Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Οι υπουργοί δίνουν τέλος στη σπέκουλα γύρω από τα ταμεία των ενστόλων


Η διαφαινόμενη πριν από τις βουλευτικές εκλογές λυτρωτική λύση του αδιεξόδου του ΤΕΑΠΑΣΑ, μόνο με πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Τρεις υπουργοί της νέας κυβέρνησης, οι αναπληρωτές υπουργοί Ναυτιλίας και Εσωτερικών όσο και ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσαν του ένστολους ότι δεν ισχύουν οι αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και ότι πρώτιστο μέλημά τους είναι η αυτοτελής λειτουργία των ταμείων τους. Αν και η ξεκάθαρη αυτή απάντηση έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, αναδεικνύοντας σε κάθε περίπτωση και τις πελώριες ευθύνες της κυβέρνησης Σαμαρά για τα κουρέματα των αποθεματικών και την ανασφάλεια που έχει προκληθεί στους ασφαλισμένους, κάποιοι στο χώρο της αστυνομίας κυρίως, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι έχει αλλάξει η κυβέρνηση. Και συνεχίζουν να επικρίνουν τους συνδικαλιστές ιδίως δε τους εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ ότι δήθεν δεν έχουν αντιμετωπίσει το θέμα με κίνδυνο τα αποθεματικά του ΤΕΑΠΑΣΑ. Η στάση ορισμένων μοιάζει με τη στάση του μικρού παιδιού που έχει συνηθίσει να κλαίει και συνεχίζει να κλαίει ακόμα κι όταν οι γονείς του του έχουν κάνει όλα τα ...χατίρια. Παραθέτουμε τα επίμαχα σημεία από τις ανακοινώσεις των Ομοσπονδιών των αξιωματικών της αστυνομίας και του λιμενικού που περιγράφουν το κλίμα και τα αποτελέσματα των συναντήσεών τους με τους αρμόδιους υπουργούς:

«Πραγματοποιήθηκε χθες, 3 Φεβρουαρίου 2015 μετά από αίτημά μας, συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, μετον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Ιωάννη Πανούση. Στη συνάντηση, παρότι ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, συζητήθηκαν αφενός τα τρέχοντα θέματα που μας απασχολούν, αφετέρου δε έγινε αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης όσο και για τις δικές μας προτάσεις. Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός μας έδωσε το περίγραμμα των προτεινόμενων θέσεών του για την Ελληνική Αστυνομία, ενόψει της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης από τον Πρωθυπουργό και της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή τις προσεχείς ημέρες.  Μεταξύ των άλλων μας κατέστησε σαφές, ότι για την Κυβέρνηση θεωρείται λήξαν το θέμα του ΤΕΑΠΑΣΑ και άρα είναι τυπική η κατάργηση του άρθρου 220 του Ν. 4281/14, ενώ για την αποκατάσταση των μισθολογίων μας σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι η συμμόρφωση της Πολιτείας με τις δικαστικές αποφάσεις είναι θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει άμεσα και όχι στο απώτερο μέλλον.
Από την όλη συζήτηση εξήχθη το συμπέρασμα, ότι ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου μας, είναι άριστος γνώστης των θεμάτων που μας απασχολούν ως Κλάδο εργαζομένων, αλλά και γενικότερα ως θεσμό που αποτελεί έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας όπως και ο ίδιος μας τόνισε με την νέα του ιδιότητα, εξάλλου δε οι επιστημονικές του απόψεις για τη λειτουργία της Αστυνομίας, είναι γνωστές και ευρύτερα αποδεχτές στην ελληνική κοινωνία».
 Πραγματοποιήθηκε σήμερα 03-02-2015, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, η ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΑΛΣ, με αποκλειστικό θέμα το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν αφενός η ενημέρωση των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αναφορικά με τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΤΑΛΣ σχετικά με την βιωσιμότητα του ταμείου και την διερεύνηση της δυνατότητας μετατροπής του σε επαγγελματικό Ταμείο και αφετέρου η ανάδειξη των προβλημάτων που προκύπτουν από την τελευταία πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, που με το άρθρο 220 του ν. 4281/2014 ήρθε, ως μη όφειλε, να βάλει χέρι στο Ταμείο μας, ένα Ταμείο υγιές, αυτοχρηματοδοτούμενο, που δεν έχει επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τον Έλληνα πολίτη.
Κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης ειδικοί επιστήμονες-αναλογιστές ανέλυσαν τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που περίτρανα αποδεικνύουν τους έως σήμερα ισχυρισμούς μας, ότι πρόκειται δηλαδή για ένα Ταμείο απόλυτα υγιές, ενώ και ο τεχνικός σύμβουλός της Ένωσης Καθηγητής στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος Φράγκος, ειδικός σε θέματα ασφαλιστικών ταμείων, παρουσίασε πτυχές των δυνατοτήτων και επιλογών που δίδονται για το Ταμείο μας και απάντησε σε ερωτήματα των παρισταμένων.
Κατόπιν των ανωτέρω και αφού παρουσιάσθηκαν εκτενώς όλα τα δεδομένα και αναλύθηκαν οι τρόποι διασφάλισης της βιωσιμότητας του Ταμείου για την απρόσκοπτη λειτουργία του, μετά από πρόταση του Δ.Σ. της ΠΕΑΛΣ που διατυπώθηκε δια του Προέδρου κ. Δημήτρη Σαϊτάκη αποφασίσθηκε ομόφωνα:
Η διεκδίκηση κατάργησης της επαχθούς ρύθμισης του άρθρου 220 του ν. 4281/2014 ως η μοναδική σοβαρή και δίκαιη λύση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να οδηγείται ένα ταμείο υγιές, διανεμητικού χαρακτήρα, αυτοχρηματοδοτούμενο, στην καταστροφή συμπαρασύροντας τους μετόχους του.
Προς τούτο καλέσαμε τη νέα κυβέρνηση δια του παρισταμένου Υπουργού στην άμεση υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσής της, για ακύρωση της διάταξης του άρθρου 220 επιτρέποντας έτσι στο Ταμείο μας να συνεχίσει να λειτουργεί με σκοπό την διαφύλαξη στο ακέραιο των πόρων και των παροχών του για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο κ. Υπουργός από την πλευρά του μας διαβεβαίωσε ότι είναι θετικός στην προοπτική αυτή, ενώ παράλληλα τόνισε ότι θα βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή και προσβλέπει στη συνεργασία μας, όχι μόνο για το υπόψη θέμα αλλά για την εν γένει καλή λειτουργία του οργανισμού που υπηρετούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.