Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Κιθαρίστας ή ντράμερ; Ό,τι θέλετε!



Δεν μπόρεσα να μάθω ο εικονιζόμενος παίκτης με την φανέλα της ΑΕΚ, προτού γίνει επαγγελματίας της πολιτικής, τι ακριβώς έλεγε στους σημερινούς του υφισταμένους. Να τους έλεγε «τι κάνετε ρεεεεε», το αποκλείω διότι για να τον κάνει υπουργό Δημόσιας Τάξης ο κ. Σαμαράς θα τον έχει αποκλείσει από την κατηγορία των «θρασιμιών που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους» και συμπεριφέρονται βίαια σε δημόσιους χώρους.
 Μια φωτογραφία σε κάθε περίπτωση είναι χίλιες λέξεις και ο καθένας μπορεί να πει οτιδήποτε για το συγκεκριμένο ενσταντανέ.
Το «τι κάνετε» και χωρίς το «ρεεεε» ακούστηκε όμως μεγαλοπρεπώς στο γνωστό βίντεο που απαθανάτισε τη διψασμένη διμοιρία των ΜΑΤ στα Εξάρχεια και τον νεαρό υποαπασχολούμενο του περιπτέρου που διατυμπάνιζε ότι του κλέψανε τα νερά…
Ο υπουργός για να χει καλυμμένα τα νώτα του έσπευσε να διοχετεύσει στους δημοσιογράφους ότι θα διερευνηθεί και θα αποδοθούν ευθύνες αν είναι έτσι όπως τα λένε οι πολίτες. Οι Εσωτερικές Υποθέσεις διενεργούν έρευνα, ενώ κάποιοι συνδικαλιστές αστυνομικοί,  πρωτοστατούντος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Αδώνιδος Γεωργιάδη, επέρριψαν ευθύνες όχι στους καταγγελθέντες αλλά στον εκτελούντα χρέη περιπτερά!

Όποια κι αν είναι η κατάληξη της έρευνας, δυστυχώς μένουν οι εντυπώσεις, αν και τ περιστατικό προσφέρεται και για περαιτέρω μελέτη. Τόσο στο εσωτερικό της αστυνομίας όσο και εξωτερικώς αυτής, τουτέστιν κοινωνιολογικώς. Από κάθε άποψη. Μια διψασμένη, προς Θεού όχι για ξύλο, διμοιρία, για το νεράκι του Θεού, βρε αδερφέ. Κι ένας υπαλληλάκος περιπτέρου στην πιο προβληματική από άποψη αστυνομίας και αστυνόμευσης περιοχή της Αθήνας, να αψηφά τους πάνοπλους αστυνομικούς και να τους κράζει κυριολεκτικά ως κλέφτες! Αυτά ούτε ο Μπαλούρδος ούτε ο Λαζόπουλος, ούτε ο μακαρίτης ο Καλαμίτσης διανοήθηκαν ποτέ να τα σερβίρουν στο κοινό τους.
Έχουμε πρόβλημα κύριοι. Έχουμε πρόβλημα Δημοκρατίας, αν δεν το έχετε αντιληφθεί με την ευρεία και με την στενή έννοια του όρου. Αυτά που φάνηκαν στο βίντεο (δεν ξέρουμε μήπως υπάρχει κι άλλο) απεικονίζουν μια χύμα κατάσταση από την αστυνομία και τον περιπτερά μέχρι τα κανάλια και τις αντιδράσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ήδη σήμερα το θέμα έχει ξεχαστεί. Έτσι γίνεται πάντοτε και γι΄αυτό βλέπουμε επαναλαμβανόμενα φαινόμενα αμετροέπειας.
Άρα, τι να κάνουμε; Οι συνδικαλιστές της αστυνομίας όταν δεν απορρίπτουν αναφανδόν τις καταγγελίες περί αστυνομικής αυθαιρεσίας, αμύνονται προβάλλοντας το αίτημα εκδημοκρατισμού της αστυνομίας. Αρκεί όμως αυτό; Διάβασα πρόσφατα το παρακάτω απόσπασμα από μια συνέντευξη και μάλλον αυτό που προτείνεται, είναι ίσως μια κάποια απάντηση:
«Ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας δεν μπορεί παρά να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας συνολικά. Αυτή η στρατηγική δεν μπορεί παρά να αφορά και τον εκδημοκρατισμό της οικονομίας. Χωρίς αυτόν, το έργο της αστυνομίας ξεκινά από μειονεκτική θέση, αντιμέτωπο με τα πλήθη των άνεργων νέων, των μεταναστών που γίνονται θύματα της υπερεκμετάλλευσης, των οργισμένων εργαζομένων. Δηλαδή η αστυνομία βρίσκεται εξ ορισμού αντιμέτωπη με τις άμεσες οικονομικές συνέπειες ενός μη δημοκρατικού κοινωνικοοικονομικού συστήματος».
Να είναι τόσο απλά τα πράγματα;
ΠΗΓΗ: http://www.enstoloi.gr/2014/11/blog-post_41.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.