Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί η Ν.Δ. παράγει «μπάτσους»



Του Συριζαίου

Αν κάποτε η μονταζιέρα της ΝΔ έψαχνε απεγνωσμένα αρνητικές για τους αστυνομικούς δηλώσεις κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε με τη  μέθοδο της κοπτοραπτικής να τους στρέψει εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα εκείνο που ψάχνουν στο κυβερνών κόμμα είναι κάτι άλλο. Ψάχνουν λεφτά για να τους τα μοιράσουν πριν από τις εκλογές, έτσι ακριβώς όπως το έκαναν πριν από τις ευρωεκλογές με τα πεντακοσάρικα.
Φυσικά δεν έχουν λησμονήσει την προσφιλή τους τακτική να διεκδικούν εκείνοι και μόνον εκείνοι τον αιώνιο έρωτά τους για τους ένστολους, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ ότι εκείνος απαξιώνει ειδικά τους αστυνομικούς όταν τους χαρακτηρίζει «μπάτσους». Η αλήθεια είναι διαφορετική φυσικά, αλλά το κάνει για να περιχαρακώσει το χώρο της στην αστυνομία, σε ένα από τους ελάχιστους που της έχουν απομείνει, αλλά και για να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει επαρκώς τις θέσεις του για την αστυνομία. Ποιοι ξέρουν ότι η αριστερά, διαχρονικά είχε τις πιο δημοκρατικές θέσεις για τους αστυνομικούς, ως εργαζόμενους και όχι ως πειθήνια όργανα του κράτους;
Το ΚΚΕ π.χ. από το 1974 είχε ζητήσει δημοκρατικές ελευθερίες και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο σύνταγμα, ενώ το 1981 επί Αλλαγής και πάλι ήταν υπέρ της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης (στελέχη του ΚΚΕ και του Συνασπισμού υποστήριζαν στα πειθαρχικά συμβούλια τους παραπτωματίες συνδικαλιστές, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού βουλευτή της ΝΔ Δ. Κυριαζίδη, όταν πρωτοστατούσε στην ίδρυση των σωματείων τους. Πολλά αιτήματά τους υιοθετούνταν υπό την πίεση της αριστεράς από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η αριστερά ήταν εκείνη που υποστήριξε και το αίτημά τους για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα της αστυνομίας,  την αποκομματικοποίησή της και την απεξάρτησή της από τον ασφυκτικό έλεγχο των κυβερνώντων. Αυτό το υποστηρίζει και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι θα το βρει μπροστά του αφού όλα δείχνουν ότι είναι προ των πυλών του Μεγάρου Μαξίμου.
Μια παράμετρος που διαφεύγει της προσοχής τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι αν δεν υπήρχε η συνδικαλιστική λειτουργία των αστυνομικών, στα μάτια του λαού, ιδίως με όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, όλοι οι αστυνομικοί, , θα ταυτίζονταν με τα αντιλαϊκά γι’ αυτόν τμήματα της καταστολής και των δικαστηρίων που βγάζουν παράνομες τις κινητοποιήσεις όλων των άλλων κοινωνικών τάξεων. Θα έτρωγαν πολύ ξύλο, με άλλα λόγια, οι αστυνομικοί, καθώς οι μάχες στο πεζοδρόμιο θα ήταν πιο σκληρές και σώμα με σώμα, όπως συνέβαινε τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση… Αλλά οι εξελίξεις δείχνουν τέτοια ωριμότητα που προκαλούν έκπληξη ακόμα και στην ηγεσία της αστυνομίας. Παράδειγμα, οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Τα συνήθη αστυνομικά πανάκριβα μέτρα για τη ΔΕΘ και το Σαμαρά, αλλά ούτε μια μολότοφ, έστω «για την τιμή των όπλων»...
Όλα αυτά η μονταζιέρα τα παραβλέπει. Στόχος τους είναι οι αστυνομικοί να μην ξεκολλήσουν από τα στερεότυπα του παρελθόντος και  με διάφορα τρικ να είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τα περί μπάτσων, παραποιούνται συστηματικά οι θέσεις του π.χ. για κατάργηση των κανονισμών λειτουργίας των ΜΑΤ και αφοπλισμό των αστυνομικών που αστυνομεύουν ειρηνικές διαδηλώσεις. Οσοι διαστρεβλώνουν τις θέσεις του, γνωρίζουν φυσικά ότι είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο η επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας συνολικά της αστυνομίας, όπως ζητούν και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές της αστυνομίας σήμερα.
