Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Χρήσιμα συμπεράσματα μιας μάχης για το ΤΕΑΠΑΣΑ

Ήταν τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου, όταν ο υπουργός Εργασίας Ιωάννης Βρούτσης αδιαφορώντας για την κατακραυγή που συναντούσε μέσα κι έξω από τη Βουλή, περνούσε το άρθρο 220 του νόμου 4281/14, σύμφωνα με το οποίο οι Ομοσπονδίες των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών έπρεπε να αποφασίσουν μέχρι τις 31/12/14 αν θα θυσίαζαν τα αποθεματικά των ταμείων τους-περί τα 300.000.000 ευρώ – εντάσσοντάς τα στο ΕΤΕΑ ή μετατρέποντάς τα σε επαγγελματικά ταμεία, αναλαμβάνοντας και όλα τα ρίσκα των επενδυτικών κινδύνων της αγοράς.
Στην αρχή σχηματίστηκε ένα ενιαίο μέτωπο των Ομοσπονδιών για την ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων στο οποίο προστέθηκαν και οι στρατιωτικοί που συμφώνησαν με την ιδέα να εξεταστεί το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός κοινού πυλώνα ασφάλισης όλων των ενστόλων. Στην πρόταση αυτή προσχώρησε και σωστά, ακόμα και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας, λέγοντας στους αστυνομικούς ότι μπορεί να υπάρξει σοβαρή συζήτηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Είδε μάλιστα θετικά ακόμα και την πρότασή τους για εξάμηνη παράταση των προβλεπομένων διαδικασιών, μόνο που στη συνέχεια το ξανασκέφτηκε. Τον «βοήθησαν» να σκεφτεί τους ψηφοφόρους του, παρά το ασφαλιστικό μέλλον των υφισταμένων του, οι πρώτες αποφάσεις των πυροσβεστών και των λιμενικών που τάχθηκαν εν μέσω διαφωνιών και αντιπαραθέσεων, υπέρ των επαγγελματικών ταμείων, αλλά και ορισμένοι συνδικαλιστές της αστυνομίας που προωθούσαν για δικούς τους λόγους κι αυτοί την επιλογή των επαγγελματικών ταμείων.
Μοναδική φωνή με ξεκάθαρες επιφυλάξεις ήταν αυτή που διατυπώθηκε από τις ηγεσίες της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ όχι επειδή ήταν αποκρυσταλλωμένα τα δεδομένα για τη συμφερότερη λύση, αλλά ακριβώς επειδή δεν ήταν. Ήταν αδύνατη η λήψη ορθής απόφασης με βάση τα πιθανά σενάρια από τη στιγμή που οι αρμόδιοι υπουργοί δεν είχαν εκδώσει τις κοινές υπουργικές αποφάσεις για τη ρήτρα αξιομάχου και το συντελεστή βιωσιμότητας των ταμείων. Με αυτό και μόνο το επιχείρημα και γι' αυτόν και μόνο το λόγο, η κυβέρνηση όφειλε να δώσει αμέσως την παράταση που ζητούσαν οι Ομοσπονδίες, χωρίς καν να μπαίνουν στον πειρασμό των μελετητών… Το αυτονόητο όμως δεν ήταν αυτονόητο για τους υπουργούς της. Εκείνοι είχαν και το μαχαίρι και το πεπόνι και νόμιζαν ότι μπορούσαν να κάνουν ό,τι θέλουν εσαεί.
Όπως προκύπτει από την σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ υπήρξε έντονο παρασκήνιο, αποκαλυπτικό των πραγματικών διαθέσεων των κυβερνώντων.
 Δεν τους ενδιέφερε η διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων παρά η τήρηση της μνημονιακής δέσμευσης για την αρπαγή των αποθεματικών τους! Δεν τους ενδιέφερε επίσης η συνδικαλιστική σοβαρότητα αλλά η απαξίωση όσων εξακολουθούσαν να ζητούν την κατάργηση του άρθρου 220 με σκοπό την διάσωση των ταμείων και όχι την οδήγησή τους σε περιπέτειες.
