Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Οι ένστολοι δεν είναι ορντινάντσες

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί λέει μια παροιμία, αλλά τη λησμονούν σκοπίμως εκείνοι που έχουν χρόνια τώρα καθηλώσει τις διωκτικές υπηρεσίες σε επίπεδα ανυποληψίας και απαξίωσης. Είναι οι συνήθεις «φίλοι» των αστυνομικών και των λιμενικών, πού πρώτοι διαλαλούν την αγάπη τους και τελευταίοι μπαίνουν στον κόπο να κάνουν την αυτοκριτική τους για τα έργα και τις ημέρες τους. Με αφορμή τις μεταναστευτικές πιέσεις, ξέσπασε από προχθές μια κόντρα ανάμεσα στη σημερινή και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, με την τελευταία να προσπαθεί να παρουσιάσει τις επί των ημερών της προμήθειες ως κοσμογονικό γεγονός. Τέτοια κατάντια δεν την αναμέναμε ομολογουμένως, εμείς που γνωρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες των ενστόλων της θάλασσας. Δεν θα έφτανε όμως σ’ αυτό το επίπεδο ο πρώην υπουργός αν δεν είχε συμμάχους στην παραπληροφόρηση τα γνωστά φερέφωνα της διαπλοκής που αντλούν οικονομική ισχύ και από όσα διαδραματίζονται και σε ελληνικά πελάγη… Είναι τα ίδια συμφέροντα που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι την επαγγελματική αναβάθμιση της επιχειρησιακής δράσης της αστυνομίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.. Είναι οι ίδιοι που ήθελαν τον ένστολο όχι διώκτη του εγκλήματος και δη του λευκού περιλαιμίου αλλά ορντινάντσα και προστάτη των άνομων σχεδιασμών τους.
Ο ελληνικός λαός, οφείλει να γνωρίζει την αλήθεια που του κρύβουν επιμελώς με τα φρου φρου κι αρώματα που του πουλάνε, ανακατεμένα άλλοτε με ισχυρές δόσεις δυστυχίας των φτωχών και άλλοτε με ξενέρωτες ιστορίες για αγρίους…
Η «κόντρα» όπως την κατέγραψε η Εφημερίδα των Συντακτών.

«Η εικονική πραγματικότητα, την οποία επίμονα επιχειρεί να δημιουργήσει ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σχετικά με τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, πρέπει να τελειώσει».
 Έτσι απάντησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας «στην κενή πολιτικού περιεχομένου, αλλά αριθμολάγνα χτεσινή (Τρίτη) ανακοίνωση» του Μ. Βαρβιτσιώτη παραθέτοντας την αλήθεια, όπως λέει, με αριθμούς:
·          Για δαπάνες της κατηγορίας 0540 "Υγειονομικής περίθαλψης προσωπικού Λ.Σ. και μελών οικογενειών τους" προβλέφθηκαν και κατανεμήθηκαν στον προϋπολογισμό έτους 2015 πιστώσεις ύψους 2.835.000 ευρώ όταν οι εκτιμώμενες ετήσιες δαπάνες εκτιμώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε 4.300.000 ευρώ, δηλ. υπερβαίνουν τις προϋπολογισθείσες κατά 1.465.000 ευρώ.
·          Ο αλληλόχρεος λογαριασμός ΛΣ προς το Πολεμικό Ναυτικό για την προμήθεια καυσίμων εμφανίζεται χρεωστικός κατά 1.400.000 ευρώ..
·          Η σύμβαση συντήρησης των εναέριων μέσω ΛΣ η οποία έληξε 31-12-2014 δεν μπορούσε να ανανεωθεί επειδή στον προϋπολογισμό έτους 2015 είχαν εγγραφεί πιστώσεις κατά 4.600.000 ευρώ μικρότερες από τις απαιτούμενες. Παρ΄ όλα αυτά καταφέραμε και ξεπεράσαμε το πρόβλημα.
·          Σε 3.367.722,59 ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ΛΣ προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και σε 2.178.856,21 οι οφειλές ΛΣ προς ιδιώτες. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οφειλές 355.273,17 ευρώ για καύσιμα - λιπαντικά, 842.000 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη ασφαλισμένων δημοσίου, 3.000.000 ευρώ για έξοδα μετακίνησης προσωπικού, 745.000 ευρώ για πληρωμή υποχρεώσεων από μισθώματα κ.α.
