμών. Από κοντά και η συμπεριφορά του πνευματικού ανδρός πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών κου Φ. Φορτσάκη, που ζήλεψε την δόξα άλλων εποχών υπερασπιζόμενος τη νομιμότητα δια της αστυνομικής ράβδου και όχι δια της πειθούς των λόγων και των πράξεών του.

Η 41η επέτειος του Πολυτεχνείου στιγματίζεται από την κυβερνητική ρητορική περί πολιτικής σταθερότητας, αλλά με τα όργανά της να πράττουν το ακριβώς αντίθετο εντός κι εκτός κοινοβουλίου. Η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης μένει έωλη όσο δεν εντάσσεται εξ ολοκλήρου στις κινήσεις αντιπερισπασμού του Μαξίμου για να αποφύγει την κριτική που του ασκείται για τους αστυνομικούς χειρισμούς και την αδυναμία της αστυνομίας να διασφαλίσει την ομαλότητα. Και δεν εννοούμε μόνο τα χθεσινά πρωινά επεισόδια έξω από τη Νομική ή εκείνα που ακολούθησαν το βράδυ στο Πολυτεχνείο, τα οποία πυροδοτούν την ένταση και αφήνουν έκθετη την αστυνομία και ακάλυπτους τους αστυνομικούς της. Ενδεικτική η ΕΔΕ που ζήτησε ο υπουργός μετά τις καταγγελίες περί βιαιοπραγιών εις βάρος φωτορεπόρτερ. Εννοούμε κυρίως ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με την τακτική που ακολουθεί επί 41 χρόνια κάθε χρόνο αυτές τις μέρες και γενικότερα με την πολιτική του, δεν έχει επιτύχει ούτε το ίδιο να συμμετέχει απρόσκοπτα και χωρίς εντάσεις στις εορταστικές εκδηλώσεις, πόσο μάλλον μια επίσημη αντιπροσωπεία της αστυνομίας να είναι σε θέση να επισκέπτεται το ιστορικό Ίδρυμα του ΕΜΠ για μια συμβολική κατάθεση στεφάνων. Υπάρχει θέμα και αυτό το κρύβει επιμελώς το υπουργείο και απαξάπαν το κατεστημένο σύστημα διακυβέρνησης. Με ανέξοδες επετειακές δηλώσεις συσκοτίζει το βαθύτερο νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και κρατά ερμητικά κλειστή την πόρτα της αστυνομίας σε κάθε «επικίνδυνη» για το κατεστημένο προοδευτική εξέλιξη εντός της. Κρύβουν το προβληματικό επίπεδο της δημοκρατίας αποσιωπώντας το έλλειμμα που υπάρχει ακόμα και στο τελετουργικό της επετείου.

Η φλόγα της εξέγερσης των φοιτητών που οδήγησε σε συνδυασμό και με την προδοσία της Κύπρου στην πτώση της εφτάχρονης τυραννίας, εκείνα τα χρόνια είχε βέβαια συναρπάσει και μια μερίδα στελεχών και απλών μελών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Το πατριωτικό τους καθήκον και η προσήλωση τους στα δημοκρατικά ιδεώδη τους ωθούσαν στο να συμμετέχουν στους εορτασμούς και στις πορείες άλλοι με στολή και άλλοι με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι, αψηφώντας πειθαρχικές ποινές, μεταθέσεις και φακελώματα. Αυτή ήταν και η «μαγιά» των στελεχών που σήκωσαν αργότερα το ανάστημά τους για να διεκδικήσουν εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αίτημα διαχρονικό, αφού και μετά την ίδρυση των σωματείων οι αστυνομικοί διεκδικούν διαδικασίες εκδημοκρατισμού σε βαθμό που να μπορούν κι αυτοί να καταθέτουν στεφάνι στη μνήμη των νεκρών φοιτητών της εξέγερσης. Κάτι που το έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια οι στρατιωτικοί με την αντιπροσωπεία τους που προσέρχεται ευλαβικά στο χώρο και αποτίνει φόρο τιμής στους ηρωϊκούς φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.