Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ακονίζουν τα μαχαίρια, αλλά όχι για τον ... οβελία

Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η αίτηση ακύρωσης που είχε κατατεθεί στο ΣτΕ από τις Ομοσπονδίες των στελεχών των ΕΔ και ΣΑ, για την κρίση ως αντισυνταγματικών ή μη των διατάξεων του νόμου 4307/14, με τις οποίες αναπροσαρμόζονται αναδρομικά οι μισθοί τους, συμμορφούμενοι σε προηγούμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, κατά ποσοστό μόνο 50% και όχι καθ' ολοκληρίαν.
 Ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήριος Ρίζος, χορήγησε προθεσμία ως την Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015, προκειμένου να κατατεθούν υπομνήματα εκ μέρους των διαδίκων και να εκδοθεί η αναμενόμενη απόφαση.
Με αποφάσεις της το 2004 (2192-2196), η Ολομέλεια του ΣτΕ δικαίωσε τους ένστολους, κρίνοντας ότι η αναδρομική από 1ης Αυγούστου 2012 μείωση των αποδοχών είναι αντισυνταγματική και ότι πρέπει να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προηγούμενο, προ των μειώσεων, καθεστώς. Μετά τις αποφάσεις αυτές εκδόθηκε ο νόμος 4307/2014, με τον οποίο προσδιορίστηκαν νέοι συντελεστές των βασικών μισθών. Ακολούθησε η έκδοση της από 17.11.2014 υπουργικής απόφασης, με την οποία αναπροσαρμόστηκαν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ενστόλων στα μειωμένα επίπεδα που προβλέπει ο νόμος 4307/2014.
Κατά την τελευταία συζήτηση των αιτήσεων των ενώσεων των ενστόλων στην Ολομέλεια (πρόεδρος, ο Σωτήρης Ρίζος), η εισηγήτρια των υποθέσεων, σύμβουλος Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, έθεσε το ερώτημα του εάν «η εν μέρει αποκατάσταση του μισθολογίου των στρατιωτικών και η κατ΄ αυτό τον τρόπο επελθούσα μείωση των αποδοχών τους εν σχέσει με εκείνες που λάμβαναν προ της ενάρξεως ισχύος του νόμου 4093/2012, μπορεί να δικαιολογηθεί από λόγους δημοσίου συμφέροντος».
Οι δικηγόροι των ενστόλων ζήτησαν να ακυρωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο γίνεται μερική αποκατάσταση του μισθολογικού των στρατιωτικών. Ακόμη, οι συνήγοροι των ενστόλων ανέφεραν ότι το νέο μισθολογικό καθεστώς με το οποίο καθορίστηκαν νέοι συντελεστές προσδιορισμού των βασικών μισθών τους και συντάξεων είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Οι δικηγόροι του Δημοσίου (υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών) επισήμαναν ότι πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες οι αιτήσεις των ενστόλων και τόνισαν ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους στρατιωτικούς το επέβαλαν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που δικαιολογούν οικονομικούς περιορισμούς. Νωρίτερα είχαν ζητήσει την αναβολή της συζήτησης με το επιχείρημα ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης θέλει χρόνο για να ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο. Επίσης, προειδοποίησαν για σοβαρό κίνδυνο από τη μη εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής και του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Κι από δω και κάτω αρχίζει προφανώς το παρασκήνιο. Οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και το δυο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι ένστολοι έχουν δίκιο. Όπως γνωρίζουν πολύ καλά και οι τελευταίοι ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη για πολλούς λόγους. Για τις προεκλογικές δεσμεύσεις, για τις δηλώσεις των υπουργών με την ανάληψη των καθηκόντων τους, και το κυριότερο για την οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανθρωπιστική κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει με άδεια ταμεία. Το όλον θέμα απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και από τα δυο μέρη.
Η μεν κυβέρνηση δεν θέλει να κατηγορηθεί για αθέτηση των δεσμεύσεών της, οι δε ένστολοι δεν θέλουν να κατηγορούν για μαξιμαλιστικά αιτήματα. Και οι δυο όμως μαζί πλευρές πιέζονται από ετερόκλητα μέρη. Κυβέρνηση και συνδικαλιστές πιέζονται από αντιπολιτευτικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση ευθέως από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστές άλλοτε πλαγίως κι άλλοτε ευθέως από την εσωτερική τους συνδικαλιστική αντιπολίτευση.
Η σημερινή συνεδρίαση και κυρίως το αποτέλεσμά της θα δείξει προς τα πού θα γύρει η πλάστιγγα, αν στο μεταξύ δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις σε επίπεδο οικονομίας…
Αξιοσημείωτο πάντως είναι και ένα άλλο στοιχείο. Σε αυτήν την νέα μεταπολιτευτική φάση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, το ενιαίο μέτωπο των ενστόλων, τηρεί στάση εύλογης αναμονής. Οι Ομοσπονδίες πορεύονται ψύχραιμα χωρίς να εκδηλώνουν συντονισμένες κοινές ενέργειες, δίνοντας προφανώς πίστωση χρόνου στους κυβερνώντες.
