Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ενιαίο μέτωπο ή αβάντες;





Tα διαλυτικά συμπτώματα -προϊόντα κρίσης και παρακμής- που είχαν εμφανιστεί στον αστυνομικό συνδικαλισμό πριν από μερικά χρόνια, αναδύθηκαν τώρα και στον συνδικαλισμό των Λιμενικών! Τυχαίο; Αναμενόμενο; Πρόσκαιρο; Ο χρόνος θα δείξει. Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι:

Τροφοδοτούμενοι από διάφορες σκοπιμότητες που κάνουν μπαμ τη συγκεκριμένη περίοδο, όταν όλοι οι ένστολοι επιδίδονται σε ένα συντονισμένο μέτωπο κατά της κυβέρνησης και των μνημονίων της, κάποιοι έρχονται για να μας θυμίσουν πόσο κακό μπορεί να προκληθεί από λανθασμένες επιλογές και υποεκτιμημένες ερμηνείες των κινδύνων...

Ενώ θα περίμενε κανείς να μείνουν στην άκρη οι διχαστικές τακτικές και να επικρατεί παντού μια διάθεση συνεργασίας και αλληλεγγύης, όπως αρμόζει σε δημόσιους υπαλλήλους με την ιδιότητα του Λιμενικού εν προκειμένω, διαβάζει ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες που μόνο πικρόχολα σχόλια αφήνουν πίσω τους. Και φυσικά μια ανακούφιση στο πρόσωπο των κυβερνώντων, διακαής πόθος των οποίων είναι η διάσπαση του μετώπου των ενστόλων με κάθε μέσο.

Η παρέμβαση του Αντιπροέδρου της ΠΟΕΠΛΣ είναι άκρως κατατοπιστική, όπως δημοσιεύθηκε στo limenika-nea.blogspot.gr

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Με αφορμή τις πρόσφατες τοποθετήσεις Προέδρων Πρωτοβάθμιων Ενώσεων που ταυτόχρονα τυγχάνουν μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, ως Αντιπρόεδρος καταθέτω τις απόψεις μου δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί. Από τα μέσα Αυγούστου ξεκίνησε μία καλά ενορχηστρωμένη επίθεση προς το πρόσωπο του προέδρου μας με μοναδικό σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων περί αδράνειας και λανθασμένων χειρισμών του σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό του Λ.Σ. Δυστυχώς και για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια λειτουργίας της η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. δεν είναι ενωμένη αφού υπάρχει ένα αντιπολιτευτικό τόξο αποτελούμενο από επτά μέλη του Δ.Σ. (ΕΠΛΣ Αττικής Πειραιά - Β.Δ. Ελλάδας - Νοτίου Πελοποννήσου - Κεντρικής Ελλάδος και Κυκλάδων) τα οποία προσπαθούν να ανέλθουν συνδικαλιστικά εκμεταλλευόμενοι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, μεταφέροντας παράλληλα τις ευθύνες στο προεδρείο.

Ως κατάληξη των παραπάνω είναι η κατάθεση πρότασης για σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου με σκοπό την κατάθεση μομφής και την διεξαγωγή, εφόσον αυτή γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των συνέδρων, νέων εκλογών. Συνέδριο το οποίο προβάλλεται ως η μοναδική λύση στα προβλήματα των εργαζομένων.

Ας κάνουμε όμως μία αναδρομή στο παρελθόν.

Αμέσως μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της ΠΟΕΠΛΣ αποφασίσαμε να μην δώσουμε συνέχεια σε συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις εκτιμώντας ότι με την στάση αυτή η Ομοσπονδία μας θα μπορούσε ενωμένη να αντιμετωπίσει καίρια εργασιακά ζητήματα που αφορούν το σύνολο του προσωπικού όπως είναι η μείωση των οργανικών θέσεων, η ανακατανομή τους και οι επερχόμενες μεταθέσεις, σύμφωνα πλέον με τον "Καλλικράτη", η εκτέλεση της απόφασης του Σ.τ.Ε. ή ακόμα και την επίθεση που εξαπέλυσε τον Αύγουστο η κυβέρνηση με σκοπό την διάλυση ή και την εξαφάνιση των ασφαλιστικών μας ταμείων (ΤΑΛΣ).

