Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Οι πυροσβέστες είχαν χτυπήσει καμπανάκι για το ΤΕΑΠΑΣΑ από το 2009


Ανώμαλη προσγείωση αναμένει όσους αστυνομικούς και πυροσβέστες έσπευσαν να τοποθετηθούν υπέρ των Επαγγελματικών Ταμείων, έχοντας την εντύπωση ότι έτσι υπηρετούν τους συναδέλφους τους. 
Από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις των Ομοσπονδιών τους σε διάφορα ΤΕΑ φαίνεται καθαρά ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, όσο τα υπολόγιζαν στο ...υπουργείο Εργασίας, όταν τους έριχναν το μπαλάκι των ευθυνών τον περασμένο Αύγουστο. Ο Βρούτσης και οι τροϊκανοί επιστάτες του, πίστευαν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τους ένστολους, μοιράζοντας καθρεφτάκια σε αφελείς.
Αλλά πώς αυτοί να ξεχάσουν τα 150.000.000 ευρώ που τους άρπαξαν χωρίς να τους ρωτήσουν με το πρώτο κούρεμα των αποθεματικών και πώς να συμφωνήσουν στη νέα υποτίμηση της κεφαλαιακής βάσης του ταμείου τους, ήτοι στην εξαϋλωση των υπολοίπων (άλλο τόσων) κεφαλαίων του ταμείου τους μέσα στη μαύρη τρύπα του ΕΤΕΑ, είτε σε επενδύσεις αμφιβόλου αποτελέσματος; Γιατί να οδηγήσουν οι ίδιοι την αστυνομία σε νέες περιπέτειες, παίζοντας στα ζάρια (συγγνώμη στο χρηματιστήριο) τη σύνταξή τους (κύρια ή επικουρική τι σημασία έχει), εκποιώντας τα περιουσιακά τους στοιχεία αν θέλουν να ενταχθούν σε Επαγγελματικό Ταμείο;
Και το κυριότερο πού ακούστηκε, οι φρουροί της πατρίδας αν θέλουν να εξασφαλίσουν καλύτερες συντάξεις και προνοιακές παροχές, να εμπιστεύονται τα αποθεματικά του ταμείου τους όχι στο ελληνικό κράτος, όχι στην ελληνική επικράτεια, αλλά σε ιδρύματα εκτός συνόρων; Ακόμα και ο Άδωνις πάει να μαζέψει τη ρουκέτα που πέταξε περί εξαγωγής των καταθέσεών του στο εξωτερικό σε περίπτωση που... κλπ και θα δεχθούν οι ένστολοι να τζογάρονται τα λεφτά τους από εταιρείες του εξωτερικού; Πολύ προωθημένα μου φαίνονται όλα αυτά και δεν νομίζω...
Αυτές οι σκέψεις γεννήθηκαν μιλώντας με πυροσβέστες που μου υπενθύμισαν ότι η ΕΝΩΤΙΚΗ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ είχε χτυπήσει καμπανάκι από το 2009. Να τι έγραφαν οι άνθρωποι από τότε για την προώθηση των «Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης» και τους τρεις κλάδους:
«α) Κλάδος επικουρικής ασφάλισης όπως προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029/02 και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό μέλλον των εργαζομένων. Με άλλα λόγια ένα σύστημα που προβλέπει πολύ χαμηλή κύρια σύνταξη, επαγγελματική σύνταξη με ιδιωτικά κριτήρια και ιδιωτική ασφάλιση χωρίς την προστασία του κράτους. Οι συνέπειες όπου βρήκε εφαρμογή η πολιτική των ταμείων αυτών μας είναι πλέον γνωστές: Στη Χιλή, την πρώτη χώρα που εφάρμοσε το «τριαξονικό σύστημα», χρεοκόπησε το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.  
β) Κλάδος πρόνοιας.
γ) Κλάδος υγείας.
·        Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο για το 2002 χάθηκαν από τα επαγγελματικά ταμεία 1,4 τρισ. δολάρια.
·        Στις ΗΠΑ χιλιάδες επαγγελματικά ταμεία είναι ελλειμματικά και βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Το παράδειγμα της «ENRON» είναι χαρακτηριστικό. Μαζί με τη χρεοκοπία της εταιρίας χάθηκε και το σύνολο των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών εισφορών των εργαζομένων της.   
·        Μόνο στη Μ. Βρετανία τα τελευταία χρόνια (μέχρι το Φλεβάρη του 2003) είχαν χαθεί από τα επαγγελματικά ταμεία 64 δισ. λίρες. Δεν είναι τυχαίο ότι μελετάται η περικοπή των παροχών και η μετατροπή τους από ασφαλιστικά σχήματα καθορισμένης παροχής (για να μην κληθούν οι εταιρίες να καλύψουν τα τεράστια ελλείμματα) σε σχήματα καθορισμένης εισφοράς.
·        Στην Ολλανδία προωθείται η μείωση των παροχών και η αύξηση των εισφορών.
    Στη χώρα μας το 2001 τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που τοποθετήθηκαν στο Χρηματιστήριο είχαν απώλειες 906,62 εκατ. ευρώ, έχασαν δηλαδή το 23,18% της αξίας τους.
   Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης αποτελούν το λεγόμενο δεύτερο πυλώνα του γνωστού τριαξονικού συστήματος, ο οποίος θα λειτουργεί με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια. Ο πρώτος πυλώνας είναι η Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση (κύρια ασφάλιση) των χαμηλών συντάξεων που επιδιώκουν να αποτελέσει ένα «δίκτυο προστασίας» από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ο τρίτος πυλώνας θα περιλαμβάνει τα ατομικά συμβόλαια ιδιωτικής ασφάλισης
  Αυτός είναι ο σκοπός και ο στόχος όλων των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων από τους Νόμους του Σιούφα και Ρέππα . Η σταδιακή μετατόπιση του βάρους της κοινωνικής ασφάλισης από το κράτος και τους εργοδότες στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων και την δυνατότητα να παρακαμφθούν τα οποιαδήποτε εμπόδια μπαίνουν στην αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων με σκοπό να μπορούν να τοποθετούνται στο σύνολο τους σε επισφαλείς επενδύσεις προς όφελος πάντα των επενδυτικών οικονομικών συμφερόντων αλλάζοντας έτσι χέρια τα αποθεματικά των εργαζομένων (χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα). Χώρια η ληστεία των τραπεζών όπου στα αποθεματικά δεν δίνονταν κανένας τόκος ή δινόταν ελάχιστος.
  Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του το προσχέδιο νόμου και προέβλεπε την σύσταση του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. αφού κατέδειξε με στοιχεία τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εξέλιξη αυτή, έθεσε θέμα και πρότεινε στο Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. στις 6/3/08 μία σειρά άμεσων ενεργειών που ενώ έγιναν δεκτές έστω και με κάποιες επιφυλάξεις δεν υλοποιήθηκε τίποτε» κλπ. 
Πηγή: eakp.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.