Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Ζεσταίνουν τις μηχανές οι Λιμενικοί

Σε θετικό, εποικοδομητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε χθες  24-02-2015 η συνάντηση στη Βουλή, της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) με τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα.
Οι συνδικαλιστές των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος θερμαίνουν σιγά –σιγά τις μηχανές, ενημερώνοντας τους αρμόδιους υπουργούς για τα θέματα που τους απασχολούν, καθώς συμπληρώθηκε πλέον ένας μήνας από τις βουλευτικές εκλογές και τα προβλήματα δεν επιδέχονται άλλες αναβολές.
Στον ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο τέθηκαν μεταξύ άλλων το θέμα των αποφάσεων του ΣτΕ, το άρθρο 220 για το Μετοχικό Ταμείο, η λειτουργία του Ναυτικού Ταμείου Αθηνών και τα εργασιακά τους προβλήματα.
Η ΠΕΑΛΣ ανακοίνωσε ότι «Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργός Εθνικής Άμυνας αποδεχόμενος το δίκαιο των αιτημάτων που προβάλαμε, μας διαβεβαίωσε ότι θα προστρέξει με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες για την οριστική και δίκαιη αντιμετώπισή τους, αρχής γενομένης με το κυρίαρχο θέμα της πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ. Τέλος, συμφωνήθηκε η πρώτη αυτή συνάντηση να έχει και συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα, επ’ ωφελεία των στελεχών μας αλλά και του οργανισμού που υπηρετούμε».


Κατατοπιστικό για τη συνάντηση με τον κ. Δρίτσα, είναι το ρεπορτάζ από το vima.gr

Μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους τους έθεσε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Σαϊτάκη στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσακατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών του ΛΣ κατέθεσαν ένα υπόμνημα με τις θέσεις τους.

Μια από αυτές αφορά τον τρόπο εισαγωγής νέων στελεχών και η ΠΕΑΛΣ προτείνει να γίνεται μέσω πανελληνίων εξετάσεων ή ΑΣΕΠ, «με την ταυτόχρονη διασφάλιση ετήσιας τακτικής εισροής σπουδαστών». Προτείνει ακόμη, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Εκπαίδευσης Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λιμενική Ακαδημία) σε υφιστάμενους, διαθέσιμους χώρους και την ποιοτική βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Για το θέμα της αναδιάρθρωσης των περιφερειακών διοικήσεων και λιμενικών αρχών προτείνει «την επιμέρους επανεξέταση της γεωγραφικής κατανομής των Λιμενικών Αρχών, τη διάθεση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται στην επίτευξη του στόχου, την ενίσχυση των νέων δομών που θα προκύψουν με μέσα και εξοπλισμό, τον επανασχεδιασμό της δράσης των Λιμενικών Αρχών με βάση τη νέα φιλοσοφία διάταξής τους, τον επανακαθορισμό των οργανικών συνθέσεων, κατά βαθμό και αριθμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παρουσία του ΛΣ και η προσφορά των υπηρεσιών του προς τον πολίτη και ταχύτερους ρυθμούς υλοποίησης προγραμμάτων εφαρμογής νέων τεχνολογιών και δημιουργία νέων, προκειμένου διευκολυνθεί το παραγόμενο έργο των Λιμενικών Αρχών και οι προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Επισημαίνουμε όμως, ότι αυτό δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος των Ταμείων που λειτουργούν ανταποδοτικά σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες».

Για τις ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών που αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα η ΠΕΑΛΣ εξέφρασε την πάγια θέση της «για την αλλαγή του τρόπου επιλογής και αξιολόγησης των στελεχών» λέγοντας ότι η υφιστάμενη σήμερα και για πολλά χρόνια κατάσταση δεν προάγει την αξιοκρατία και δημιουργεί διαρκώς εντάσεις και συζητήσεις.
 «Δυστυχώς κάθε χρόνο οι κρίσεις διενεργούνται στο ίδιο απαρχαιωμένο πλαίσιο και σε ένα θολό περιβάλλον, που σε κάθε περίπτωση δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες συνθήκες και δεν εμπεδώνει το αίσθημα δικαίου του κρινόμενου αλλά και μεταξύ των στελεχών» αναφέρεται στο υπόμνημα.
 Και τονίζεται ότι «οι προβλεπόμενες σήμερα διατάξεις δεν είναι επαρκείς και ξεκάθαρες για την τεκμηρίωση μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης κρίσης, αλλά στηρίζονται κυρίως στην προσωπική και υποκειμενική αντίληψη του κρίνοντος και όχι σε προκαθορισμένα, συγκεκριμένα, μετρήσιμα στοιχεία. Εξαιτίας της απουσίας των παραπάνω προϋποθέσεων, ζούμε κάθε χρόνο το ίδιο σκηνικό των διαγκωνισμών, των ζυμώσεων, των τεχνητών "διαρροών" για επιρροές πολιτικές και άλλες, της "προβολής" των αδυναμιών των συνυποψηφίων, της ανάδειξης των "ιδιαιτέρων" προσόντων άλλων».
 Ένα άλλο θέμα που έθεσε η ΠΕΑΛΣ ήταν σχετικά με την «Επικουρική Ακτοφυλακή». Όπως είπε η αντιπροσωπεία της Ένωσης στον κ. Δρίτσα, «παρά το γεγονός ότι στο Νόμο 4029/2011 προβλέπεται μια σειρά ενεργειών για την ενεργοποίησή του και παρότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό θεσμό, που έρχεται να στηρίξει το έργο των Λιμεναρχείων, φέρνοντας κοντά τον πολίτη που "ζει" μέσα στη θάλασσα, αυξάνοντας τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, δυστυχώς δεν έτυχε ακόμα εφαρμογής».
 Από την πλευρά του ο κ. Δρίτσας ανέφερε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις που του κατέθεσαν και σε επόμενη συνάντηση να γνωστοποιήσειτις αποφάσεις του καθώς τα χρονοδιαγράμματα για την ικανοποίησή τους.
ΠΗΓΗ: limenika nea 
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.