Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Κανόνας ζωής η διάσωση του ΤΕΑΠΑΣΑ

«Το κυρίαρχο αίτημα του συνεδρίου μας για την θωράκιση - διάσωση του ΤΕΑΠΑΣΑ, κόντρα στην ασφαλιστική ανασφάλεια που επέφερε στην αστυνομική οικογένεια αιφνιδιαστικά φέτος τον Αύγουστο η κυβέρνηση, εποφθαλμιώντας τα αποθεματικά του (περίπου 280 εκατομμύρια ευρώ σήμερα) και ψηφίζοντας, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο ημών όσο και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, το άρθρο 220 του νόμου 4281/2014, θα συνεχίσει να αποτελεί πρώτης προτεραιότητας αίτημα και ο αγώνας μας για την ικανοποίησή του, κανόνα ζωής».
«Κανόνας ζωής»! Φοβερή φράση, από την ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ για το 24 συνέδριό της, που έληξε χθες με την έκδοση ενός ενωτικού ψηφίσματος όλων των πτερύγων του συνεδρίου. Για πρώτη φορά σε συνέδριο αστυνομικών, άρχισαν να καταγράφονται θέσεις και απόψεις όχι μεμονωμένα από κάποιους συνέδρους, αλλά στοχευμένα από συνέδρους που εκπροσωπούσαν ολόκληρες παρατάξεις. Υπήρξε ανταλλαγή επιχειρημάτων στο κρίσιμο ζήτημα της διάσωσης του ΤΕΑΠΑΣΑ και απετράπη την τελευταία στιγμή μια διχαστική ψηφοφορία, που πάνω από όλα θα προκαλούσε κόστος σε όσους την επεδίωκαν.


Η ΠΟΑΣΥ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι «στο συνέδριο αναδείχθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης και όσων ψήφισαν το συγκεκριμένο άρθρο, μετακυλώντας τις δικές τους ευθύνες στο συνδικαλιστικό μας κίνημα, και μάλιστα εκβιάζοντάς το να διαλέξει «αν θα αυτοκτονήσει ή αν θα αναμένει να το σκοτώσουν» ... μαζί με το ΤΕΑΠΑΣΑ!
Από τις εισηγήσεις, τις αναλογιστικές μελέτες που παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες, και κυρίως, από την κραυγή αγωνίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνέδρων, προκύπτει ότι στην παρούσα φάση δεν προκρίνεται ως συμφέρουσα λύση ούτε η ένταξη του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ελλειμματικό ΕΤΕΑ ούτε η υποχρεωτική ένταξη των ασφαλισμένων ενός κρατικού οργανισμού, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, σε Επαγγελματικά Ταμεία (ΝΠΙΔ) που σημειωτέον έχουν ως βάση ύπαρξής τους τον ιδιωτικό τομέα και την προαιρετικότητα της ασφάλισης, λόγω των κινδύνων που περικλείουν τα επενδυτικά τους προγράμματα κλπ. Προκαλεί δε ερωτηματικά η σύνθεση των διοικήσεών τους χωρίς εκπροσώπηση του συνδικαλιστικού κινήματος, ακόμα κι αν αυτό αναλάμβανε την ευθύνη και εισηγείτο την μετατροπή του ΤΕΑΠΑΣΑ σε ΤΕΑ (ΝΠΙΔ), μη λαμβάνοντας υπόψη την παραδοχή των μελετητών ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει άμεσα μειώσεις της τάξεως του 42% έως 50%.
Επίσης, τονίστηκε ότι όχι μόνο δεν παρέχονται ρήτρες αξιοπρέπειας και συντελεστές διαβίωσης –κυρίαρχο αίτημά μας- τόσο με τη μια όσο και με την άλλη εκδοχή του άρθρου 220 (ήδη συζητείται η ένταξη του ήδη ελλειμματικού ΕΤΕΑ στο ΙΚΑ), αλλά το κυριότερο, δεν διαθέτουμε ακόμα τα δεδομένα εκείνα που θα μας οδηγούν στην εξαγωγή μη επιζήμιων για το Ταμείο μας αποφάσεων. 
Προς τούτο, αποφασίστηκε η ενδυνάμωση του αγώνα μας με κυρίαρχο αίτημα προς την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα, την άμεση κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 220 του νόμου 4281/2014. Απαιτούμε να δοθεί άνετος χρόνος –τουλάχιστον εξαμήνου- στα όργανα του συνδικαλιστικού μας κινήματος (όπως έχει δοθεί άλλωστε για άλλα ταμεία) να εξετάσουν προσεχτικά και όχι βεβιασμένα όλα τα δεδομένα και αφού ενημερωθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι του ΤΕΑΠΑΣΑ, μέσω Γενικών Συνελεύσεων των Πρωτοβαθμίων Οργανώσεών μας, να εξεταστεί η δυνατότητα θεσμοθέτησης ενός νέου ασφαλιστικού πυλώνα Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων. Ήδη, ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλειος Κικίλιας, όσο και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επίτιμος Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, έχουν ήδη τοποθετηθεί θετικά για αυτήν την πρόταση. Εναπόκειται δε ειδικά στον κ. Υπουργό, μετά από απαντητικό προς εμάς έγγραφο του υπουργείου Εργασίας (υπ' αριθμ. Φ.80000/39755/Δ15.888 από 6/11/2014), να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για το μείζονος σημασίας αίτημά μας, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή, που να ψηφιστεί με τον Προϋπολογισμό έτους 2015, προστατεύοντας και το Σώμα και το συνδικαλιστικό μας κίνημα από βλαπτικές περιπέτειες.
Tονίστηκε, εξάλλου, ότι αρνούμαστε να απεμπολήσουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα για κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, στο όνομα των ελλειμμάτων, -πράγμα που εμμέσως πλην σαφώς θίγεται και στο διατακτικό της ιστορικής απόφασης του ΣτΕ για την αποκατάσταση των μισθολογίων- όταν και η προτεινόμενη «εξυγιαντική λύση» των επαγγελματικών ταμείων, αποδεδειγμένα δεν έχει τύχει αποδοχής στη χώρα μας, ακριβώς επειδή δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι οι επόμενες γενιές συναδέλφων θα εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Είναι ανεπίτρεπτο να υποχρεώνει η Κυβέρνηση ένα αυτοτελές ταμείο, όπως είναι το ΤΕΑΠΑΣΑ να αυτοκαταργηθεί, παραβλέποντας και τη ληστεία των αποθεματικών του, μέσω PSI. Τριακόσια εξήντα εκατομμύρια (360 εκ.) ευρώ κόστισε το «κούρεμα», σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, Ταξίαρχο κ. Παναγιώτη Δρακάκη, υπόθεση όμως που για μας δεν είναι χαμένη, όπως τονίστηκε και από τον εργατολόγο κ. Γιώργο Ρωμανιά, ο οποίος επέστησε την προσοχή του συνδικαλιστικού μας κινήματος στην «ανωμαλία» που συνιστά η ψήφιση του άρθρου 220 σε σχέση με άλλες υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις (άρθρο 7 νόμος 3029/12 για τα Επαγγελματικά Ταμεία). Εξ αρχής, άλλωστε, η ίδια η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που το συνόδευε, είχε επισημάνει ότι πάσχει και συνταγματικά».
ΠΗΓΗ: poasy.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.