Προκειμένου μάλιστα να εξασφαλιστεί αυτή η συνοχή μεταξύ των μελών του συμβουλίου προτάθηκαν θέσεις στο προεδρείο όπως αυτή του ταμία την οποία και αποδέχθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας Κυράνης Κώστας καθώς και θέση στην εκτελεστική γραμματεία στον πρόεδρο της ΕΠΛΣ Νοτίου Πελοποννήσου Καμβύση Σαράντο ο οποίος όμως δεν την αποδέχθηκε. Άλλωστε σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή κατά την οποία επιχειρείται η δημιουργία ενός καθεστώτος εργασιακού μεσαίωνα αυτό που πρέπει πρώτιστα να εξασφαλίσεις είναι μία κοινή στάση χωρίς αντιπολιτευτικά μέτωπα εντός των τειχών μακριά από συνδικαλιστικές αντιπαραθέσεις. Η τακτική όμως που ακολουθήσαμε μας διέψευσε πλήρως αφού αποδείχτηκε ότι αφήσαμε αρκετό χώρο σε κάποιους οι οποίοι παραπληροφορώντας το προσωπικό, αρχικά με ανώνυμες επιστολές, στην συνέχεια με επώνυμες, δημιούργησαν αρκετές απορίες και ερωτηματικά για την δράση της Ομοσπονδίας.

Επιτακτική λοιπόν η ανάγκη διεξαγωγής συνεδρίου διότι σύμφωνα με τον γεν. γραμματέα της ΕΠΛΣ Αττικής Πειραιά "παζαρέψαμε την μείωση" των οργανικών θέσεων σε συνάντησή μας με τον Υπουργό Ν.Α. λες και είμαστε εκπρόσωποι της τρόικας ή έχουμε την δύναμη να κάνουμε τέτοιου είδους προτάσεις ως δίδυμοι αδελφοί του Πωλ Τόμσεν. Ανακαλύπτοντας λοιπόν πρόσφατα την Αμερική παρέλειψε να πει στους συναδέλφους μας ότι ήταν σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. γνωστή η ύπαρξη εγγράφου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2013 όπου οι θέσεις μειώνονταν σε 7.300 από τις υφιστάμενες 7.480. Αλήθεια όμως πια ήταν η αντίδραση των ΕΠΛΣ που σήμερα ασκούν δριμεία κριτική ύστερα από την συνάντησή τους με τον αρμόδιο Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη Κυριάκο τον ίδιο μήνα πέραν μίας κοινότυπης ανακοίνωσης καθώς και των πλατειών χαμόγελων στις φωτογραφίες που ακολούθησαν ; Ποιες οι προτάσεις που κατέθεσαν στο Δ.Σ. προκειμένου οι οργανικές θέσεις να παρέμεναν ως είχαν;

Πρωτοστατούντες αυτής της κίνησης ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΕΠΛΣ Αττικής Πειραιά όπου αντί να ασκούν καθημερινά μία στείρα αντιπολιτευτική τακτική καλύτερα θα ήταν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους.

1. Βάση ποιας συνδικαλιστικής τακτικής και λογικής έσπευσαν να υπερασπιστούν με ανακοίνωσή τους τον περασμένο Μάρτιο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ν.Α. με σωρεία δυσμενών διατάξεων για το προσωπικό, απέναντι στις επίσημες θέσεις της Ομοσπονδίας; Αναφέρω χαρακτηριστικά τα άρθρα που τροποποιούσαν διατάξεις του Π.Δ. μεταθέσεων τα οποία και αποσύρθηκαν μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας, την απώλεια εσόδων προς τα ασφαλιστικά μας ταμεία από την κατάργηση των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και πολλά άλλα.