·          Σε 22.000.000 ευρώ / έτος υπολογίζονται τα ποσά που δεν εισπράχτηκαν για τέλη παραμονής και πλόων και σε 80.000.000 ευρώ / έτος, αρχής γενομένης το 2014, τα ποσά που δεν εισπράχτηκαν λόγω μη δημιουργίας του μητρώου επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.
·          6.693.999,00 ευρώ, δηλ. 50% του συνολικού τιμήματος, κατεβλήθησαν ως προκαταβολή της Σύμβασης Τ01/2014 για την προμήθεια έξι παράκτιων περιπολικών σκαφών από την Κροατία (!), και έχει παραλειφθεί μόλις ένα (1) μετά τις εκλογές.
·          Από τις συμβάσεις αξίας 71.000.000 ευρώ, στις οποίες αναφέρεται ο πρώην ΥΝΑ Μ. Βαρβιτσιώτης, επί της δικής του θητείας παραδόθηκαν υλικά αξίας μόλις 8.581.348 ευρώ..
·          7.125.000 ευρώ είναι η αξία των έργων ΕΣΠΑ που απεντάχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Βαρβιτσιώτη και δυστυχώς αφορούσαν στην αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης
·          Κανένα έργο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 -2020 δεν έχει ενταχθεί.
·          Παρά τα εμφανώς καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα των πολιτικών τους, οι απελθούσες Κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ παριστάνουν ότι δε γνωρίζουν για ποιο λόγο το Λιμενικό Σώμα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών.
   Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή ανακοίνωση του Μ. Βαρβιτσιώτη αναφερόταν:
  «Υπενθυμίζω στην κυβέρνηση ότι για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τα τελευταία δύο χρόνια, υλοποιήθηκε ένα πρωτοφανές εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού Σώματος, συνολικού ύψους 71.433.000 ευρώ, μετά από την έγκαιρη αξιοποίηση  όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων του  Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων. Μέσα από αυτό, το Λιμενικό Σώμα ενισχύθηκε με 1 πλοίο ανοικτής θαλάσσης 58 μέτρων (που θα παραληφθεί τον Ιούνιο) , 3 κινητά συστήματα ανίχνευσης X-ray, 6 Παράκτια Περιπολικά σκάφη 25 μέτρων (το πρώτο έχει ήδη παραληφθεί πριν από δύο μήνες και με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν έχει ακόμα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία), 15 ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη, 65 περιπολικά οχήματα τύπου SUV, 32 περιπολικά δίκυκλα, 2 οχήματα SUV με θερμικές κάμερες, 15 θερμικές διόπτρες, σύστημα AIS Β. Αιγαίου, 5 συστήματα θερμικών καμερών, 2 Οχήματα Van μεταφοράς προσωπικού κ.α.  Παράλληλα, για τον ίδιο σκοπό, πετύχαμε να εντάξουμε για τη νέα προγραμματική περίοδο (2014-2019), προγράμματα που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζω, τέλος, στους αρμόδιους Υπουργούς ότι, αναδεικνύοντας το ζήτημα της  παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα ως κορυφαίο στην ευρωπαϊκή ατζέντα, η χώρα μας διεκδίκησε και εξασφάλισε το περασμένο φθινόπωρο επιπρόσθετα 3,4 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, με στόχο τη δημιουργία δομών πρώτης υποδοχής για τους παράνομους μετανάστες, χρήματα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, λόγω της συνεχιζόμενης αδράνειας, να χαθούν. Άλλωστε, οι ίδιοι τότε, ως αντιπολίτευση, κατήγγειλαν τη δημιουργία τους, παρότι η Ελλάδα είχε λάβει τα συγχαρητήρια της αρμόδιας Επιτρόπου για τις συνθήκες φιλοξενίας των μεταναστών σε όσα κέντρα ήδη λειτουργούσαν. Σήμερα, πάλι οι ίδιοι, ως Κυβέρνηση αυτή τη φορά, αναγνωρίζουν  την αναγκαιότητά τους. Γι αυτό και τους καλώ να παραμερίσουν τις ιδεοληψίες τους και να προτάξουν την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, αφού, δυστυχώς γι αυτούς, οι αριθμοί δε δίνουν το περιθώριο για να επιδοθούν στις γνωστές τους ασάφειες».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.