Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τα πρώτα δείγματα γραφής για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Θετική απήχηση βρίσκουν οι πρώτες κινήσεις των νέων υπουργών που κλήθηκαν να χειριστούν τις τύχες των ενστόλων, αλλά και της ασφάλειας της χώρας.
Ο Πάνος Καμμένος ως υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Γιάννης Πανούσης ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να καθησυχάσουν το ένστολο προσωπικό ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει ρεβανσιστικά, όπως υποστήριζε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, αλλά αντιθέτως θα σκύψουν στα προβλήματά τους.
Μάλιστα, ο κ. Καμμένος μίλησε αμέσως για την μισθολογική τους αποκατάσταση ενώ σήμερα ανακοίνωσε την άμεση επιχορήγηση των προβλεπομένων ημερών εκτός έδρας νομού Έβρου και νησιών Αιγαίου, σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 200/93. Το ποσό που θα λαμβάνουν οι στρατιωτικοί των παραμεθορίων θα είναι ίδιο για όλους τους βαθμούς και ανέρχεται σε περίπου 120 ευρώ τον μήνα. Πληροφορούμαστε ότι και ο Γιάννης Πανούσης ζήτησε να πληροφορηθεί από το αρχηγείο της Αστυνομίας τις εκκρεμότητες όσον αφορά τα θέματα του αστυνομικού προσωπικού και ρώτησε τι περιθώρια υπάρχουν για την άμεση ανταπόκρισή του.
Για όσους μας παρακολουθούν, υπενθυμίζουμε τις ουκ ολίγες  αναρτήσεις μας για το ανθρώπινο δυναμικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου αναλύσαμε διεξοδικά τα μέτρα εκείνα που θα μπορούσαν να το ανακουφίσουν μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, δίνοντας ώθηση και στη λειτουργία τους.
Αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο οι δυο υπουργοί αντιμετωπίστηκαν θετικά, με τον κ. Πανούση ειδικότερα να καλείται και σήμερα να δίνει απαντήσεις για τις προτεραιότητές του.
 Είναι σαφές ότι ο κόσμος ψήφισε αριστερά για να τα αλλάξει όλα σε σχέση με τις παθογένειες του παρελθόντος. Και υπό την έννοια αυτή όσοι ονειρεύονται ότι δεν θα αλλάξει τίποτε, μάλλον δεν έχουν πάρει το μήνυμα ακόμα…
 Η απομάκρυνση των κιγκλιδωμάτων από την Πλατεία Συντάγματος, που καλώς ερμηνεύτηκε ως κίνηση υψηλού συμβολισμού, προϊδεάζει επίσης για τις αναγκαίες τομές στο σύστημα ασφαλείας της χώρας. Το κλισέ «δεν θέλουμε αστυνομοκρατία, αλλά πραγματική αστυνόμευση», μεταφράζεται σε δεκάδες μικρές και μεγάλες τομές σε πολλά επίπεδα. Η αστυνομία πρέπει να λειτουργήσει με όρους κοινωνίας, που σημαίνει αστυνομία για την κοινωνία και όχι για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εκάστοτε κυβερνήσεων.  Και για να είμαστε πιο σαφείς, του «μνημονιακού καθεστώτος», που η αριστερά ήρθε να ανατρέψει, όπως με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή στην τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης.

Ας δούμε όμως τι είπε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επαναφορά του.

«Πεζές περιπολίες, αστυνομικός της γειτονιάς, δηλαδή ο φίλος της καθημερινότητας, που ξέρεις ότι θα τον βρεις στις 2.30 ώρα σε εκείνο το σημείο, που ξέρεις και το τηλέφωνό του. Και δεν ανακαλύπτω κάτι, ξέρετε ως επιστήμονας τα γνωρίζω. Γνωρίζω σε όλη την Ευρώπη τι έχει γίνει, δεν το ανακάλυψα εγώ. Ολες οι άλλες χώρες που τον έχουν ανακαλύψει γιατί τον χρησιμοποιούν. Αρα λοιπόν μας χρειάζεται να ξέρει η γιαγιά, ο παππούς, ο φίλος, ο ανάπηρος ότι σε κάποια περιοχή σε μια πλατεία υπάρχει ένας αστυνομικός που θα τον βοηθήσει» τόνισε ο κ. Πανούσης.
Και πρόσθεσε: «Δεν θα λύσει το πρόβλημα, δεν θα κυνηγήσει τον δράστη αυτός, θα δώσει εντολή να κυνηγηθεί από άλλη υπηρεσία. Αλλά αυτός θα δώσει την ψυχολογική ασφάλεια, υπάρχει κάποιος που με ακούει και μου επιτρέπει να νιώθω καλύτερα. Αρα, πεζή περιπολία, η μοτοσυκλέτα, ο αστυνομικός της γειτονιάς, θα πρότεινα όμως και τα τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας. Κάπου πρέπει ο καθένας να νοιάζεται για τον πλαϊνό του. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει αυτή η λεγόμενη επίβλεψη της γειτονιάς. Πρέπει λοιπόν να φτιάξουμε ένα πλέγμα συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής».
Στο ερώτημα για το τι πρόκειται να κάνει με τα ΜΑΤ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε: «Για να καταργήσεις κάτι πρέπει να το αντικαταστήσεις. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι ο τρόπος που λειτουργούν. Αρα, η οριοθέτηση εκ του συντάγματος, εκ του νόμου και εκ της κοινωνικής συναίνεσης. Που τον θέλουμε αυτόν, όχι που θέλει ο ίδιος να παίξει. Και το τρίτο. Δημοκρατικός έλεγχος».
Και συνέχισε: «Αυτά θα τα λύσουμε και θα τα λύσουμε με ένα εθνικό συμβούλιο αστυνομίας και αστυνόμευσης, με έναν δημοκρατικό έλεγχο. Δεν φτάνει να είναι καλό παιδί ο Γιάννης ο Πανούσης ή ο αρχηγός η φυσική ηγεσία για να λύνονται τα προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος. Θέλετε από τη Βουλή, από τη βουλή. Θέλετε από ένα εθνικό ειδικό συμβούλιο με τον Συνήγορο του Πολίτη, την Ένωση Εισαγγελέων. Κάπου δηλαδή πρέπει να βλέπουμε πως γίνονται όλα αυτά».
Αναφερόμενος στην παρουσία της αστυνομίας στα γήπεδα ο κ. Πανούσης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Έξω». Και συνέχισε: «Βέβαια είναι του κ. Κοντονή και εμένα με ρωτάτε ως επιστήμονα. Εξω η αστυνομία. Εξω πραγματικά. Αν κατά τη διάρκεια που πηγαίνουν ή που φεύγουν από τα γήπεδα διάφοροι οργανωμένοι, σύνδεσμοι και εξέδρες πραγματικά πρέπει να έχεις τον νου σου. Αλλά, άλλο να έχω τον νου μου και άλλο να βγαίνεις από το γήπεδο με το παιδί σου και να βλέπεις 400 με το χέρι στην σκανδάλη. Είναι άλλο πράγμα. Και πολλώ μάλλον μέσα. Τι να κάνουν μέσα;»...

ΠΗΓΗ: real.gr   onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.