Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Οι εξαγγελίες Τσίπρα κόντρα στο κατεστημένο, για τη Νέα Αστυνομία



Top of Form
Bottom of Form

«Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να συνδράμει το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη I. Πανούση και διαβεβαίωσε ότι η ηγεσία εργάζεται για να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των αστυνομικών και για την εξεύρεση πόρων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδικίες και στο μισθολογικό επίπεδο σταδιακά».
Δεν έχουμε την πρεμούρα να αμφισβητήσουμε τα λεγόμενά του, αλλά το γεγονός ότι ο ίδιος έσπευσε να επαναλάβει τις βασικές προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της ηγεσίας της αστυνομίας, είναι ενθαρρυντικό. Ανεξάρτητα από τα εσωκομματικά προβλήματα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις των θεμάτων της δημόσιας τάξης, η σημερινή επίσκεψη σηματοδοτεί τις αλλαγές που έρχονται και τις οποίες ο υπουργός όσο κι αν αμφισβητείται, είναι «καταδικασμένος» να τις προωθήσει. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητείται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες επομένως ο δρόμος είναι ανοιχτός για την δημιουργία της Νέας Αστυνομίας που οραματίζεται και ο υπουργός.
Ο Πρωθυπουργός πρόταξε όπως ήταν αναμενόμενο τα εργασιακά και τη βελτίωση του στάτους των αστυνομικών, αν και δεν προσδιόρισε τη διαδικασία αποκατάστασης των μνημονιακών αδικιών και της συμμόρφωσης της κυβέρνησης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, ενώ αντιθέτως ήταν σαφής ως προς τις τομές σε θεσμικό επίπεδο (κρίσεις – προαγωγές αξιωματικών, αξιοκρατία, εκπαίδευση, αναδιοργάνωση, χτύπημα της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας κλπ).
Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν το ... «δωράκι» που του επεφύλαξε στο τέλος ο υπουργός, ο φάκελος με τα αιτήματα του υπουργείου, όπως είπε ο κ. Πανούσης, περιέχει λεπτομερώς πώς και με ποια κονδύλια θα αποκατασταθούν οι αδικίες και από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την εκπαίδευση, για τον τεχνολογικό εξοπλισμό κλπ.
Αξιο μνείας είναι και το σημείο της ομιλίας του Πρωθυπουργού που αναφέρεται στους κοινωνικούς φορείς, την βοήθεια των οποίων ζήτησε για να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και για την αστυνομία.
Θα έχουν ενδιαφέρον οι εξελίξεις, σίγουρα...


Η ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Κυρίες και Κύριοι,
Δεν ήρθα σήμερα εδώ για να κοινοτοπήσω, λέγοντας ότι το έργο της Αστυνομίας είναι εξαιρετικά σημαντικό αλλά και δύσκολο.
Διότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια κάθε ανθρώπου, το δικαίωμά του να ζει και να κινείται χωρίς φόβο.
Εϊναι σημαντικό το έργο σας, γιατί η τήρηση των νόμων, η αντιμετώπιση του εγκλήματος, η προστασία των πολιτών αποτελεί το θεμέλιο για την αδιατάρακτη και ομαλή αναπαραγωγή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Αν όλα τα παραπάνω είναι εγγυήσεις του Συντάγματος, η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση και την εφαρμογή τους.
Είναι όμως το έργο σας  ταυτόχρονα και ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο, καθώς είναι η Αστυνομία εκείνη που αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της  κοινωνίας στην σύγκρουσή της με το οργανωμένο έγκλημα.
Η νέα Κυβέρνηση έχει απόλυτη συνείδηση αυτής της δυσκολίας και θα κάνει τα πάντα ώστε να συνδράμει στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας, στην ασφάλεια των αστυνομικών ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Κυρίες και Κύριοι,
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαβάνεται τον ρόλο της η Αστυνομία,  αντανακλά το επίπεδο της δημοκρατίας σε μια χώρα.
Το μεγάλο ζητούμενο για κάθε δημοκρατική χώρα του κόσμου είναι αυτό:
Μια αστυνομία που θα είναι απολύτως αξιόμαχη, θα λειτουργεί αποτελεσματικά, και ταυτόχρονα θα τηρεί κατα γράμμα αυτά που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.
