Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Ο Κικίλιας ως κομματάρχης άλλων εποχών

Ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μιχαήλ Θεοχαρίδης αναλαμβάνει καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ενώ στις θέσεις τους θα παραμείνουν μέχρι αποδείξεως του εναντίου οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την αντικατάσταση των οποίων είχε επίσης ζητήσει χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «κάλεσε τον πρωθυπουργό να διασφαλίσει ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα και προειδοποίησε να μην διανοηθούν να «πάρουν μαζί τους ούτε ένα δημόσιο έγγραφο», να μην «πειράξουν τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων. Και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα». «Γιατί», επισήμανε, «αυτή η χώρα έχει δημοκρατία. Και στην δημοκρατία η διαφάνεια έχει τον πρώτο λόγο, είτε το θέλουν είτε όχι».
Είναι φανερό ότι η απαίτηση του κ. Τσίπρα για υπηρεσιακούς υπουργούς είχε τόσο συμβολική όσο και ουσιαστική σημασία. Οι καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη το προηγούμενο διάστημα, ήταν εκείνο που τον ώθησε στο να προβεί στη συγκεκριμένη δήλωση, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι χθες έκανε ένα ακόμα άνοιγμα προς τους δικαστές, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλίσει στη δικαιοσύνη τους απαραίτητους όρους για την απρόσκοπτη άσκηση των αρμοδιοτήτων της, λύνοντας τα χέρια των δικαστών.
Όσο για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης που επίσης έπρεπε να παραχωρήσει τη θέση του σε υπηρεσιακό υπουργό, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν πολλοί λόγοι που δικαιολογούν αυτήν την αναγκαιότητα.

Ακόμα και χθες , ιστορική ημέρα πτώσης της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ο Β. Κικίλιας, δεν περιορίστηκε στον θεσμικό του ρόλο ως υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Λειτούργησε κατά την προσφιλή τακτική του προκατόχου του Ν. Δένδια ως κομματάρχης και μάλιστα αφήνοντας προσωπικές αιχμές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεώρησε αναγκαίο μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας να στηλιτεύσει τον κ. Τσίπρα, ενώνοντας τη φωνή του με τις κραυγές των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
Όμως η πιο άστοχη για υπουργό Δημόσιας Τάξης τοποθέτηση ήταν εκείνη που έγινε από το βήμα της βουλής τον Οκτώβριο στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Ο Β. Κικίλιας είπε για τον Τσίπρα ότι  «συμβιβάζεται πολύ πιο γρήγορα με όσα τον τυραννούσαν από παιδί και μετά από τα πολλαπλά μπρος και πίσω, στην προσπάθεια του τον βλέπουμε να προσεύχεται στο Άγιο Όρος, να ανεβαίνει τα σκαλιά του Βατικανό, να ταξιδεύει στο Τέξας, στο Βερολίνο και στα μεγάλα σαλόνια που από μικρός στηλίτευε». Με σαφή ειρωνεία, όπως έγραψε ακόμα και ο φιλοκυβερνητικός τύπος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε στη συνέχεια ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντρώγει και έχει πλέον συνδαιτυμόνες που μέχρι χθες δαιμονοποιούσε.
«Με προβληματίζουν οι εκπτώσεις του στην προσπάθεια του να πείσει. Αν αυτά γίνονται τώρα για τις μετρήσεις, αναρωτιέμαι τι εκπτώσεις θα κάνει για να κυβερνήσει» είπε ο υπουργός. Δηλαδή ειπώθηκαν τα προπαγανδιστικά τρικ της κομματικής γραμμής της Νέας Δημοκρατίας δια στόματος ενός υπουργού που έπρεπε να έχει άλλες προτεραιότητες.
Δεν το έκανε φυσικά για πρώτη φορά. Σε συνεντεύξεις του από τότε που υπουργοποιήθηκε, επίσης ξιφουλκούσε κατά της αντιπολίτευσης λες κι ήταν προεκλογική περίοδος.
Τώρα που επισήμως οδεύουμε προς τις εκλογές, είναι φανερό ότι ως υπουργός θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη θέση του για ίδιον κομματικό όφελος, αφού πολιτεύεται και στην γνωστή περιφέρεια της Αθήνας,  την περιφέρεια με τα γνωστά προβλήματα του κόμματός του.
Φυσικό και εύλογο θα ήταν λοιπόν για έναν νέο πολιτικό όπως αρέσκεται να λέει ότι είναι, να άφηνε μόνος του τη θέση του υπουργού σε υπηρεσιακό υπουργό ευρείας αποδοχής και να αφιερωνόταν  απερίσπαστα στις προεκλογικές του υποχρεώσεις, προστατεύοντας έτσι και τις κρατικές υπηρεσίες, την αστυνομία, την πυροσβεστική, την ΕΥΠ και την Πολιτική Προστασία από τις όποιες προσωπικές του περιπέτειες.
Ελπίζουμε λοιπόν να μην εμπλέξει τα Σώματα Ασφαλείας σε κανένα κομματικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Ό,τι είχε να προσφέρει ως υπουργός στους ένστολους και στην κοινωνία μας είχε όλο το χρόνο να το κάνει τόσο αυτός όσο και οι προκάτοχοί του τα προηγούμενα χρόνια.
Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί, οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι πολιτικοί υπάλληλοι, οι συμπολίτες μας διαθέτουν και την ωριμότητα και την υπευθυνότητα να αξιώνουν από τον πολιτικό προϊστάμενο των Σωμάτων Ασφαλείας να σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες και να μη λειτουργεί ως κομματάρχης άλλων εποχών.
Πηγή:  iefimerida.gr
left.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.