Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Κύριοι, τελειώσατε!

Οι παγωμένες τελευταίες μέρες του 2014 δεν εμπόδισαν την αστυνομική οικογένεια να θυμηθεί ότι τέτοιες ψυχρές κι ανάποδες μέρες πριν από δέκα χρόνια, παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2005 και του 2006, αδίστακτοι εγκληματίες είχαν δολοφονήσει τρεις αστυνομικούς σε δυο διαφορετικά συμβάντα στα Τρίκαλα και στην Κηφισιά.
Με μέριμνα της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, τελέστηκε χθες τρισάγιο στο ισόγειο  του Αστυνομικού Μεγάρου Ιωαννίνων, υπέρ αναπαύσεως  των ψυχών των Δημητρίου ΚΩΤΣΗ και Κωνσταντίνου  ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΥ  οι οποίοι δολοφονήθηκαν κατά την διάρκεια μεταγωγής  επικίνδυνου κακοποιού την 30 Δεκεμβρίου 2005 στην περιοχή Τρυγόνας Τρικάλων, ενώ το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής, συμμετείχε στο μνημόσυνο που έγινε προς τιμήν της μνήμης του Ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη που δολοφονήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2004 μέσα στη σκοπιά φρουρούμενου στόχου των τρομοκρατών στην συμβολή των οδών Θήρας και Καρπάθου στην Κηφισιά.
Η δολοφονία του Αμανατίδη είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο διότι η χώρα ζούσε την παραζάλη των Ολυμπιακών Αγώνων και πολλοί είχαν μείνει με την εντύπωση ότι διαθέταμε την καλύτερη αστυνομία του κόσμου. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός. Η ΠΟΑΣΥ απαιτούσε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή μια σοβαρή πολιτική για την αστυνομία και είχε σε στενό μαρκάρισμα τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βουλγαράκη και τον υφυπουργό Μαρκαγιαννάκη. Ο χρόνος όμως κυλούσε με «φρου φρού κι αρώματα» ενώ η τρομοκρατία απειλούσε. Ο ίδιος ο Βουλγαράκης είχε βρεθεί στο στόχαστρο των τρομοκρατών άλλωστε. Όταν λοιπόν μετά από ένα χρόνο η αστυνομία βυθίστηκε ξανά στο πένθος, η οργή των συνδικαλιστών της ΠΟΑΣΥ ήταν πια ασυγκράτητη, όπως αποτυπώνεται στο 40ο τεύχος της Νέας Αστυνομίας (file:///C:/Users/user/Downloads/na_aprilios06%20(1).pdf). Ήλθον, είδον και απήλθον ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στο οποίο δημοσιεύτηκε και η ανακοίνωση για την διπλή τραγωδία με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Κύριοι τελειώσατε». Και  ήταν ένας τίτλος που είχε προηγηθεί της αποπομπής της ηγεσίας από το υπουργείο και την αστυνομία, τίτλος που είχε προκαλέσει τις οργίλες αντιδράσεις των κυβερνητικών στελεχών, αλλά και κάποιων συνδικαλιστών της αστυνομίας που περιστρέφονταν γύρω από υπουργικά γραφεία εκείνη την περίοδο.

Παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα της Νέας Αστυνομίας (σελίδα 10):          
Όπως επισήµανε αµέσως τότε η Οµοσπονδία, προκαλώντας οργίλες αντιδράσεις εκ µέρους της ηγεσίας, η αιµατηρή απόδραση µε την διπλή αυτή τραγωδία στο Μαλακάσι, αποτελεί συνέχεια µιας σειράς σοβαρότατων περιστατικών της Ελληνικής Αστυνοµίας, µε ανάλογη κατάληξη µόνο τα τελευταία δυο χρόνια, που στοίχισαν την απώλεια τουλάχιστον εφτά ανθρώπινων ζωών και τον τραυµατισµό δεκάδων άλλων.
Η Οµοσπονδία κάλεσε την πολιτική και φυσική ηγεσία να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και πολύ περισσότερο να αναλάβουν τις προσωπικές ευθύνες τους, ως έχοντες την κύρια ευθύνη για τα σοβαρότατα προβλήµατα των αστυνοµικών υπηρεσιών και του αστυνοµικού προσωπικού. Να µην  επιχειρήσουν, δε, κατά την προσφιλή τους µέθοδο να επιρρίψουν τις ευθύνες στους  νεκρούς συναδέλφους µας, όπως είχε συµβεί µόλις προ µερικών εβδοµάδων µε την τηλεφωνήτρια της Άµεσης ∆ράσης Αττικής, µετά το προειδοποιητικό τηλεφώνηµα για τη βόµβα στην Πλατεία Συντάγµατος.
 Τους είχε καλέσει να κάνουν την αυτοκριτική τους, για τα πραγµατικά αίτια της σηµερινής τραγωδίας, υπενθυµίζοντας ότι τόσο η Οµοσπονδία, όσο και η τοπική ένωση, είχαν αναφερθεί πολλές φορές στα νοµοθετικά κενά όσον αφορά τη χρήση των υπηρεσιακών όπλων, ενώ σε ανύποπτο χρόνο είχε ζητηθεί επιτακτικά να ληφθούν σοβαρά µέτρα στον τοµέα της κράτησης -µεταγωγής αλλοδαπών,  λαθροµεταναστών και επικίνδυνων κρατουµένων. Η αδυναµία που επιδεικνύει η Ηγεσία όσον αφορά ακόµα και αυτή την πιστή εφαρµογή των νόµων και κανονισµών είτε αφορά την εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών και του προσωπικού τους, είτε πρόκειται για θέµατα αστυνοµικών επιχειρήσεων και καθηµερινής δράσης (περιπολικό να περιπολεί µόνο µε τον οδηγό του, αστυνοµικά τµήµατα µε ωράριο λειτουργίας καταστη-µάτων ελλείψεις σε καίριους τοµείς κ.λπ), οδηγεί σε ένα συµπέρασµα:
Κύριοι τελειώσατε!
Για την εξόφθαλµη χαλάρωση που παρατηρείται σε βασικούς κρίκους της υπηρεσιακής ζωής, δεν ευθύνεται ο απλός αστυνο-µικός, αλλά εσείς που κρατάτε τις τύχες του στα χέρια σας και που δυστυχώς, τίποτε δεν κάνετε για να τον προστατέψετε από τους κινδύνους που τον απειλούν σε 24ωρη βάση».
Ακολούθησε η υπουργοποίηση του Βύρωνα Πολύδωρα και η αναρρίχηση στην ηγεσία του Τάσου Δημοσχάκη, μια περίοδος ακόμα πιο ταραγμένη που έμελλε να σημαδευτεί και από τον  συνδικαλιστικό εμφύλιο σπαραγμό.
 ΠΗΓΗ: policenet.gr sefeea.gr poasy.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.