Μια αστυνομία ικανή να επέμβει άμεσα και καθοριστικά εκεί που χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα φιλική προς τους πολίτες, και με απόλυτο σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Μια τέτοια Αστυνομία αξίζει την εκτίμηση όλων μας και μπορεί να κάνει μια χώρα υπερήφανη τόσο για την ασφάλεια που παρέχει στους πολίτες της όσο και για τον σεβασμό των συνταγματικών δικαιωμάτων που επιδεικνύει.
Η αντίληψη ότι οι νόμοι που κατοχυρώνουν τις ατομικές ελευθερίες υπάρχουν για να προστατεύουν τους κάθε έιδους κακούς, και ότι η αστυνομία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν αυτούς τους νόμους δεν τους παραβιάζει, είναι μια αντίληψη οπισθοδρομική, υπερσυντηρητική και απολύτως εσφαλμένη.
Είναι μια αντίληψη αντιδημοκρατική, που θεωρεί ότι τάξη και ασφάλεια υπάρχει μόνο εκεί που δεν υπάρχουν δικαιώματα και δημοκρατία.
Πιστεύω ότι είστε οι πρώτοι που θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι αυτό ειναι διαστρέβλωση.
Το γόητρο της αστυνομίας και ο μεγάλος σεβασμός που της οφείλει η κοινωνία για την δουλειά που κάνει, δεν κερδίζονται με υπερβάλλοντα ζήλο ούτε με κατάχρηση εξουσίας.
Κερδίζονται με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, απόλυτο και άψογο επαγγελματισμό, σεβασμό στους νόμους και συνείδηση του λειτουργήματος που επιτελείται.
Για να αφήσουμε στην άκρη κάθε είδους προκαταλήψεις, που συδέονται με παλιότερες εποχές και περιόδους, θα σας πω το εξής: ο πολίτης χαίρεται όταν βλέπει τον αστυνομικό να κάνει σωστά την δουλειά του.
Γνωρίζει ότι ο αστυνομικός ασκεί ένα επικίνδυνο λειτούργημα προκειμένου να διασφαλιστεί το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας.
Γνωρίζει ότι η ανταπόκριση στο καθήκον είναι πολλές φορές σκληρή, πάνω από τα μέσα όρια στο οποία δοκιμάζονται οι ανθρωποι στη δουλειά τους.
Ταυτόχρονα όμως ξέρει και ότι η Αστυνομία είναι εξουσία. Και επομένως απαιτεί από αυτήν σεβασμό για τον ίδιο και για όλους τους άλλους γύρω του.
Δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι οτι το ένα έρχεται σε αντίθεση με το άλλο.
Άλλωστε, όπως κανείς δεν εκτιμά μια αστυνομία που υπερβαίνει τα όρια της εξουσίας της, έτσι δεν εκτιμά και μια αστυνομία ανίκανη να επιτελέσει τον ρόλο της, όσο φιλική και αν είναι για τον πολίτη.
Το στοίχημα λοιπον είναι η πιο άρτια ανταπόκριση και στις δύο πλευρές της κοινωνικής απαίτησης:
Την διασφάλιση της τάξης και τον σεβασμό του Συντάγματος.
Θεωρώ ότι για το επίπεδο και το έμψυχο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ο στόχος αυτός είναι απόλυτα ώριμος και εφικτός.
Η Πολιτεία θα διαθέσει προς την κατεύθυνση αυτή κάθε δυνατή βοήθεια.
Η δική μας αντίληψη για το τι χρειάζεται σήμερα ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός, αναλύεται σε τρεις άξονες.
Ο πρώτος άξονας είναι αυτός που αντιμετωπίζει τον αστυνομικό όχι μόνο ως εκτελεστικό όργανο, αλλά πρώτα από όλα ως άνθρωπο, ως εργαζόμενο με ανάγκες και δικαιώματα.
Οι συνθήκες εργασίας του αστυνομικού, τα μέσα που του παρέχονται, οι όροι με τους οποίους κάνει την υπηρεσία του και βεβαίως οι αποδοχές του, πρέπει να διασφαλίζουν πλήρως την αξιοπρέπειά και τον αυστοσεβασμό του.