Όταν επί Παπουτσή π.χ. τέθηκε το ζήτημα της επιχειρησιακής δράσης των ΜΑΤ και άλλων ειδικών δυνάμεων, η ΝΔ μέσω των γνωστών καναλιών επιχείρησε να  συκοφαντήσει και τον Παπουτσή και όσους άλλους ζητούσαν εκδημοκρατισμό της αστυνομίας. Όταν πάλι ο Μανόλης Γλέζος πήγε στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή και μίλησε για την αστυνομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πολλοί ...στενοχωρήθηκαν. Ειδικά στην αστυνομία δεν ήθελαν καν να αναρτηθεί στο σάιτ του υπουργείου η ομιλία του. Αυτά ήταν επικίνδυνα πράγματα για τους μπαλτάκους…
Όμως, διαχρονικά, αν εξεταστεί η πολιτική της ΝΔ, πάντα ήταν συντηρητική στα θέματα εκσυγχρονισμού της αστυνομίας.
Οι μεγάλες αλλαγές έγιναν όλες επί ΠΑΣΟΚ. Π.χ. το συνδικαλιστικό δικαίωμα, η κατάργηση του ρουσφετιού στις προσλήψεις και στις μεταθέσεις όταν καθιερώθηκαν οι πανελλήνιες εξετάσεις, τα αντικειμενικά κριτήρια στον Κώδικα Μεταθέσεων, το σαφές ωράριο εργασίας και πολλά άλλα την περίοδο Χρυσοχοϊδη. Η ΝΔ ήταν αντίθετη, πάντα πιστή στο δόγμα του αστυνομικού «οργάνου» και όχι του αστυνομικού ενσυνείδητου υπαλλήλου. Γι’ αυτό περιόρισε την εκπαίδευση των αστυνομικών από τα 2,5 χρόνια στους έξι μήνες θεωρητική εκπαίδευση και άρχισε τις προσλήψεις ειδικών φρουρών, καλλιεργώντας την ιδέα των στρατιωτικών χαρισμάτων των ράμπο. Ο Κορκονέας είναι δικό της γέννημα και δυστυχώς τέτοιου τύπου αστυνομικοί εξακολουθούν να εκκολάπτονται. Τους δόκιμους αστυφύλακες τους στέλνει στο πεζοδρόμιο με δυο τρια εκατοστάρικα το μήνα αδιαφορώντας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.
Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να χρεωθεί φυσικά στο ΣΥΡΙΖΑ και γι΄ αυτό οι της μονταζιέρας στρέφουν αλλού τη συζήτηση. Αποφεύγουν μια σοβαρή κουβέντα για το πεδίο δράσης της αστυνομίας, που διαπρέπει στην καταστολή και την ασφάλεια των μεγαλόσχημων από τις ειδικές δυνάμεις, πάσχει όμως στην πρόληψη της εγκληματικότητας. Ούτε λόγος για τα αίτια που τη γεννούν, φυσικά. Είναι αξιοζήλευτο το πάθος τους για την καταδίκη της τρομοκρατίας «από όπου κι αν προέρχεται», αλλά όχι η αναζήτηση των αιτίων που γεννούν το έγκλημα. Το ίδιο ισχύει και για το έγκλημα και την παραβατικότητα των αστυνομικών, μια κατάσταση που τους κάνει «μπάτσους» στα μάτια των πολιτών. Αυτή τη συζήτηση ποτέ δεν την έκανε ούτε θέλει να την κάνει η ΝΔ όσο κι αν φωνάζει ότι αυτή αγαπά τους αστυνομικούς περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα.
Αντί επιλόγου.
Μια είναι η αλήθεια κι αυτήν προσπαθεί απεγνωσμένα να κρύψει η ΝΔ. Τις προκαταλήψεις της αριστεράς, που ήταν φυσικό επακόλουθο του αστυνομικού κράτους της δεξιάς των προηγούμενων δεκαετιών και τις υπερευαισθησίες που εκδηλώνουν τα στελέχη της κάθε φορά που καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις μετατρέπει με μεγάλη επιτυχία σε μίσος ορισμένων αστυνομικών κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται και για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αστυνομικών, είτε συμπεριφέρονται ως μπάτσοι είτε αγωνίζονται μέσω των σωματείων τους για μια καλύτερη αστυνομία.
Τώρα στην τελική, πριν από τις εκλογές, θα παιχθούν πολλά. Ήδη, ο Σαμαράς αντιγράφοντας τον Παπανδρέου, έδωσε το παρασύνθημα «Γκίκα δώστα όλα» και πολύ σύντομα θα γνωρίζουμε πόσα και πώς θα καρπωθούν οι ένστολοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.