Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Το δούλεμα πάει σύννεφο

Μια ωραιοποιημένη κατάσταση για τη θητεία του στο Δημόσιας Τάξης παρουσίασε ο σημερινός υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, οι αναγνώστες της οποίας αν δεν γνώριζαν το ακριβές των πεπραγμένων του δεν θα είχαν κανέναν λόγο να μην τον χειροκροτούν και να μην αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα από την τρέχουσα θητεία του στη Μεσογείων.
Εννοείται ότι ο υπουργός έχοντας κερδίσει τη συμπάθεια των ενστόλων των Σωμάτων Ασφαλείας, νοιάζεται τώρα διακαώς να μπεί βαθιά μέσα και στις καρδιές των στρατιωτικών.
Λησμονώντας ότι κι αυτός όπως και τόσοι άλλοι μνημονιακοί πολιτικοί ψήφισαν τις περικοπές, λέει τώρα ότι  «ο σημαντικότερος παράγων ισχύος ενός στρατού είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Η αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα πραγματοποιηθεί στο ακέραιο, σε βάθος βεβαίως χρόνου. Παράλληλα, μεριμνούμε και για την ελάφρυνση των βαρών των στελεχών, με μία σειρά κοινωνικών παροχών (προγράμματα στέγασης, σίτισης από τις Λέσχες με συμβολικό ουσιαστικά αντίτιμο κλπ) που παρέχονται στους ίδιους και στις οικογένειές τους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες που βιώνουν. Αλλά υπάρχει ρητή δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα ανταποδώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην πατρίδα και θα το πράξουμε, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα». 
Ο δημοσιογράφος του χρεώνει επίσης την αψεγάδιαστη προσπάθειά του για την αποκάλυψη των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής θέτοντάς του το ερώτημα : «Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης είχατε κινήσει τις διαδικασίες για τον εντοπισμό στην Ελληνική Αστυνομία στελεχών που είχαν σχέσεις με την Χρυσή Αυγή. Πριν την άφιξή σας στο υπουργείο υπήρξε συνάντηση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού με στελέχη και τους απόστρατους στρατιωτικούς κι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, την οποία δεν θελήσατε να σχολιάσετε γιατί όπως είπατε θα λέγατε πικρά λόγια. 


Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η συνάντηση αυτή ανατρέχει σε ημερομηνία προ της ανάληψης των καθηκόντων μου. Πρόκειται για ατυχή ενέργεια, τόσο σε επίπεδο συμβολισμού όσο και σε επίπεδο ουσίας. Θέλω να πιστεύω ότι έχουν μετανιώσει ήδη όσοι είχαν τη σχετική πρωτοβουλία, εκ μέρους της συγκεκριμένης Ένωσης. Δεν εκφράζει όμως το σύνολο των αποστράτων αξιωματικών, οι οποίοι, είμαι βέβαιος ότι δεν θέλουν να έχουν την παραμικρή σχέση με μία υπό δικαστική διερεύνηση εγκληματική οργάνωση. Θέλω να σας διευκρινίσω επίσης ότι ο Νόμος δεν μου δίνει τη δυνατότητα άλλου ελέγχου, πέραν του διαχειριστικού, στις Ενώσεις Αποστράτων». 


Πίσω από αυτά τα μισόλογα τι κρύβετε; Ότι ο κ. Δένδιας όταν ήταν υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν προϊστάμενος των συμβουλίων πρόληψης της εγκληματικότητας και της προστασίας του πολιτεύματος και της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Γνώριζε όλες τις απόρρητες εκθέσεις τόσο της ΕΥΠ όσο και της Κρατικής Ασφάλειας για τη δράση της Χρυσής Αυγής, αλλά δεν έδινε ενέκρινες επιχειρησιακές δράσεις επειδή ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Μπαλτάκος, συνομιλούσε κρυφά με την καλή Χρυσή Αυγή ώστε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες βουλευτικές ψήφους για την εκλογή ενός ακόμα μνημονιακού προέδρου Δημοκρατίας. Ο κ. Δένδιας πολύ όψιμα ανακάλυψε την επικινδυνότητα λοιπόν της Χρυσής Αυγής και δεν δικαιούται να ομιλεί. Οσο για τους απόστρατους, τι να πεις όταν λέει ότι τον εμποδίζει ο νόμος να επιβάλλει την τάξη…
Είναι περιττό να συνεχίσουμε το σχολιασμό των απαντήσεών του.
Για τα σκάνδαλα διαφθοράς –για τα υποβρύχια που γέρνουν ούτε συζήτηση- απαντά σαν να προήλθε από ..παρθενογένεση ενώ για το βίο του στο Δημόσιας Τάξης και για την αναστάτωση που προκάλεσε με την περιβόητη αναδιοργάνωση της αστυνομίας, πάλι δεν κατάλαβε τίποτε. Ο Κικίλιας με το που ανέλαβε το υπουργείο, αμέσως τη σταμάτησε γιατί προφανώς αντελήφθη ότι οδηγούσε σε περιπέτειες…
Ακολουθούν τα πειστήρια της εγκυρότητας του λόγου του αν και του ευχόμαστε ειλικρινά να πετύχει. Η άμυνα της χώρας είναι πολλή σοβαρή υπόθεση για να παίζουμε μαζί της:


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα πολλά σκάνδαλα σχετικά με τους εξοπλισμούς. Εσείς πως θα κινηθείτε προκειμένου να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: 
Τα σκάνδαλα τα εξέθρεψε μία συγκεκριμένη νοοτροπία ανοχής σε φαινόμενα διαφθοράς, στο σύνολο του Δημοσίου τομέα, που είχε αποτέλεσμα τελικά είτε τη λεηλασία του είτε τον έκνομο και προκλητικό πλουτισμό συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και δημόσιων λειτουργών. Η Πολιτεία, όπως απέδειξε και στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου και σε άλλες περιπτώσεις, έχει το θεσμικό οπλοστάσιο για να τα αντιμετωπίσει. Ανεξάρτητα από αυτό, σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε υπόνοιες να αιωρούνται. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
 Η παρουσία σας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης άφησε το στίγμα της με το νομοσχέδιο της αναδιάρθρωσης της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Η παραμονή σας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τι προσδοκάτε να συνδεθεί; 

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: 
Πέρα από την διασφάλιση των συνθηκών ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να εκτελούν ομαλά και απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, θα ήταν ωφέλιμη από πολλές πλευρές η πλήρης αξιοποίηση του υψηλής ποιότητας έμψυχου δυναμικού τους και των υλικών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους. Να μπορέσουμε δηλαδή να μετατρέψουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις σε φορέα αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας και να αξιοποιήσουμε καινοτόμες δράσεις, όχι μόνο προς κάλυψη των αναγκών τους αλλά και προς εξαγωγή. Είναι καιρός να περάσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο και να τις μετατρέψουμε από «καταναλωτή» αμυντικής τεχνολογίας άλλων κρατών - με όλα τα παρεπόμενα αρνητικά που μπορεί να έχει αυτό - σε παραγωγό προϊόντων με σημαντικού ύψους εγχώρια προστιθέμενη αξία. 

ΠΗΓΗ: onalert
efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.