2. Για πιο λόγο ο πρόεδρος της ΕΠΛΣ Αττικής Πειραιά παρά τις επανειλημμένες κλήσεις του νομικού συμβούλου της ΠΟΕΠΛΣ δεν παρευρέθη στην διαδικασία εξουσιοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει δικαστικός αγώνας για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών μας στο Σ.τ.Ε.; Ένδικος αγώνας που ξεκίνησε πρώτη από όλους η Ομοσπονδία μας με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα που αποφέρουν από τον επόμενο μήνα αυξήσεις στους μισθούς μας.

3. Σύμφωνα με ποια υπουργική απόφαση ή συνδικαλιστικό νόμο δεν προσέρχονται καθημερινά στην εργασία τους προκαλώντας τους συναδέλφους να κάνουν δυσμενή σχόλια για τον συνδικαλισμό; Ποιοι τους καλύπτουν και ποιο το αντάλλαγμα που δίνουν προκειμένου να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση έναντι των υπολοίπων;

4. Ποια συνδικαλιστικά εχέγγυα μπορούν να δώσουν στους συναδέλφους για το μέλλον κάτω από αυτές τις συνθήκες;

5. Ποιος ο λόγος που από τις εκλογές του Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα δεν έχει διενεργηθεί οικονομικός έλεγχος στο ταμείο της Ένωσης παρόλο που όπως αναφέρει ρητά το καταστατικό αυτός γίνεται ανά εξάμηνο;

6. Γιατί από τον μήνα Μάιο και μέχρι σήμερα δεν έχει συγκληθεί Δ.Σ. της ΕΠΛΣ Αττικής - Πειραιά προκειμένου να συζητηθούν τα όσα σοβαρά ζητήματα για το προσωπικό έχουν προκύψει σε αυτό το διάστημα; Ποιοι τελικά είναι αυτοί που καταστρατηγούν τα καταστατικά τους ασκώντας παράλληλα κριτική στην Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. για τον ίδιο λόγο;         

Καταλαβαίνετε λοιπόν συναδέλφισσες και συνάδελφοι από τα παραπάνω ότι τα όσα συμβαίνουν αυτήν την εποχή στα συνδικαλιστικά μας δρώμενα δεν είναι τόσο αγνά όσο παρουσιάζονται.

Αυτό που πραγματικά απαιτείται από όλους τους συνδικαλιστές την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι η συνοχή, η ενότητα και φυσικά η άσκηση εποικοδομητικής αντιπολίτευσης μακριά όμως από την προώθηση προσωπικών συμφερόντων.

Αντιπροτείνω λοιπόν αντί της διοργάνωσης ενός πανάκριβου συνεδρίου (το κόστος του οποίου ανέρχεται γύρω στις 25.000 € περίπου) την διεξαγωγή ένστολης πανελλαδικής κινητοποίησης, όπου όλες οι ενώσεις θα κινητοποιήσουν τα μέλη τους και όχι να προσέλθουν τυπικά με την παρουσία μόνο λίγων μελών των διοικητικών τους συμβουλίων, φαινόμενο το οποίο παρατηρείται από ορισμένες Ενώσεις στις τελευταίες διαμαρτυρίες μας, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστεί επακριβώς η απόφαση του Σ.τ.Ε., να σταματήσει η ληστρική επίθεση στα ταμεία μας και να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός των Υπηρεσιών του Σώματος μέσω του Καλλικράτη.

Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. κινείται όλα αυτά τα χρόνια και θα συνεχίσει να κινείται μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες με κύριο γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων. Οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης θα πέσει στο κενό.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

Υ.Γ.: Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. δεν είμαστε εμείς, ούτε εσείς, είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Σας ευχαριστώ     

Δίζελος Ιωάννης
Αντιπρόεδρος Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.


Πηγή: limenika-nea.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.