Πολλοί πιστεύουν ότι αν η χώρα δεν όδευε σε βουλευτικές εκλογές όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση τελικά δεν θα έκανε πίσω. Δεν θα έδινε ούτε τη δίμηνη παράταση και για ένα πρόσθετο λόγο. Για να αδειάσει τις συνεπείς ηγεσίες των αστυνομικών και να τις εκθέσει στους από καιρό καιροφυλαχτούντες… Υπάρχουν πολλές ενδείξεις που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι στη Νέα Δημοκρατία και στην κυβέρνηση θεωρούσαν εχθρική απέναντί τους τη στάση της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ και αναζητούσαν ευκαιρία για «αντίποινα»…
Από τα όσα έχουν επισυμβεί στη βουλή τις τελευταίες μέρες, έχουμε ήδη αναφέρει τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτών άλλων κομμάτων, την περασμένη εβδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έλαμψε δια της απουσίας του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας. Ο Βρούτσης επίσης κατάπιε τη γλώσσα του, το ίδιο και οι λαλίστατοι Σταϊκούρας και Χαρδούβελης. Μπλεγμένοι μέσα στον κυκεώνα των τροπολογιών λίγο έλλειψε να τα θαλασσώσουν παντελώς. Έτσι βρέθηκε την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης να πάρει πάνω του την τροπολογία που κατατέθηκε από τους τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κυριαζίδη, Βλαχογιάννη και Νταβλούρο και να δοθεί τέλος σε μια συμπεριφορά που δεν τιμά επουδενί την κυβέρνηση. Παραθέτουμε την ομιλία του κ. Βαρβιτσιώτη και στη συνέχεια την ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ.

Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: «Η τρίτη είναι μια βουλευτική τροπολογία, η με γενικό αριθμό 2257 και ειδικό 226, που αφορά την παράταση η οποία ζητείται για τα Ταμεία της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος, τα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού, του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού.
Ζητείται να παραταθεί η προθεσμία που τέθηκε φέτος το καλοκαίρι έως τις 31/12 για την κατάρτιση αναλογιστικών μελετών και μετά οι ασφαλισμένοι σε αυτά να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν να ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, στο ΕΤΕΑ, ή να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους. Είναι κάτι, άλλωστε, που είχε ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο με τροπολογία του. Σήμερα έρχεται ως βουλευτική τροπολογία. Αφορά μια παράταση μέχρι τις 28/2/2015, ώστε να ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες οι οποίες ήδη έχουν ανατεθεί, να εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις που ορίζει ο νόμος, δηλαδή να υπολογιστεί ο δείκτης βιωσιμότητας αυτών των Ταμείων, συνυπολογιζόμενου του δείκτη μαχητικότητας των ενστόλων, έτσι όπως προσδιορίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να αποφασίσουν τα διοικητικά συμβούλια και οι ασφαλισμένοι σε αυτά κατά πόσο θα θέλουν να ενταχθούν στο ΕΤΕΑ ή θα ακολουθήσουν μια μοναχική πορεία ενός επαγγελματικού ταμείου. Νομίζω ότι αυτό το αίτημα το τελευταίο, επειδή ακριβώς και το Σάββατο συζητήθηκε η ανάλογη τροπολογία των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ, θα βρει την ομοθυμία όλων των κομμάτων της Βουλής».
Εργασίες Γενικού Συμβουλίου
Συνεδρίασε σήμερα 23/12/2014 το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είχε δρομολογήσει η Ε.Γ. αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του 24ου Πανελλαδικού συνεδρίου, προκειμένου, αφενός να εξουδετερώσει την ασφυκτική πίεση που δεχόταν το συνδικαλιστικό μας κίνημα εξαιτίας των επιζήμιων για τον ασφαλιστικό μας φορέα διατάξεων του άρθρου 220 του Ν. 4281/14, αφετέρου δε να προστατέψει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΑΣΑ, που αντιμετώπιζε το εκβιαστικό δίλημμα να ενταχθεί ως τις 31/12/14 στο ΕΤΕΑ ή να μετατραπεί σε Επαγγελματικό Ταμείο (ΝΠΙΔ).
  Κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου έγινε λεπτομερέστατη παρουσίαση όλων των ενεργειών της Ε.Γ., του Δ.Σ. όσο και της διευρυμένης Ομάδας εργασίας επί οικονομικών θεμάτων, που στόχευαν στην ικανοποίηση του βασικού αιτήματος του συνεδρίου, όπως αυτό καταγράφεται στο Ψήφισμα (κατάργηση του άρθρου 220, εξάμηνη παράταση, ενημέρωση όλων των συναδέλφων κλπ) και είχαν ως ένα πρώτο αποτέλεσμα την τροποποίηση του άρθρου 220, παρέχοντάς μας δίμηνη παράταση.
  Με έμφαση τονίστηκε και πρέπει τούτο να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η Ομοσπονδία σε συνεργασία με την ΠΟΑΞΙΑ έδωσε μια σκληρή μάχη προκειμένου να επιτευχθεί η τροποποίηση του άρθρου 220, καθόσον εκ μέρους των αρμοδίων Υπουργών, υπήρξαν προσχηματικές δικαιολογίες και σε κάθε περίπτωση όχι η εξ αρχής αναμενόμενη στάση. Τελικά ασκήθηκε πίεση τόσο μέσω της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που κατέθεσε σχετική τροπολογία σε σχέδιο νόμου την Παρασκευή, όσο και των συναντήσεων που είχαμε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και στελέχη του κόμματός του.
Καταλυτική όμως υπήρξε η πρωτοβουλία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, Ηλία Βλαχογιάννη και Αθανάσιου Νταβλούρου, να καταθέσουν χθες νέα τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, την οποία υπερασπίστηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτιώτσης και αποδέχθηκε ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί τελικά κατά πλειοψηφία.
  Αυτονόητο είναι ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα συνεχίζει τον αγώνα του και λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, το προσεχές διάστημα (εντός του Ιανουαρίου) θα προβεί σε νέες συνεδριάσεις του Διοικητικού και του Γενικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση, χωρίς να λησμονούμε ότι σημαντική προϋπόθεση για τη λήψη της απαιτούμενης σοβαρής και υπεύθυνης απόφασης, αποτελεί η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το συντελεστή βιωσιμότητας και τη ρήτρα αξιομάχου, αλλά και η ύπαρξη μελετών για το ενδεχόμενο μετατροπής του ΤΕΑΠΑΣΑ σε επαγγελματικό ταμείο κατόπιν υποβολής σχετικού φακέλου. Επισημάνθηκε δε ότι στο θέμα αυτό δεν χωρούν συνδικαλιστικοί διαγκωνισμοί, αλλά υπευθυνότητα από όλους, ώστε να υπάρξει ευρεία ενημέρωση όλων των συναδέλφων.
  Κατά τις εργασίες τονίστηκε επίσης ότι με ευθύνη των αρμόδιων Υπουργών δεν έχουν εκδοθεί ΚΥΑ για την είσπραξη του θεσμοθετημένου πόρου (5% από τις κλήσεις) υπέρ του ΤΕΑΠΑΣΑ, δεν έχει εκδοθεί Π.Δ. για την εφαρμογή των προβλεπομένων στο Νόμο περί αναδιοργάνωσης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει υπάρξει βελτίωση του Κώδικα Μεταθέσεων κλπ.
  Η Ομοσπονδία διαβεβαιώνει όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες ότι συνεχίζει τον αγώνα χωρίς συνδικαλιστικές εκπτώσεις σε όλα τα επίπεδα και ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, εργάζεται σταθερά δια των αρμοδίων οργάνων της, με στόχο να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
  Με αφορμή τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ευχόμαστε σε όλους και όλες υγεία και προσωπική ευτυχία. Η νέα χρονιά να μας βρει στις επάλξεις του αγώνα πανέτοιμους γιατί ο δρόμος είναι δύσβατος και απαιτητικός.
  Με πνεύμα ενότητας και ειλικρινούς συνεργασίας είμαστε βέβαιοι ότι τα δίκαια αιτήματά μας θα τύχουν δικαίωσης. 
Χρόνια πολλά και καλούς αγώνες!
ΠΗΓΗ: poasy.gr
Πρακτικά Ολομέλειας Βουλής 22-12-14


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.