Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Διόρθωσαν την αδικία για το εφάπαξ των ΕΠΟΠ

Ψηφίστηκε χθες η τροπολογία για τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήµατος στους Επαγγελµατίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), στους µη µονιµοποιηθέντες εθελοντές και εθελόντριες του ν.δ. 445/1974, στις εθελόντριες του ν. 705/1977, καθώς και στους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) του ν. 1848/1989 , που είχε κατατεθεί από τις βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς Παναγιώτας Ιακωβίδου και Μαρίας Γιαννακάκη.
Όπως αναφέρει το Onalert «Σε ανακοίνωσή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Απόστρατων ΕΜΘ, μεταφέρονται  τα χαρμόσυνα νέα στους ενδιαφερόμενους απόστρατους ΕΜΘ και ο πρόεδρος  τους διαβεβαιώνει ότι μετά από την ψήφιση της τροπολογίας θα λάβουν το εφάπαξ που δικαιούνται. Το ζήτημα αφορούσε 175 ΕΜΘ οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί από το 2010 ως τον Σεπτέμβριο του 2014 και πήραν μόνο τις εισφορές που είχαν πληρώσει. Όσοι συνάδελφοι τους συνταξιοδοτήθηκαν από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έλαβαν κανονικά εφάπαξ! Αν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήταν αρνητικό για το κόστος που υπολογίζεται περίπου στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ,τελικά η τροπολογία πέρασε.  Είναι περίεργο πάντως πως το άλλο καυτό θέμα που αφορά το ασφαλιστικό των ΕΜΘ, της περιόδου 1990-95 το οποίο δεν έχει κανένα κόστος παραμένει στο συρτάρι!»
Η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας για τη βουλευτική τροπολογία 2147/305 (πρακτικά της Ολομέλειας την 20-12-14) είπε ότι «πρόκειται για ένα λάθος που έχει γίνει σε προηγούμενο νομοθέτημα και που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών. Και μάλιστα σε ερώτηση που είχα κάνει σχετικά με αυτό το ζήτημα και με την οποία ζητούσα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διορθώσει αυτή τη νομική κακοτεχνία, πήρα την εξής καταπληκτική απάντηση: Ενώ ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Λαμπρόπουλος –και προς τιμή του- με παρέπεμπε στην απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζοντας το προφανές, ότι είναι ζήτημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το Υπουργείο Οικονομικών με παρέπεμπε πίσω στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτές είναι οι εξαιρετικές απαντήσεις που παίρνουμε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου».
Εκ μέρους της κυβέρνησης, η μεν Φ. Γεννηματά, Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι η τροπολογία γίνεται αποδεκτή από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, γιατί αποκαθιστά μια πολύ μεγάλη αδικία, ο δε Υπουργός Ν. Δένδιας είπε ότι η τροπολογία της κ. Ιακωβίδου, αφορά πραγματικά διόρθωση όχι αδικίας, αλλά σφάλματος. Υπήρχε ένα κενό ως προς το εφάπαξ από το 2011 έως το 2014 και με αυτήν την τροπολογία θεραπεύεται στην πραγματικότητα νομικό σφάλμα».
Αυτά τα «νομικά σφάλματα» είναι που μας φοβίζουν κύριοι…
ΠΗΓΗ: Onalert

Η τροπολογία και η εισηγητική έκθεση παρατίθενται στη σελίδα http://www.eaas.gr/sites/default/files/images/kragkaris/tropologia%20efapax%20epop%20-EMU.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.