Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου

Σύλληψη δύο αστυνομικών μετά τη σύλληψη δύο ιερόδουλων  και Αστυνομικός καταδικάστηκε για τον άγριο ξυλοδαρμό της συντρόφου του.
Είναι δυο ειδήσεις που οι αστυνομικοί δεν θέλουν καν να διαβάσουν. Όχι πως τις προσπερνούν αδιάφορα. Για διάφορους λόγους καταλαμβάνονται από το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου. Η ηγεσία το ίδιο. Ποτέ μα ποτέ δεν εφάρμοσε μια συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Οχι επειδή τη θεωρεί «λειτουργική διαδικασία» και αναπόσπαστο κομμάτι του αστυνομικού συστήματος, αλλά επειδή με το κουκούλωμα των υποθέσεων έχει την αίσθηση ότι διαφυλάττεται η καλή εικόνα του σώματος. Δέχεται όμως την πίεση των ανεξάρτητων αρχών και των καταδικαστικών αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και αναγκάζεται να δημοσιοποιεί κάποια κρούσματα όπως προκύπτουν από τις ανακοινώσεις των  Εσωτερικών Υποθέσεων. Η Υπηρεσία αυτή χρησιμοποιείται για να καλυφθεί η έλλειψη μιας μακροχρόνιας πολιτικής που θα φροντίζει την καλλιέργεια των αστυνομικών για να μην γίνονται θρασίμια χωρίς αγωγή από το σπίτι τους, όπως θα τους έλεγε κατάμουτρα και ο κ. Σαμαράς, αν δεν φοβόταν ότι θα χανε και τα τελευταία του ερείσματα στο βαθύ κράτος.
Το σύνδρομο του σκαντζόχοιρου διαπερνά το αστυνομικό σώμα παρά το γεγονός ότι τα επίσημα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών καταδικάζουν τη διαφθορά και την αυθαιρεσία. Η πολύχρονη συνδικαλιστική παρουσία και οι πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι αρκετές για να πείσουν την κοινωνία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Αποτέλεσμα, η συνέχιση της γενικευμένης δυσπιστίας για την πραγματική κατάσταση. Ενθαρρυντικά είναι βέβαια τα ευρήματα και των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που τους φέρνουν στις πρώτες θέσεις , αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε με ποιους τους συγκρίνουν. Με τους πολιτικούς και τους βουλευτές που έχουν  κάνει κόλαση τη ζωή μας και τη ζωή τη δική τους.

 Το αν δεν υπάρχει καθολική αποδοχή του αστυνομικού ρόλου, οφείλεται φυσικά όχι μόνο στη διαφθορά αλλά και στη στάση που τηρούν όταν η κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί για να ψηφιστούν οι αντιλαϊκοί της νόμοι. Το παράδειγμα του αξιωματικού της Πάτρας που έγινε δημοφιλής από το πουθενά με το που μαθεύτηκε ότι έριξε τα κάγκελα και έγινε κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, είναι χαρακτηριστικό. Φανταστείτε τον πανικό της κυβέρνησης και τον ενθουσιασμό του λαού –αυτού του λαού που ξερουμε ποιοι τον θέλουν κοιμισμένο- αν έβλεπε αστυνομικούς να αφήνουν στην μπάντα ασπίδες και  ρόπαλα, αν μάθαινε ότι τα συνδικάτα τους είναι μπροστάρηδες στον αγώνα και καλούν τους αστυνομικούς να μην υπακούουν σε παράνομες διαταγές και να ζητούν να εφαρμόζονται αυστηρά και παρουσία εισαγγελέων τα νόμιμα…
Διαβάστε την ανακοίνωση της αστυνομίας για το κατόρθωμα δυο αστυφυλάκων:
"Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν δύο (2) Αστυφύλακες, ηλικίας 39 και 43 ετών, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Αττικής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της πρόκλησης και προσφοράς για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος κατά συναυτουργία. Ειδικότερα, οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι συμμετείχαν προχθές (20.11.2014) στην επιχείρηση «ΘΗΣΕΑΣ» στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησαν από δύο άλλους αστυνομικούς να μην υποβάλλουν Εκθέσεις Αρχής σε βάρος δύο αλλοδαπών εκδιδόμενων γυναικών, που είχαν προσαχθεί σε κεντρικό Αστυνομικό Τμήμα.  Οι δύο Αστυφύλακες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ενώ διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης».

Η άλλη είδηση ήρθε από την Χαλκίδα:
Σε φυλάκιση 6 μηνών για τον άγριο ξυλοδαρμό της συντρόφου του καταδικάστηκε ένας 32χρονος αστυνομικός που υπηρετεί στην Τροχαία Χαλκίδας. Ο άγριος καυγάς σημειώθηκε τον Μάϊο του 2007 στο σπίτι όπου διέμεναν. Σύμφωνα με την κατάθεση της νεαρής σερβιτόρας, ο αστυνομικός την  ξυλοκόπησε βάναυσα και στην συνέχεια της «κόλλησε» το υπηρεσιακό όπλο στο κρόταφο και την απείλησε ότι θα τη σκοτώσει. Στο πρώτο δικαστήριο που έγινε τον Μάρτιο του 2013, ο 32χρονος αστυνομικός είχε καταδικασθεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 16 μηνών για παράνομη χρήση του υπηρεσιακού του όπλου και πρόκληση σωματικών βλαβών. Ο αστυνομικός είχε υποβάλει έφεση κατά της απόφασης και συνέχισε να υπηρετεί στην Τροχαία Χαλκίδας. Τελικά, πραγματοποιήθηκε η δίκη στο Εφετείο Εύβοιας και καταδικάσθηκε μόνο για τον ξυλοδαρμό σε φυλάκιση 6 μηνών, ενώ κρίθηκε αθώος για την δεύτερη σοβαρή κατηγορία. Μεγάλο ρόλο στην αθωωτική απόφαση, έπαιξε η κατάθεση συναδέλφου του, αστυνομικού, ο οποίος είπε στο δικαστήριο, ότι το όπλο του κατηγορουμένου, βρισκόταν στο φοριαμό του, στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, την ώρα του καυγά.  «Τη ζήλευε παθολογικά, πήγε να τη σκοτώσει με το υπηρεσιακό του πιστόλι», τόνισε και η μητέρα της νεαρής κοπέλας στο δικαστήριο, ενώ ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι είναι αθώος.
«Με κατηγορεί για λόγους εκδίκησης, επειδή τη χώρισα. Ήθελε να με εκδικηθεί και να με καταστρέψει. Με απατούσε και μόλις το ανακάλυψα, πήγα στο σπίτι να μαζέψω τα πράγματα μου. Τότε άρχισε να με χτυπάει και να μου σκίζει τα ρούχα. Το μόνο που έκανα ήταν να αμυνθώ και στη συνέχεια αποχώρησα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: eviazoom.gr bloko.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.