Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Όψιμο το ενδιαφέρον σας Κύριε Πρόεδρε

Το ΥΠΕΘΑ επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τα διαδραματιζόμενα στον ευρύτερο περίγυρο της χώρας και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πολεμική μας μηχανή. Το γεγονός όμως ότι ο κ. Παπούλιας συσχέτισε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με τις οικονομικές περικοπές δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ο ίδιος φυσικά αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να προασπίσουν τα εθνικά μας συμφέροντα δηλώνοντας ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι παράγοντας ασφάλειας και ειρήνης σε μια περιοχή που υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις», πρόσθεσε, «έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας και την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων της και επισκέφθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, απ’ όπου επικοινώνησε με στρατιωτικά φυλάκια.
Καλωσορίζοντάς τον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν το αξιόμαχό τους παρά τις οικονομικές περικοπές που αγγίζουν το 50%. Ο κ. Παπούλιας διερωτήθηκε εάν οι πολλές περικοπές έχουν αντίκτυπο στο αξιόμαχο των ενόπλων Δυνάμεων, για να απαντήσει ο κ. Δένδιας: «Όχι, είμαστε σε αξιοπρεπές επίπεδο».
“Φοβάμαι ότι οι περικοπές μπορεί να έχουν επηρεάσει την ασφάλεια της Εθνικής Άμυνας”, είπε ο Πρόεδρος για να σπεύσει ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας να τον διαβεβαιώσει ότι το αξιόμαχο των Ελληνικών ΕΔ δεν έχει επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο από την οικονομική κρίση.
Πίσω από αυτές τις ανώδυνες στιχομυθίες, όπως μεταφέρθηκαν από δημοσιογράφους, κρύβεται φυσικά η ωμή πραγματικότητα, την οποία το Onalert παρουσιάζει ως εξής:
«Η διαβεβαίωση Δένδια επιχειρεί να ισορροπήσει την ανησυχία που λογικά προκύπτει από το ερώτημα του πρώτου πολίτη της χώρας. Και την ίδια ανησυχία έχουν και οι περισσότεροι πολίτες που εμπιστεύονται τις ΕΔ αλλά δεν μπορούν να μην υποθέσουν ότι τα όσα έχουν επιβληθεί σ΄ αυτές από το 2009 και μετά τις έχουν αφήσει ανεπηρέαστες».
Να θυμηθούμε όμως και μια παλιότερη είδηση από το Onalert επίσης, λίγο μετά την εγκατάσταση στο ΥΕΘΑ του κ. Δένδια.
«Στην πρώτη ενημέρωση που έκανε η στρατιωτική ηγεσία στον ΥΕΘΑ Νίκος Δένδια, ο Α/ΓΕΕΘΑ αποκάλυψε γιατί δέχτηκε τις περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών. “Το δίλημμα που τέθηκε από την κυβέρνηση ήταν ή περικοπές στους μισθούς ή απολύσεις 5000 στρατιωτικών”! Και γι΄ αυτό δέχτηκε χωρίς αντιρρήσεις τις περικοπές.
Ο Μιχαήλ Κωσταράκος τα είπε αυτά όχι σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον ΥΕΘΑ αλλά παρουσία πολλών ανώτατων αξιωματικών οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη ενημέρωση του Νίκου Δένδια.  Το θέμα της απαίτησης των δανειστών για απολύσεις είχε γραφτεί ως “παραπολιτικό” στην εφημερίδα Έθνος που είχε μεταφέρει μια συνομιλία στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ πρωθυπουργού και Α/ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με την οποία ο πρώτος ζήτησε από τον δεύτερο να εξηγήσει στους στρατιωτικούς το δίλημμα».
Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αμφισβητήσουμε τις καλές προθέσεις ουδενός, αλλά όλα αυτά παραπέμπουν σε επικίνδυνα παίγνια. Και  ο πρώτος πολίτης της χώρας όφειλε να έχει προ πολλού εκφράσει τις ανησυχίες του. Η Τρόικα και τα Μνημόνια αν δεν υπάρξει φρένο, θα ισοπεδώσουν τα πάντα. Και τότε θα είναι αργά κύριε Πρόεδρε.
ΠΗΓΗ: Onalert,  Kathimerini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.