Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Μήπως είστε (κρυφο)ΣΥΡΙΖΑ κύριε Ρακιντζή;





Έκλεψε και πάλι την παράσταση ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κατά την ακρόασή του στη Βουλή. Γράφει το newsit.gr «Ρακιντζής: Οι επώνυμοι στην Ελλάδα έχουν ασυλία - Μου βάζουν εμπόδια όταν προσπαθώ να τους ερευνήσω.
Κατά την ακρόαση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Ρακιντζής μίλησε ξεκάθαρα για εμπόδια που προβάλλονται στο δρόμο του όταν ξεκινά την έρευνα επώνυμων προσώπων, ωστόσο απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος των εμποδίων και το πώς εκφράζονται.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας επέμεινε και μίλησε για «μεθοδευμένη παραγραφή αδικημάτων για επωνύμους», ωστόσο και πάλι ο κ. Ρακιντζής δεν άνοιξε τα χαρτιά του. «Πρόσφατα βγήκε νόμος που λέει ότι δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. Υποκρύπτεται αμνηστία, αλλά δεν είμαι αρμόδιος εγώ να το κρίνω. Υπάρχει τάση για εμπόδια, γραφειοκρατικά, κλπ. Έχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα; Βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα....».
Και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης συνέχισε… «Δε μπορώ να κάνω έφεση στο βούλευμα. Δεν ελέγχω το ποινικό. Στην προσπάθεια που κάνω κατά των επωνύμων βρίσκω εμπόδια. Δεν μπορώ όμως να κατονόμασω υποθέσεις».
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέει και μάλιστα με τόση άνεση όλα αυτά. Μια αναζήτηση στο Google θα βγάλει χιλιάδες περιπτώσεις. Από συνέδρια για τη διαφθορά και τη διεθνή διαφάνεια μέχρι συνέδρια αξιωματικών της αστυνομίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΤΕΕ  και άλλα.
Επομένως προς τι η έκπληξη και η απορία για τα λεγόμενα του κ. Ρακιτζή; Σε μια χώρα οι κυβερνώντες της οποίας διεκδικούν πρώτα βραβεία υποκρισίας στην άσκηση των καθηκόντων τους, τι πιο λογικό και αναμενόμενο από έναν άνθρωπο που έχει ταχθεί να αποκαλύπτει τη σήψη και τη διαφθορά. Η έκπληξη θα ήταν οι λαλίστατοι εισαγγελάτοι των ΜΜΕ αν τον ανακαλούσαν στην τάξη με την υποψία και μόνον ότι είναι ...ΣΥΡΙΖΑ.
Παρεμπιπτόντως, τι απέγιναν εκείνες οι διαβόητες καταγγελίες ενός άλλου διαπρεπούς διώκτη της διαφθοράς, του Παναγιώτη Νικολούδη, που ακούστηκαν σε κάποια επιτροπή πάλι της Βουλή; 
Ο  πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης ανέλυσε τον τρόπο που λειτουργούσαν οι τράπεζες που χορηγούσαν «κόκκινα» δάνεια. Στα όσα ανέφερε χρησιμοποίησε πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς υποστηρίζοντας πως ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών αυτών έφερε στο φως ένα καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα χρήματος.
«Αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν καλάσνικοφ και μάσκες, άλλα ΜΜΕ. Καθένας απ´ αυτούς ή είχε δικό του ΜΜΕ -εφημερίδα ή κανάλι- η είχε μισθώσεις ΜΜΕ. Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο. Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή».

Μάλιστα, τόνισε πως όλες οι ληστείες που έχουν γίνει, όσα χρόνια είναι εισαγγελέας, δεν φτάνουν το αντικείμενο του εγκλήματος σε μια και μόνο τράπεζα και στη συνέχεια είπε πως οι τράπεζες αυτές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται η Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η FBB του Βίκτορα Ρέστη και η τράπεζα Χαλκίδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο κ.Νικολούδης, οι τράπεζες λειτουργούσαν και ό,τι έκαναν το έκαναν για να ωφεληθούν οικονομικά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών. Στη δεύτερη κατηγορία είναι το ΤΤ και η τράπεζα Πελοποννήσου που έδιναν δάνεια σε άλλους και κυρίως σε επιχειρηματίες που δεν τα επέστρεφαν ποτέ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Αρχής, για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ανέφερε πως όλο αυτό ήταν οργανωμένο, υπήρχε συνολικός σχεδιασμός που ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε το 2009. «Είχαμε ντελίριο εγκληματικών πράξεων. Η δράση ήταν μεθοδευμένη και από πίσω λειτούργησαν νομικά επιτελεία» τόνισε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.