Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ο συνεχιζόμενος παραλογισμός της Δημόσιας Τάξης

Τα συνήθη επεισόδια με τους συνήθεις πρωταγωνιστές στις συνηθισμένες διαδρομές εντός και πέριξ των Εξαρχείων; Όχι ακριβώς.
Φέτος, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν και σε επαρχιακές πόλεις. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν. Στην Αθήνα για παράδειγμα ειπώθηκε ότι απασχολήθηκαν 7.000 αστυνομικοί με τα γνωστά αποτελέσματα, αλλά αντί να μας προβληματίσει αυτό ειδικά το γεγονός, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους. Ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο που δείχνει δεκάδες «ζόμπι» στις ταράτσες των πολυκατοικιών να έχουν στήσει κανονική παράσταση. Αντί αναλύσεων και αναζήτησης ευθυνών, δώσε θέαμα στον αποχαυνωμένο τηλεθεατή. Αυτή είναι η πάγια πολιτική δημόσιας τάξης που εφαρμόζει πιστά όπως και οι προκάτοχοί του ο Β. Κικίλιας. Υποτιθέμενα μέτρα τάξης και ασφάλειας για την αστυνόμευση κοινωνικών γεγονότων, που εξελίσσονται σε φιάσκο και ευτυχώς όχι σε τραγωδίες.
Ο παραλογισμός της Δημόσιας Τάξης, όπως τον βιώνουμε όσοι στοιχειωδώς προβληματιζόμαστε και δεν λησμονούμε την επομένη αυτά που φανφαρωδώς μας σερβίρουν τα συστημικά ΜΜΕ, έχει την εξήγησή του.
Η αστυνομία είναι ενταγμένη σε κυβερνητικά σχέδια δημιουργίας εντυπώσεων και μάλιστα κατά πως συμφέρει κάθε φορά τους κυβερνώντες. Όταν πιέζεται η κυβέρνηση από την κοινωνία, βγαίνει μπροστά η αστυνομία με τα ΜΑΤ ως κυματοθραύστης. Ποιος πυροδοτεί την ένταση και προκαλεί την επέμβασή τους, είναι ένα ερώτημα. Οι γνωστοί άγνωστοι, οι κουκουλοφόροι, οι προβοκάτορες, οι μπαχαλάκηδες; Πονεμένη ιστορία που ουδείς υπουργός Δημόσιας Τάξης δεσμεύτηκε ποτέ να την ξεδιαλύνει. Γιατί; Τι απαγορευτικός λόγος θα μπορούσε να εμποδίσει μια τέτοια έρευνα; Και γιατί παρά τις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες περί συνεργασίας ΜΑΤ και κουκουλοφόρων η ηγεσία τους δεν αναλαμβάνει να βγάλει από πάνω τους αυτήν την ντροπή;
Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βασανίζουν ειδικά τους εργαζόμενους που διαδηλώνουν κατά των κυβερνήσεων και συναντούν απέναντί τους διμοιρίες επί διμοιριών. Αυτά κάνουν την αριστερά να διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις όχι μόνο για τον προσανατολισμό της αστυνομίας (στην υπηρεσία της φαυλοκρατίας και κλεπτοκρατίας του καπιταλισμού), αλλά και για τα συνήθη επιχειρησιακά της σχέδια.
Να θυμηθούμε ότι στην προ μνημονίων εποχή, επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα, είχε τεθεί επιτακτικά το ερώτημα τι αστυνομία θέλουμε. Το είχε θέσει η ΠΟΑΣΥ και λοιδορήθηκε από ακραίους πολιτικούς της δεξιάς πολυκατοικίας. Ήταν οι ίδιοι που βγάζουν και σήμερα σπυράκια όταν ακούν κάποιον να ζητά εκδημοκρατισμό των αστυνομικών λειτουργιών. Οκτώ χρόνια μετά, το ερώτημα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο. Το αντιλαμβάνονται πλέον οι ίδιοι οι αστυνομικοί και τα σωματεία τους, που δεν περιορίζονται σε επιφανειακές καταγγελίες ή καταδίκες της βίας από όπου κι αν προέρχεται. Θέτουν πιο ουσιαστικά ερωτήματα και ζητούν καταλογισμό ευθυνών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, η οποία γράφει:
«Πλέον προκύπτει μείζον θέμα για το τι θέλει η Επίσημη Πολιτεία από τον εργαζόμενο αστυνομικό. Προκύπτει επίσης μείζον θέμα για το αν υποχρεούται νόμιμα και είναι συνταγματικά επιτρεπτό, ο εργαζόμενος αστυνομικός να γίνεται βορά για χρόνια εκτόνωση κάποιων και να αναδέχεται στωικά και αναντίρρητα άοπλος άμεσο κίνδυνο κατά της ζωής του.
