Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ενδοκυβερνητική κρίση ή θέατρο του παραλόγου;

Περίεργη τροπή πήρε σήμερα η υπόθεση ΤΕΑΠΑΣΑ. Ενώ οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας είχαν εξασφαλίσει την προώθηση τροπολογίας του άρθρου 220 του Ν. 4281/14 για να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν για την τύχη του Ταμείου όταν συγκεντρώσουν όλα τα οικονομικά δεδομένα, σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τους διαμήνυσε ότι τον δεσμεύσει η Τρόικα και δεν μπορεί να κάνει πίσω! Τους είπε δηλαδή να θυσιάσουν τα εναπομείναντα αποθεματικά του ταμείου τους και να προτιμήσουν τη λύση των επαγγελματικών ταμείων χωρίς καμία εγγύηση του δημοσίου! Αυτά από την πλευρά του Χρ. Σταϊκούρα, διότι οι αρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμύνης και Ναυτιλίας είχαν έτοιμη την τροπολογία, ικανοποιώντας το αίτημα των ενστόλων. Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη, πρόδηλη όμως των απαιτήσεων της τρόικας και των νέων μέτρων που έχει συμφωνήσει με τους τροϊκανούς η κυβέρνηση, οι Ομοσπονδίες απευθύνθηκαν σήμερα σε όλους τους βουλευτές, ξεσκεπάζοντας το παιχνίδι που παίζεται εις βάρος τους.
Την ίδια ώρα οι θεσμικές ενώσεις των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλαν την κυβέρνηση για το άλλο μεγάλο θέμα, της αποκατάστασης των πετσοκομμένων από το 2012 συντάξεών τους. Η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε στις αποφάσεις του ΣτΕ και οι συνταξιούχοι την καταγγέλλουν για εμπαιγμό.
Ενδεικτικά τα αποσπάσματα από την ανοικτή επιστολή και την ανακοίνωσή τους:

  κ.κ. Βουλευτές,
  Με την παρούσα επιθυμούμε να σας καταστήσουμε κοινωνούς της έντονης αγανάκτησης που μας προκαλεί η συνεχιζόμενη απαξιωτική αντιμετώπιση των ασφαλιστικών μας φορέων και αντανακλά αρνητικά στο πιο πολύτιμο δυναμικό του Δημόσιου Τομέα, αυτό των Σωμάτων Ασφαλείας και των χιλιάδων ασφαλισμένων αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών εν ενεργεία και αποστράτων, καθώς και των οικογενειών τους.
 Το αίτημά μας έγινε αποδεκτό από τους προαναφερόμενους Υπουργούς που εποπτεύουν τα Ταμεία, όμως καίτοι η εν λόγω τροπολογία προωθήθηκε στη Βουλή, προσέκρουσε στην ανεξήγητη άρνηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ, να χορηγήσει την προβλεπόμενη Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επικαλούμενος δήθεν μνημονιακή δέσμευση, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννη ΒΡΟΥΤΣΗ!
κ.κ. Βουλευτές,
Τη σημερινή κρίσιμη για τη λειτουργία του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος ημέρα, αρνούμαστε να δεχθούμε ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει χάσει την ανεξαρτησία της και αδυνατεί να νομοθετεί για τα αυτονόητα, με την επίκληση του μπαμπούλα της «τρόικας»!
 Το ελάχιστο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα για τη λήψη μιας τόσο σοβαρής απόφασης, χωρίς να καθοριστεί ως τώρα τι είναι ο συντελεστής βιωσιμότητας και η ρήτρα αξιόμαχου δεν είναι δική μας ευθύνη αλλά αποκλειστική ευθύνη των αρμοδίων Υπουργείων.
 Τελικά δημιουργήθηκε, όχι με δική μας ευθύνη, υψίστης σημασίας πρόβλημα. Έλεος! Τι σας ζητάμε; Απαιτούμε άμεσα την προώθηση και ψήφιση της επιζητούμενης ρύθμισης. Δεν ζητάμε τίποτα παράλογο αλλά ίση αντιμετώπιση- ίση μεταχείριση.