Εξαίρεση αποτελεί η πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, η οποία πρωτοστάτησε σε ανακοινώσεις για τις δραστηριότητες του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, ενώ πήρε θέση και για ένα έγγραφο του ΓΛΚ που υποβλήθηκε στο ΣτΕ ενόψει της σημερινής του συνεδρίασης. Η ΠΟΕΣ στάθηκε επικριτικά σε αυτό και μάλιστα διατύπωσε την άποψη ότι δεν εκφράζει το περιεχόμενό του την εξαγγελθείσα πολιτική της κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 2/17317/ΔΕΠ/12-3-2015 έγγραφό της, η Διεύθυνση Εισοδηματικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέτει τις απόψεις της επί της αιτήσεως ακυρώσεως, που κατέθεσε η Ομοσπονδία μας, της υπ΄ αριθμ. οικ.2/88371/ΔΕΠ/17-11-2014 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Αιγαίου (ΦΕΚ τ. Β’ 3093/18-11-2014) «Καταβολή αναπροσαρμοσμένων αποδοχών και συντάξεων, καθώς και διαφοράς αποδοχών και συντάξεων προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εν ενεργεία και συνταξιούχους», με την οποία ρυθμίζεται ο τρόπος και χρόνος καταβολής των διαφορών αποδοχών που προκύπτουν από την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 86 του ν. 4307/2014 για τα χρονικά διαστήματα από 1-08-2012 έως 30-06-2014 και από 1-07-2014 έως 30-11-2014, καθ’ ό μέτρο αφορά την καταβολή των διαφορών αποδοχών των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και η οποία (αίτηση ακύρωσης) δικάζεται αύριο Παρασκευή 03-4-2015 ενώπιον της Ολομελείας του ΣτΕ.
Μεταξύ των άλλων η ανωτέρω Διεύθυνση: "ισχυρίζεται ότι η Πολιτεία συμμορφούμενη με την υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, αφού έλαβε υπόψη την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση και τις υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το εφαρμοζόμενο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, προέβη με τις διατάξεις του άρθρου 86 του ν.4307/2014 (ΦΕΚ Α΄/246) σε αναδρομική, από 1.08.2012, αύξηση των αποδοχών και συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το μέγεθος δε της χορηγηθείσας αύξησης καθορίστηκε από τα δημοσιονομικά περιθώρια, την ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που είχαν τεθεί για το έτος 2014 αλλά και τα επόμενα οικ. έτη του ΜΠΔΣ, τους περιορισμούς που τίθενται από το διεθνές χρηματοδοτικό περιβάλλον στο οποίο η χώρα δραστηριοποιείται και εντός του οποίου η ροή χρηματοδότησης δανειακών κεφαλαίων προς τη χώρα είναι καθορισμένη και υπό αυστηρές προϋποθέσεις για τα επόμενα οικονομικά έτη.
Είναι προφανές ότι τυχόν περαιτέρω αύξηση των αποδοχών και συντάξεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας, τόσο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Προϋπολογισμού του 2014 και του 2015, όσο και των στόχων του ΜΠΔΣ για τα επόμενα οικονομικά έτη 2016 - 2018.
Η ως άνω αύξηση των αποδoχών δεν έρχεται σε αντίθεση με το "δεδικασμένο" της υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ, όπως εσφαλμένα ισχυρίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών".
Η Ομοσπονδία μας θεωρεί ότι το ανωτέρω έγγραφο δεν αντανακλά τη βούληση των πολιτικών προϊσταμένων του Υπουργείου Οικονομικών, καθόσον δεν φέρει την υπογραφή του οικείου Υπουργού αλλά συνεχίζει να αντλεί επιχειρηματολογία και να στηρίζεται σε μνημονιακές διατάξεις, οι οποίες τουλάχιστον ως διακήρυξη έχουν αποταχθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση και αναμένεται η κατάργησή τους στην πράξη.
Έχουμε εμπιστοσύνη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο οποίος με την υπ΄ αριθμ. Φ.900α/315/14220/13-3-2015 απάντησή του σε ερώτηση βουλευτών, κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αφού ζήτησε συγνώμη από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αφενός για την οικονομική επίθεση που δέχθηκαν και αφετέρου για τη μη συμμόρφωση της προηγούμενης κυβέρνησης στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες, τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμοσθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να δικαιωθεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τη στάση που θα αναπτύξουν οι Νομικοί Σύμβουλοι του Κράτους που θα εκπροσωπήσουν, κατ΄ εντολή τους, τους συναρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης, τόσο τον Υπουργό Οικονομικών (στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει ο καθορισμός και η ρύθμιση θεμάτων μισθοδοτικού περιεχομένου) όσο και των: Υπουργού Εθνικής Άμυνας (για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων), Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη (για τους υπηρετούντες στην ΕΛ.ΑΣ) και Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου (για τους υπηρετούντες στο Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.), κατά την παρουσία τους στην αυριανή (03-4-2015) ακροαματική διαδικασία ενώπιον του ΣτΕ».

ΠΗΓΗ: ΠΟΕΣ, ΠΟΑΣΥ, to vima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.