Προκύπτει τέλος μέγιστο θέμα για τους «ευφείς νόες» που σχεδίασαν τα μέτρα του τριημέρου για τους οποίους πρέπει να αναζητηθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες τους, τουλάχιστον για έκθεση, παράβαση καθήκοντος και παραυτουργία σε κάθε είδους σωματική βλάβη που περιγράφεται στον Ελληνικό Ποινικό Κώδικα. Η Ε.ΑΣ.Υ.Α. έχει γίνει δέκτης δεκάδων έντονων διαμαρτυριών συναδέλφων οι οποίοι  μας μετέφεραν πρωτοφανώς αγριότητας εικόνες οι οποίες εκθέτουν την εικόνα της Σύγχρονης Αστυνομίας Ευρωπαϊκού Κράτους.
Το Δ.Σ. Καλεί όσους συναδέλφους υπέστησαν και κινδύνευσε η σωματική τους ακεραιότητα και επιθυμούν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους να προσέλθουν στα Γραφεία της Ε.ΑΣ.Υ.Α. για τη σχετική δήλωση και περιγραφή.
Παράλληλα δηλώνεται ότι εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί σχετική μηνυτήρια αναφορά κατά όσων ανερυθρίαστα σχεδίασαν και παρέλειψαν με εγκληματικό τρόπο να φροντίσουν για την ασφάλεια των συναδέλφων μας.
Η κατάσταση δεν πάει άλλο πια.
Και είναι αυτονόητο ότι ο καθένας πλέον θ’ αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν».
Η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης παρέχει όμως κι άλλες λεπτομέρειες:
«Ενώ σχεδιάστηκαν εξονυχιστικά τα μέτρα για την επέτειο της 6ης Δεκεμβρίου, ενώ ενισχύθηκε η Θεσσαλονίκη με πολλές δυνάμεις από άλλες Δ/νσες άλλων νομών της χώρας, ενώ εργάζονταν όλες οι διμοιρίες της ΔΑΕΘ, σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι της ΔΙ.ΑΣ. και της Ζ, της ασφάλειας, ΠΑΛΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΧΑΜΕ 4 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ…
Για ποιο λόγο άραγε ο ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ αστυνομικός να έρχεται αντιμέτωπος, πολύ συχνά, με τους πολίτες; Γιατί πρέπει κάποιες αντιλαϊκές πολιτικές να τις υπερασπίζεται ο αστυνομικός που καλείται με πενιχρή υλικοτεχνική υποδομή και μέσα, με Υπηρεσίες που έχουν τραγική έλλειψη προσωπικού, αν τις υπερασπίζεται με τίμημα τη σωματική του ακεραιότητα;
Οι συνάδελφοι που τραυματίστηκαν είχαν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέσα για εκτέλεση υπηρεσίας; Μήπως εργάζονταν πολλές ώρες τις τελευταίες ημέρες και την ημέρα εκείνη ήταν από το πρωί στην εργασία; Πόσα ρεπό τους οφείλει η υπηρεσία τους;
Ειδικότερα  οι συνάδελφοι που εγκλωβίστηκαν, μήπως πρέπει να ψάξουμε εάν κάποιοι «ειδήμονες» με τις οδηγίες και την πίεση που τους άσκησαν του οδήγησαν σε έκθεση σε κίνδυνο; Υπήρχαν μέτρα υποστήριξης και οργανωμένο σχέδιο; Μήπως κάτι δεν έγινε καλά; Μήπως ζητήθηκαν υπερβολικά πράγματα και τέθηκαν σκοποί υπερβολικοί, που δεν μπορούσαν υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, βιολογικά, ανθρώπινα και υπηρεσιακά, να επιτευχθούν; Η Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης, ως συνδικαλιστικός φορέας, για την προστασία των συνάδελφων από οτιδήποτε, είναι αναγκασμένη να τα αναφέρει και να τα καταγγέλλει…
Ευχόμαστε ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ στους συναδέλφους και ΑΜΕΣΑ θα πρέπει η ηγεσία να στηρίζει τους συναδέλφους του πεζοδρομίου, γιατί η κατάσταση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ…
Τέλος, απαιτείται ΑΜΕΣΑ, η οργανωμένη  συντεταγμένη Πολιτεία να αναγνωρίζουν το επάγγελμά μας ως ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ!»

ΠΗΓΗ: eaya.gr skaythess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.