Οι στρατιωτικοί
 «Το Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών το οποίο εκπροσωπεί 120.000 αποστράτους :
α.-Διαμαρτύρεται έντονα για τον εμπαιγμό και την κοροϊδία, αναφορικά με τον πολυδιαφημισμένο περί γενναίας αύξησης τρόπο εφαρμογής των Αποφάσεων της Ολομελείας του ΣτΕ , που δικαίωσαν την προσφυγή μας κατά των εφαρμοστικών διατάξεων του Ν. 4093/12.
Συγκεκριμένα , μετά την λήψη των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον μήνα Ιανουάριο 2015 , όπου έχουν καταχωρηθεί οι νέες συντάξεις και αναδρομικά 6 μηνών , οι περισσότεροι συνάδελφοι με μεγάλη έκπληξη αλλά και οργή διεπίστωσαν ότι την 22-12-2014, ημέρα πληρωμής , θα λάβουν ως μηνιαία αύξηση από 1,0 Ε μέχρι 40,0 Ε. Το γεγονός αυτό, πέραν της επιβεβαίωσης της θέσεώς μας , που έχουμε επισημάνει κατ εξακολούθηση και έντονα , ότι το καθαρό συνολικό ετήσιο δημοσιονομικό κόστος από την επαναφορά των συνταξιοδοτικών πράξεων στην 31-07-2012 είναι της τάξεως των 70 εκ.Ε σε αντίθεση με την θέση του ΥΠ.ΟΙΚ. που ισχυρίζεται οτι είναι της τάξεως των 350 εκ.Ε τουλάχιστον, αποδεικνύει την υποκριτική πρόθεση της Κυβέρνησης καθώς και το πόσο άδικες και ανεπίτρεπτες είναι οι κρατήσεις που έγιναν σε εφαρμογή του Ν.4093/12 , γιατί πέραν της εν λόγω κράτησης για την οποία δικαιωθήκαμε , επιβάλλει και επί πλέον κράτηση 10% , 15% και 20% επί του συνόλου των αποδοχών μας, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να πληρώσουν πικρά την αλλαγή αυτής της κλίμακας προς τα άνω. Το ίδιο ανελέητες , άδικες και στοχευμένες είναι και οι κρατήσεις σε εφαρμογή των Ν.3986/11, 4002/11, 4024/11 και 4051/12, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να υποστούν υπερβολικές κρατήσεις που εξαφανίζουν πλήρως την επιστροφή και λόγω των υπαρχόντων ηλικιακών κριτηρίων.
β.-Καλεί την Κυβέρνηση να εφαρμόσει στο ακέραιο τις Αποφάσεις του ΣτΕ γιατί δεν μπορεί πλέον να το αποφύγει , δεδομένου ότι έρχονται και οι αποφάσεις δικαίωσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο , οπότε δεν μπορεί να αγνοήσει αποφάσεις δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων της Χώρας.
γ.-Καλεί επίσης το ΥΠΟΙΚ να δώσει στην δημοσιότητα όλο το κοστολόγιο της επιστροφής των παρανόμως παρακρατηθέντων στο εύρος που αυτή υλοποιείται , ώστε να μάθουν όλοι οι συμπολίτες μας τα πραγματικά μεγέθη καθώς και την σκόπιμη από κάποιους στοχοποίηση των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. με μοναδικό σκοπό την απαξίωσή μας και την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού.
δ-Σεβόμενο το πολιτικό κλίμα των ημερών και παρά την γενική οργή και αγανάκτηση των αποστράτων, αναμένει ψύχραιμα τις εξελίξεις και θα αντιδράσει δυναμικά με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις με την απαίτηση για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ εάν η Κυβέρνηση παραμείνει , εάν δε προκηρυχθούν εκλογές με την απαίτηση από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν επίσημα προεκλογικά στο φλέγον αυτό θέμα , που αφορά όχι μόνο την αξιοπρέπεια αλλά και την ίδια την επιβίωσή των αποστράτων.
Δεν πάει άλλο, δεν μπορεί να συνεχιστεί η εις βάρος μας αδικία και κοροϊδία.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.