Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Τα «ήξεις αφήξεις» του Αντώνη Σαμαρά



Τα «ήξεις αφήξεις» του Αντώνη Σαμαρά



«Μια δεύτερη παρατήρηση, αυτή τη φορά για τους ενστόλους, που όλοι αγαπούμε και τιμούμε» είπε από το βήμα της 79ης ΔΕΘ ο κ. Πρωθυπουργός, κεντρίζοντας το «ενδιαφέρον» του πάλαι ποτέ «δεδομένου» ακροατηρίου του.  Και χρησιμοποιώ εισαγωγικά στο «ενδιαφέρον» τους, διότι από την πολλή αγάπη, ο Πρωθυπουργός κινδυνεύει να τους...εξαντλήσει.
Τι τους είπε;
«Ξέρω καλά ότι οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί υπηρετούν με αληθινή αυταπάρνηση, με θυσίες προσωπικές, οικογενειακές, παρά τις σημαντικές μειώσεις που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια. Είναι αληθινά παραδειγματική η ευσυνειδησία και ο πατριωτισμός που επιδεικνύουν. Και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλα αυτά τα παιδιά, τα παιδιά μας- τους ιπτάμενους, τους ναύτες και τους οπλίτες- που μας κάνουν συνεχώς υπερήφανους ξεπερνώντας τους εαυτούς τους. Όπως πρόσφατα συνέβη με την άσκηση «Ηνίοχος», που ήταν πραγματικά υψηλότατου επιπέδου».
Αλλοίμονό του, αν δεν έλεγε κι αυτά τα αυτονόητα, «σάλτσες» κατ' άλλους για να σερβίρει στη συνέχεια πικρές αλήθειες, διανθισμένα με ολίγα ψεμματάκια, όπως:
«Ξέρετε καλά ότι ήταν από την αρχή στις προτεραιότητές μου, να δώσουμε σημαντική ανακούφιση στους ενστόλους. Πολλοί από τους οποίους πήραν και το «κοινωνικό μέρισμα», μόλις επιτύχαμε για πρώτη φορά το πρωτογενές μας πλεόνασμα».
Τα περί προτεραιοτήτων τα είχαν ακούσει και στις προηγούμενες ΔΕΘ. Όσο για το κοινωνικό μέρισμα, το γνωστό 500ευρω, το πήραν οι μισοί κι αυτό φορολογημένο, ξεσηκώνοντας εναντίον του τους άλλους μισούς που ακόμα το περιμένουν. Ποιός είχε τη φαεινή ιδέα να διαχωρίσει το προσωπικό σε χαμηλόμισθους και υψηλόμιστους, ακόμα το ψάχνουν...
Να δούμε τώρα για τις επίμαχες αποφάσεις του ΣτΕ, με τι μαεστρία πήγε να τους ξεγελάσει.
«Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των μισθολογικών τους απωλειών θα εφαρμοστεί! Τουλάχιστον όσο μας επιτρέπουν οι ανάγκες του Προϋπολογισμού. Και χωρίς, φυσικά να ανατρέψει το δημοσιονομικό προγραμματισμό της Χώρας και την πορεία εξόδου από την κρίση. Έτσι, στα πλαίσια των δημοσίων οικονομικών, θα υπάρξει άμεσα η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή τους. Με σεβασμό κυρίως στη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και με ειδική μελέτη που το τεκμηριώνει αυτό, όπως άλλωστε ορίζει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Δεν γνωρίζω αν τα λέει έτσι ακριβώς η απόφαση του ΣτΕ, αλλά όποιος άσχετος ακούει τον Πρωθυπουργό να τα υποστηρίζει χωρίς να έχει απέναντί του κάποιον ένστολο και να παρακολουθεί τη γλώσσα του σώματός του για να κόβει αντιδράσεις, αβίαστα θα συμπεράνει ότι ο εντιμότατος κύριος Πρωθυπουργός έχει δίκιο! Εκείνος φυσικά θέλει να είναι πιο πειστικός και γι' αυτό προσθέτει:
«Και στο θέμα αυτό, όπλο μας είναι και πάλι η αλήθεια: Δεν μπορούμε μονομιάς να αποκαταστήσουμε πλήρως τις αποδοχές του 2012! Ούτε για τους στρατιωτικούς, ούτε για τους αστυνομικούς, ούτε για κανέναν άλλο κλάδο».
Υποψιάζομαι ότι στο προσχέδιο της ομιλίας του υπήρχε και η παραφρασμένη ατάκα «-Ακούτε τι σας λέω, εγώ; Ή μήπως θέλετε να βάλω τον Κικίλια να σας δείξει τι εστύ βερύκοκο; Σα δεν ντρέπεστε που θέλετε να κατασρέψετε τη χώρα με τις απαιτήσεις σας».Κάποιοι μάλλον τον συμβούλεψαν να τη σβήσει γιατί αυτό πια θα συνιστούσε ευθεία πρόκληση. Γι' αυτό ο λογογράφος του, επέλεξε αμέσως μετά το εξής αμίμητο:
«Οι αυξήσεις όμως θα δοθούν άμεσα στους ένστολους, θα είναι σημαντικές, χωρίς να βγάζουν την οικονομία από τους στόχους της ή να επιβαρύνουν άλλα στρώματα. Κι αυτό είναι εφικτό, γιατί ήδη έχουμε καταφέρει να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του κράτους».
Καταλάβατε τι εννοούσε ο «ποιητής»; Δεν υπάρχουν λεφτά, αυτά που τέλος πάντων ζητούν, υπάρχουν κάποια ψίχουλα ίσα ίσα για να τους ξεφορτωθεί και να μην του χαλάνε τα succes story. Κι αν δεν κάτσουν φρόνημα, μπορεί να μην επιστρατεύσει τον Κικίλια, όπως είχε κάνει ο Σημίτης με τον Φλωρίδη το 2003  στέλντονας τα ΜΑΤ να διαλύσουν μια ειρηνική συγκέντρωση αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών έξω από το υπουργείο Οικονομικών, σίγουρα όμως τους στέλνει το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να βάλει τους γνωστούς κανίβαλους να τους φάνε και μάλιστα ...άβραστους!
Ετσι όπως έχει συμβεί πολλές φορές με άλλες κοινωνικές ομάδες, ταπεινωμένες και εξοντωμένες στα δελτία των 8, εκεί που πήγαιναν για να πουν τον πόνο τους, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν (ακόμα) κανόνες δεοντολογίας και δημοκρατίας!
Η συνέχεια προσεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.