Ακόμα και μέσα στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο λαός μας, στην προσπάθεια να σταθεί στα πόδια του,  υπάρχουν πράγματα που πρέπει και μπορούν να γίνουν άμεσα.
Είναι καθαρά ζήτημα φροντίδας και προτεραιοτήτων και γνωρίζω ότι ο Υπουργός και η ηγεσία του υπουργείου στο σύνολό της, εργάζεται πολύ συστηματικά πάνω σε αυτό.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την εκπαίδευση.
Η επαίδευση οφείλει να αντιστοιχεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, να προσαρμόζεται σε νέα μέσα και τεχνολογίες, να υιοθετεί προωθημένα επιστημονικά κριτήρια και πρότυπα και να προάγει τον επαγγελματισμό.
Πάνω απο όλα όμως, να εγγυάται στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ασφάλεια του ίδιου του αστυνομικού, την ασφάλεια των πολιτών και φυσικά την αποτελεσματικότητα.
Μέρος της εκπαίδευσης θεωρούμε ότι είναι και η εμπέδωση των δημοκρατικών αρχών, των νόμων και του σεβασμού προς κάθε πολίτη με τον οποίο η αστυνομία έρχεται σε επαφή.
Τέλος ο τρίτος άξονας αφορά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
Η μεταρρύθμιση και η ριζική αναδιοργάνωση της Αστυνομίας σε όλα τα επείπεδα, ο εκσυγχρονισμός του αστυνομικού προτύπου, η επίλυση ζητήμάτων όπως τα διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης, και το αδιάβλητο σύστημα μεταθέσεων και κρίσεων είναι σήμερα ζητήματα υπερώριμα.
Οι απαιτούμενες τομές θα γίνουν με διαφάνεια και διάλογο, μακριά από κάθε μικροπολιτική σκοπιμότητα.
Η υλοποίησή τους θα δώσει στην Αστυνομία την θέση που της αρμόζει στο πλευρό της κοινωνίας και του πολίτη, στην υπηρεσία των νόμων και της δημοκρατίας.
Οφείλω όμως να επισημάνω δύο πολύ σοβαρά σημεία, στα οποία το αποτέλεσμα πρέπει να φανεί άμεσα.
Το πρώτο σημείο είναι η μηδενική ανοχή στην διαφθορά και στην παρανομία.
Το κύρος της Αστυνομίας κρίνεται από την κάθετη και απόλυτη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Ξεκαθαρίζω την βεβαιότητά μου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών κάνει υποδειγματικά τη δουλειά της.
Γνωρίζω και το γνωρίζει και η κοινωνία ότι γίνονται ιδιαίτερα σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ξέρουμε όμως ότι αρκούν ελάχιστα και μεμονωμένα περιστατικά για να διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να ενθαρρυνθεί ακόμα περισσότερο η παρανομία.
Γι αυτό είμαι απολύτως σίγουρος ότι πρόθεση όλων μας είναι να περιφρουρηθούν  αποφασιστικά και να κατοχυρωθούν ακόμα πιο στέρεα το ανεπίληπτο ήθος και ο αυτοσεβασμός του σώματος.
Το δεύτερο σημείο αφορά την ύπαρξη οργανωμένων θυλάκων στο εσωτερικό της αστυνομίας,  ομάδων με ιδαίτερους στόχους, ανεξαξάρτητους ή παράπλευρους προς τον σχεδιασμό και την καθορισμένη αποστολή.
Θέλω εδώ να είμαι ξεκάθαρος.
Δεν είμαι απο αυτούς που πιστεύουν ότι ο αστυνομικός δεν πρέπει να έχει πολιτικές πεποιθήσεις.
Στην σύγχρονη δημοκρατία, οι αστυνομικοί είναι ένστολοι πολίτες και δικαιούνται να έχουν τις πεποιθήσεις τους, χωρίς να ελέγχονται από κανέναν εκτός από την ίδια τη συνείδησή τους.
Όμως δεν είναι ανεκτό το φαινόμενο δημιουργίας ομάδων που προσπαθούν συντονισμένα να επιβάλλουν στον τρόπο δράσης της αστυνομίας συγκεκριμένα πολιτικά και ιδεολογικά κίνητρα καθώς και αντικανονικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Πολύ περισσότερο όταν η δράση αυτή υποκινείται απο αντιλήψεις οριστικά καταδικασμένες από την δημοκρατία στο σύνολό της.
