Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους ένστολους


Δημοσιεύτηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά δεν είναι καινούργιες. Αποκτούν τεράστιο ενδιαφέρον γιατί όλα δείχνουν ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση. Αυτό το αντιλαμβάνεται ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς, που προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί πια από τα παραδοσιακά του «κάστρα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνει, σήμερα. Προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και συγχρόνως να  πείσει την κοινωνία ότι δεν θα υπονομεύσουν τη νέα διακυβέρνηση.
Πίσω από τις γραμμές των θέσεων που ανακοινώθηκαν λίγες μέρες πριν την ανάβαση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, βλέπουμε την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να διοικήσει ένα βαθιά συντηρητικό χώρο. Να ανατρέψει πελατειακές σχέσεις, κομματικές νοοτροπίες και δουλείες δεκαετιών. Οι συνδικαλιστές του χώρου φωνάζουν εδώ και χρόνια ότι δεν είναι δεδομένοι κανενός, αλλά οι κυβερνήσεις ποντάρουν στις ψήφους τους γιατί δεν είναι και λίγες.
Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όπως προκύπτει από αυτά που ανακοίνωσαν θα επιχειρήσει να ελέγξει την αστυνομία  που παίζει πρωτεύοντα ρόλο, με συγκεκριμένες αποφάσεις για τη λειτουργία του αρχηγείου της και για την επιλογή του αρχηγού του.
Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ: Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να γίνει ένα σώμα που λειτουργεί με δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ανοικτό στην κοινωνία και χωρίς να καθορίζεται από στενές κομματικές επιδιώξεις. Για να γίνει αυτό απαιτείται κατοχύρωση της αυτοτέλειας του Αρχηγείου, προστασία από παρεμβάσεις κομματικής ή εξωυπηρεσιακής εξουσίας αλλά και καθιέρωση διαδικασιών ελέγχου της λειτουργίας της αστυνομίας.
Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι πολίτες –εργαζόμενοι, με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, με δημοκρατική συνείδηση που αντιλαμβάνονται το κοινωνικό γίγνεσθαι, συμμετέχουν σε αυτό, σέβονται τις κοινωνικές διεργασίες και υπηρετούν ένα δημοκρατικό θεσμό πυλώνα της δημοκρατίας».
Επίσης υπόσχεται θεσμικές παρεμβάσεις, αναγνωρίζοντας ότι από το 2010 εκτός από τις περικοπές μέχρι 45% στους μισθούς και μέχρι 65% στις συντάξεις τους, την αύξηση κατά 15 χρόνια του ορίου συνταξιοδότησής τους και την κλοπή των εισφορών τους από τα ταμεία, αντιμετωπίζουν την δραματική μείωση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών, αυξημένους  κινδύνους κλπ. Το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας εργάζεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, υφίσταται ιεραρχικά την αυθαιρεσία και την βία χωρίς δυνατότητα προσφυγής και προστασίας από την εργατική νομοθεσία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται βελτίωση της καθημερινότητας του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας, κατοχύρωση των βασικών του εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από ένα διαφανές δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των σωμάτων, διασφάλιση από την υπηρεσιακή αυθαιρεσία και  προστασία από τους κινδύνους κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους. Είναι από τα πρώτα μέτρα μιας κυβέρνησης της αριστεράς, λένε, χωρίς περαιτέρω εξειδίκευση ιδίως για τα οικονομικά που τους καίνε.
Αντιθέτως, λένε αναλυτικά για τις θεσμικές παρεμβάσεις:
Η επιλογή των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας από διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή και συμμετοχή συνδικαλιστών στα συμβούλια κρίσεων-αξιολόγησης (Θεσμοθέτηση Τριμελούς Συμβουλίου Αξιολόγησης -Συνυπογραφή του αξιολογούμενου και κοινοποίηση της βαθμολογίας στον κρινόμενο -Δημιουργία Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου Αξιολόγησης κλπ).
Ριζική αναδιοργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας  από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., των συνδικαλιστικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής κοινότητας και κοινωνικών φορέων.
Η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ πρέπει να ακολουθεί σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους, να είναι διαρκής να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια και πρότυπα και να καλλιεργεί τον επαγγελματισμό.
Η διαδικασία πρόσληψης αστυνομικών εκτός πανελλαδικών εξετάσεων θα σταματήσει οριστικά.
Κατάργηση των ΥΑΤ (ΜΑΤ)-ΥΜΕΤ ως ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων και ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού τους σε νέες υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν για την αντιμετώπιση κρίσεων (φυσικές καταστροφές, ακραία εγκληματικότητα, βία κ.λπ.).
Ενοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και Δ.Ε.Λ.Τ.Α. και απαγόρευση εμπλοκής και χρησιμοποίησής τους σε διαδηλώσεις και μετατροπή τους σε ταχυκίνητη λαϊκή αστυνομία στο πλευρό του πολίτη σε 24ωρη βάση.
Θέσπιση και εφαρμογή του θεσμού του ombudsman (διαμεσολαβητή του αστυνομικού),
Ψυχολογική υποστήριξη στο σύνολο του προσωπικού σε τακτά χρονικά διαστήματα και εκτάκτως, όσες φορές απαιτείται, στο προσωπικό που εμπλέκεται σε βίαια περιστατικά κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του.
Εφαρμογή ωραρίου και εβδομαδιαίος προγραμματισμός υπηρεσίας κλπ. Η συμμετοχή τους στις επιτροπές που εξετάζουν την λειτουργία της αστυνομίας και προωθούν τις αλλαγές στην λειτουργία των υπηρεσιών, είναι απαραίτητη, αφού αυτοί έχουν τη γνώση, την εμπειρία και έχουν εντοπίσει τις βελτιώσεις που χρειάζονται, αλλά είναι και αυτοί που θα εφαρμόσουν οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί.
(Πληροφορίες από το  http://www.enstoloi.gr/2014/09/blog-post_11.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.