Είμαι σίγουρος ότι τέτοια φαινόμενα, όπου και αν ξαναεμφανιστούν, θα αντιμετωπιστούν ριζικά και άμεσα, πρώτα από όλα από τη φυσική ηγεσία του σώματος.
Η Αστυνομία είναι στην υπηρεσία της δημοκρατίας και της κοινωνίας, έχει την απόλυτη στήριξή τους και είναι υπερήφανη για αυτό.
Κανείς δεν έχει τα περιθώρια, όυτε καν να διαννοηθεί να την εκτρέψει από τον ρόλο της ή να την χειραγωγήσει με οποιονδήποτε τρόπο σε οποιαδήποτε κλίμακα.
Κυρίες και Κύριοι
Ζούμε σε μια εποχή περίπλοκη, όπου απο την μια μεριά το οργανωμένο έγκλημα εκσυγχρονίζεται διαρκώς σε μέσα και δικτυώσεις, και απο την άλλη η φτώχεια και η δυστυχία επιδρούν, δυστυχώς, στο επίπεδο της ασφάλειας και της καθημερινότητας.
Και η χώρα όμως διέρχεται μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο εξαιτίας των λαθεμένων επιλογών του παρελθόντος.
Και γι αυτό έχει ανάγκη από συνεχή δημοκρατική νομιμοποίηση της διακυβέρνησης και διαρκή οικοδόμηση συναινέσεων.
Σε κάθε απόφαση, σε κάθε στιγμή, σε κάθε θέμα.
Η νέα κυβέρνηση στηρίζει τα δικαιώματα και τις τις ελευθερίες των πολιτών και ενισχύει καθημερινά τις δομές και λειτουργίες του Κράτους Δικαίου.
Δουλεύει σκληρά ώστε η νόμιμη, διαφανής και λογοδοτούσα άσκηση των συνταγματικών εξουσιών να συντελείται μέσα σε κλίμα νηφαλιότητας, ήπιας διαχείρισης και χωρίς υπερβάσεις.
Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση η δημοκρατική στάθμιση στη διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων να εκλαμβάνεται από οποιονδήποτε ως αδυναμία στη διακυβέρνηση.
Η εμμονή στη δημοκρατία, στη διαφάνεια, στη τήρηση του Συντάγματος, είναι επιλογή όχι αδυναμία.
Θέλω να διαβεβαιώσω άπαντες ότι όσα είπα από τη πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, καθώς και στις προγραμματικές δηλώσεις, ότι η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται, ισχύει προς όλες τις κατευθύνσεις.
Και προς τα έξω και προς τα μέσα.
Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εκβιάσουν τη δημοκρατία και να διαρρήξουν τη λαϊκή ενότητα, είναι γελασμένοι.
Οι επιμονή δε, σε παρόμοιες τακτικές θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Καλώ επομένως όλους τους φορείς της Πολιτείας αλλά και τους κοινωνικούς φορείς να συμβάλουν στο μέτρο της ευθύνης του καθενός στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε όλους τους πολίτες.
Να συμβάλουν στην εξασφάλιση της δημοκρατίας και στην απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών και της Δικαιοσύνης αναπόσπαστο τμήμα των οποίων είναι η συνταγματική, νόμιμη και κοινωνικά πρόσφορη δράση της σύγχρονης αστυνομικής και αντεγκληματικής πολιτικής.
Κυρίες και Κύριοι,
Είμαι σίγουρος οτί η πολιτεία και η αστυνομία θα συνεργαστούν υποδειγματικά, προκειμένου να κάνουμε το βήμα προς μια νέα εποχή, με περισσότερη ασφάλεια αλλά και περισσότερη ελευθερία.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βοήθεια αλλά και μεγαλύτερη επιβράβευση για το έργο σας απο την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Εμπιστοσύνη η οποία κερδίζεται καθημερινά, σε κάθε σημείο της χώρας, με την αποτελεσματικότητα, τον επαγγελματισμό και την ανθρωπιά που οφείλουν να επιδεικνύουν οι άνδρες και οι γυναίκες που έχουν ταχθεί να προστατεύουν το πολίτη και να διασφαλίζουν το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Και εύχομαι ολόψυχα καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.